På många håll är nu vaccineringarna mot covid-19 i full gång. I Storbritannien, som var det första landet i väst att godkänna ett vaccin, har den andra dosen börjat administreras till de första som vaccinerades i december. USA har vaccinerat över fyra miljoner människor och inom EU, där vaccinet från Pfizer godkändes före jul, är många länder igång med sina vaccinatonsprogram. Det franska hälsoministeriet har dock fått hård kritik för att det har gått långsamt att bygga upp infrastruktur och vaccinationscentraler, någonting som ledde till att bara några hundra personer fick sprutan under de första dagarna.
I Sverige tror Folkhälsomyndigheten att de kommer att kunna rapportera hur många svenskar som har fått sin första dos i slutet av veckan. Under en presskonferens den 2 januari berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att Sverige har fått in ungefär 100 000 doser av vaccinet och att Folkhälsomyndigheten utgår från att regionerna har använt huvuddelen. Det innebär att ungefär 50 000 personer har vaccinerats, eftersom hälften av doserna sparas så att de som får en första dos är garanterade den andra.
Israel snabbast
Snabbast i världen är Israel, där över tolv procent av befolkningen, ungefär 1,1 miljoner människor, har vaccinerats under kampanjens två första veckor. Att det har gått så fort hänger enligt landets regering på ett par faktorer. Först och främst säger landets hälsominister Yuli Edelstein att Israel påbörjade sina förhandlingar med läkemedelsföretagen som arbetade på vaccin väldigt tidigt.
– Vi leder i världsracet tack vare våra tidiga förberedelse, säger han enligt New York Times.
Dessutom har landet ett väldigt digitaliserat sjukvårdssystem där alla medborgare måste vara registrerade hos en av fyra sjukförsäkringar, vilket har hjälpt landet med logistiken.
Israels regering har dock kritiserats av människorättsgrupper för att de palestinier som bor i ockuperade delar av Västbanken och i Gaza får vänta. Vaccin transporteras långt in i Västbanken, men ges bara till judiska bosättare, rapporterar The Guardian.
Problem med logistiken
Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, påpekar att EU-länderna får tillgång till doser baserat på ländernas storlek. Han har inte sett statistiken land för land, men säger att alla kommer att ha egna problem med logistiken. Det kan vara det som gör att vaccinationstakten skiljer sig åt mellan olika länder i Europa.
– Från och med 1 januari ska vi få 80 000 doser i veckan och Modernas vaccin ger ytterligare 20 000 doser i veckan om jag har förstått det rätt. Det innebär att vi har 50 000 personer till som kan få vaccinationer för varje vecka, säger han.
Om Astra Zenecas vaccin godkänns av EU:s läkemedelsmyndighet EMA i månadsskiftet januari-februari kan den siffran fördubblas, säger han.
– Förhoppningsvis kommer det här att fler vaccin blir godkända, göra att vi drar upp takten ännu mer. Det kan skilja mycket mellan olika länder hur man kommer igång och vilka för- och nackdelar man har. Det är inte alls konstigt, säger Matti Sällberg.
Hur kommer det sig att Israel ligger så långt före alla andra länder?
– De har sannolikt förhandlat separat. EU har valt att satsa brett, på flera olika teknologier, säger Matti Sällberg.
Kan ha satsat allt
De länder som hunnit vaccinerna flest kan ha satsat allt på vaccinet från Pfizer/BioNtech som var det första att godkännas.
– Även när det gäller England ser man att man resonerat annorlunda. Vi kommer att märka att man resonerar lite olika i olika delar av världen och att det blir små skillnader. Ibland kommer vi ligga före och ibland kommer andra att ligga före, säger han.
Har Sverige kapacitet att vaccinera om vi får tillgång till mer vaccin?
– Jag skulle tro det. Vi har lyckats genomföra allmänna vaccinationskampanjer tidigare. Vi har väldigt bra infrastruktur. Det kan vara så just nu i januari att sjukvården är väldigt hårt belastad och att man vill vara lite extra försiktig för att vaccinationscentralerna inte ska bli en faktor för spridning. Men när det värsta lugnar sig tror jag att definitivt att kapaciteten finns.