Efter debatten flödade kritiska kommentarer mot Aktuelltredaktionen på sociala medier. Debatten bedömdes av de flesta kritiker som intern och programledaren fick hård kritik för att ha tagit ställning för Janne Josefsson och mot Jan Helin i debatten.
Het debatt
De senaste veckorna har debatten om var public service ska dra gränsen mot främlingsfientliga krafter gått het. I söndags var Dick Erixon, chefredaktör på SD-ägda men ”oberoende” Samtiden, inbjuden till panelsamtal i P1:s Godmorgon, världen. Dick Erixon har även tidigare under hösten medverkat som politisk debattör i P1:s Studio Ett.
Frågan är om gränsen för vilka värderingar som tillåts göra sig hörda i de svenska public service-kanalerna har förskjutits, till fördel för populistiska och högerextrema krafter.
Henrik Arnstad, historiker och expert på fascism, tycker sig se en tendens mot att ultranationella krafter allt oftare bjuds in till samtal som ”normala debattparter”.
– Det gäller specifikt för public service-kanalerna. Jag ser en publicistisk ambivalens inför att man å ena sidan vill försvara värdet av den opartiska bevakningen, å andra sidan försvara den demokratiska värdegrunden. Det här innebär en ny konflikt, i och med att de här rörelserna inte har varit tillräckligt starka tidigare, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Måste ta uppdraget på allvar”
I och med att SD i dag är landets tredje största riksdagsparti, står vi nu inför en helt annan situation, menar Henrik Arnstad.
– I sak var det inget fel på Aktuellt-redaktionens nyhetsvärdering. Det var inte fel i sig att intervjua Vávra Suk, men man borde ha tagit uppdraget på extremt mycket större allvar, säger han.
Henrik Arnstad framhåller att nazisterna redan på 1930-talet, ifrågasatte mediekanalernas opartiskhet och objektivitet.
– Det fungerade inte då, men neo-fascisterna har läst på och använder sig av samma taktik i dag, vilket har visat sig vara långt mer framgångsrikt.
Att de i högre utsträckning lyckas med sin strategi i dag tror Henrik Arnstad har att göra med att journalistkåren i hög utsträckning vill värna de demokratiska principerna, men att de på samma gång är oerhört rädda om sin yrkesmässiga professionalitet.
– Demokratin är en väldigt tunn fernissa som man behöver ta ställning för. Vi har historiskt och i nutid sett hur extremt fort det kan gå att montera ned demokratin, om så inte sker. Antingen får man räta på ryggen och stå för de demokratiska värdena, och då behöver man inte släppa in rasisterna i finrummen, eller så får vi snart vänja oss vid en helt annan rapportering, säger Henrik Arnstad.
”Relevant med olika åsikter”
Nina Benner, chef för Ekots helgprogram, där Godmorgon, världen ingår, förklarar att redaktionen kommit fram till att de olika sidorna bör lyftas fram i programmet.
– Godmorgon, världen-panelen utgörs av ett antal ledarskribenter som alla har en ideologisk botten i sina resonemang. Vi anser att det är relevant att höra åsikter från olika håll, av det skälet att det till och från förnyar och fördjupar debatten. I och med att Samtiden är en partiägd tidning redovisade vi det tydligt för våra lyssnare, säger hon.
Du tycker inte att det är problematiskt att bjuda in en tidning som har så nära kopplingar till ett rasistiskt parti?
– I vårt uppdrag ingår att markera tydligt mot rasistiska uttalanden. Om vi hade hört något sådant hade vi direkt gått in och avbrutit. Jag tycker vi hade en välavvägd blandning i panelen som fungerade bra. Jag kan även tycka att risken med en publicistisk diskussion som inte känns relevant och aktuell, till vilken man inte vågar bjuder in flera olika parter, är mer problematisk, säger Nina Benner.
Ser du ett problem i att högerpopulistiska röster allt oftare bjuds in till panelsamtal och debatter i public service?
Göran Greider, ledarskribent i Dagens ETC:
– Det Aktuellt gjorde var exempellöst märkligt. Man kan mycket väl intervjua en nazist, men det måste göras med hela arsenalen av motargument. Jag är dock ganska säker på att det misstaget inte kommer att upprepas. Att Sverige¬demokraterna tillåts medverka i P1 tycker jag däremot är mer självklart, eftersom de är ett så pass stort riksdagsparti. Om de som representerar SD:s politik inte tillåts medverka hamnar vi i en väldigt konstig situation. Nästa steg blir då att vi börjar inskränka även i andra änden och snart får inte Flamman vara med, eftersom det är en Vänsterpartistisk tidning.
Sofia Olsson Olsén, publisher på Aftonbladet:
– Gränsen har förskjutits, men samtidigt så är Sverige en öppen demokrati och i en sådan ser jag det som väldigt svårt att tysta röster. ”Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det”. Ett citat som tillskrivs Voltaire kan göra jäkligt ont, men vilket samhälle vill vi ha istället? Det viktiga är att alltid redovisa vem som säger vad och med vilka bakomliggande syften. Att tydligt och noga redovisa röster med icke-demokratiska normer och värderingar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter:
– Kanske har strävan efter opartiskhet, som är central, i vissa fall skymt en avgörande fråga för public service, som är reglerad i den så kallade demokratiparagrafen – att stå upp för alla människors lika värde och det demokratiska statsskicket. Mellan nazister och antinazister, för att ta extremfallet, går det aldrig att vara opartisk. Det blir en falsk balans. Det riskerar att undergräva basen för all fri journalistik. Det utesluter inte att extrema grupper får komma till tals, men det måste ske med parallell granskning och saklig upplysning om vad som är kärnan i deras agitation.
Cecilia Krönlein chefredaktör på Göteborgsposten:
– Visst kan det finnas sammanhang då det kan vara journalistiskt motiverat att släppa fram organisationer eller individer som inte respekterar vårt grundläggande demokratiska fundament. Men det måste ske mycket väl genomtänkt och ställer väldigt stora krav på programform, presentation och intervjuare. Detta är förstås särskilt viktigt för public service som å ena sidan ska granska och debattera det som händer i Sverige och omvärlden, och å andra sidan ha ett utbud präglat av demokratiska och humanistiska värden.