BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det var värre för omkring tio år sedan. Vi har stor nytta av stadsdelsvärdarna som kommer in och pratar med folk och har också inlett samarbeten med fritidspedagoger och andra verksamheter, säger Maria Roijer, bibliotekschef.
Välbesökt ställe
Att biblioteket är välbesökt märks. När ETC Malmö kommer dit måndag eftermiddag är en stor grupp schackspelare just på väg ut. Deras rum kommer nu att behövas till ett av språkcaféerna. Här sitter vuxna och ungdomar och pluggar. Till bibliotekets många stammisar hör också många föräldrar som kommer regelbundet med sina barn.
Läsa, rita och spela spel
Fyrabarnsmamman Fatima Saida kommer ofta för att låta sina barn läsa, rita och spela spel på datorerna.
– Det är saker de kan göra hemma också men de tycker att det är roligare att vara här, säger hon.
Mohammed Mohammed är inte där så ofta, men just den här dagen har han kommit med dottern som är ledig från dagis.
– Det finns bättre böcker för henne här, säger han.
De situationer som uppstår på Rosengårdsbiblioteket handlar oftast om att det är många människor som vistas på en liten yta. Att biblioteket är så populärt kan knytas till att det i området råder både trångboddhet och brist på resurser.
– Biblioteket fyller funktioner på många olika plan. Här finns det datorer och internet, vilket alla inte har hemma. Många kommer för att läsa dagstidningar från sina hemländer. Men det här är också en av få platser i samhället som du har tillgång till utan att du behöva handla eller betala entréavgift, säger Maria Roijer.
Träffar sina vänner
Baffoe George träffar sina vänner på biblioteket, men kommer också för att förbättra sina kunskaper i svenska. Han tycker att ljudnivån kan bli väl hög, med människor som inte förstår att de inte ska prata i telefon när de är där.
Han pratar redan bra svenska men hans ambition är att bli ännu bättre.
– För att verkligen bli bra på svenska så måste man också se till att få prata det så mycket som möjligt. Det fungerar inte om man bara håller sig till de grupper som talar ens eget språk. Det är då bra att gå på bibliotek och träffa andra där, säger han.
Känner sig trygg
Mette Agborg, bibliotekarie på Rosengård, känner sig trygg på jobbet.
– Det har bara hänt en gång sedan 2003 att jag har känt mig orolig när jag skulle gå härifrån. Det var efter en dispyt vi hade haft med en besökare, säger Mette Agborg, bibliotekarie på Rosengårdsbiblioteket.