BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är inte billigt att bo i nybyggda hus, de här husen är tio år. Vi tar ut marknadsmässig hyra. Vi kan inte subventionera den och ta pengar från våra medlemmar. Med den här hyran går det runt och det ger oss inget överskott, säger Mona Söderström, vd för Kyrkans bostäder i Örebro.
Men hyrorna avskräcker inte seniorerna. Många äldre vill flytta hit. Totalt har boendet 101 lägenheter och det är lång kö till ettorna och tvåorna. Kön är lite kortare kö till treorna och fyrorna.
I dag är det 250 personer som väntar på en lägenhet här. Det som lockar är bland annat att det finns lunchrestaurang som serverar lunch på vardagarna och aktiviteter som mässor, bibelstudier, föredrag, boule, yoga och högläsning.
– Det finns inget krav på att man ska vara kristen, men vi har en överrepresentation bland de boende. Men medlemskap ger ingen förtur, säger Mona Söderström.
Hon tror att det finns ett stort behov av liknade boenden.
– Vi såg ett behov av sådana här boenden och därför har vi byggt det här som en social insats. Politiken i dag går ut på att alla ska bo hemma så länge som möjligt. Jag tycker att det är förskräckligt. En häst får inte vara ensam i stallet. Men människor får vara ensamma hur länge som helst, säger hon.
Stiftelsen Hem för Gamla i Örebro
Kallingska Gården på Öster är ett av tre boenden som drivs av stiftelsen Hem för Gamla i Örebro, SHG. Totalt har stiftelsen 93 lägenheter. Få som flyttar in flyttar ut.
– Vi omsätter ungefär 10 om året, en del boende går bort och några flyttar till vårdboenden, säger Madelene Olsevik, som är intendent.
400 personer står i kö för en lägenhet i något av husen.
– Behovet av fler bostäder är enormt. Min känsla är att det behövs fler boenden av alla former, seniorboenden och vårdboenden för dem som behöver vård.
Att människor vill bo just här tror Madelene Olsevik beror på den gemenskap som ett sådant här boende erbjuder.
– Det är oerhört populärt att bo här. Vi har fantastiska gårdar, man kan välja att äta lunch måndag till fredag och vi har många olika aktiviteter. Många vill känna att de väljer boende själv, att de bestämmer och de känner en trygghet här, säger hon.
Boendet Nära till
Fastigheten ägs av John Ekströms bygg AB, som ansvarar för anvisning av lägenheter samt har hand om hyreskön. Men verksamheten drivs av en intresseförening som består av Brickebergkyrkan, Elimkyrkan, Filadelfiakyrkan, Vasakyrkan och Riksförbundet pensionärs gemenskap, RPG. Nära till erbjuder ett boende med trivsel, trygghet och god gemenskap på kristen grund. Hur lång kön till boendet är kan man inte svara på hos John Ekströms bygg. Men just nu är allt uthyrt och det finns en kö.
Pauvres Honteux Vänner
Cederbergska Stiftelsen hyr ut sju fastigheter till sällskapet Pauvres Honteux Vänner i Örebro. Totalt finns 200 lägenheter i tre boenden.
– Alla våra bostäder är uthyrda. Och vi har 1 250 intresseanmälningar från människor som vill flytta in, säger Torbjörn Carlson, vd Cederbergska Stiftelsen.
Lägenheterna på söder är mest populära, här är priserna lägst samtidigt som läget är centralt.
– Vi har högst tryck på våra treor och tvåor. Även om vi har en ganska moderat hyresnivå jämfört med andra fastighetsbolag, är priserna för fyrorna högre. Och när man är pensionär minskar inkomsterna, säger han.
Trots att många får vänta länge innan man kan få en lägenhet genom stiftelsen, är det också många som ställer sig i kö långt innan de är redo att flytta. Det gör att man kan ha tur i bostadsjakten även om man bara köat i ett par år.
– Det beror på vilket hus man vill in i och vilken sorts lägenhet som man vill ha. Och om man kan flytta in snabbt när något blir ledigt, säger Torbjörn Carlson.
Att det är populärt att köa hit tror han beror på att boendena har funnits länge i Örebro.
– De är anrika, alla vet om vår existens, och de har en kvalité som gränsar till ett trygghetsboende, säger han.