Jehad Hameed upptäckte gruppen ”Syrier i Sverige” genom att helt enkelt skriva in ordet ”syrirer” i Facebooks sökfunktion, blev accepterad som medlem och gav sig snabbt i kast med att svara på alla frågor som folk ställde. Han blev en så kallad superuser och har nu administrerat inlägg i cirka ett års tid.
– När du är nyanländ i Sverige har du tusen frågor. Jag svarade på dem. Efter en månad av engagemang blev jag tillfrågad att själv bli admin, och jag tackade ja, säger Jehad Hameed.
Jehad Hameed kom till Sverige juni 2013 som flykting, och fick uppehållstillstånd i november samma år. Sedan gick det fort: Han tog sig snabbt igenom SFI och skaffade sig ett jobb. En stor anledning till att han kan svara på alla frågor är att han kan engelska, och som nyanländ till Sverige läste på om alla processer på till exempel Migrationsverkets hemsida.
– Jag har ju gjort allt det där som andra gör nu själv. När jag hade frågor, ringde jag till exempelvis Försäkringskassan för att ta reda på svaret till ett visst problem. Jag fick även språkträning på alla dessa samtal.
”Behöver mer än bostad”
Som admin publicerar han aktivt nyheter som berör gruppen. Alltid med källa, till exempel Migrationsverket. Politiska utspel i flyktingfrågor publiceras självklart, av honom eller andra. Men vad gäller till exempel Sverigedemokraternas flygblad så tycker han mest det är komiskt, eller pinsamt för deras del.
– Människor kommer inte hit på grund av halalkött eller bostad, hade det räckt med bostad hade de stannat i Grekland. Om det bara var för de sakernas skull, kunde de ha kommit innan kriget. Men då kom ingen, säger han, och går sedan in på senaste veckans nyheter:
– Det känns så klart tungt för de som funderat på Sverige när de nås av nyheter om gränskontroll eller om att det är brist på boenden för flyktingar. Men inom gruppen diskuteras den typen av nyheter inte särskilt ofta. När man är på flykt går man inte in så mycket på just nyheter eller politik.
Inom gruppen förstår man, förklarar Jehad Hameed, att politik är politik. De förstår att Sverige har en begränsning. De förstår mycket väl att det är svårare nu än tidigare, svårare att hitta jobb, svårare att hitta någonstans att bo.
Som admin tvingas han även radera inlägg. Det kan till exempel dyka upp människosmugglare som vill köra flyktingar i bil genom Europa i utbyte mot pengar, men sådant går bort direkt.
När Jehad upptäckte gruppen hade den drygt 6000 medlemmar. Idag har den 21 000. Många i gruppen har hunnit vara i Sverige ett eller två år, därför har gruppen också utvecklats mer till en community.
Sänder webbradio
Numera sänder ”Syrier i Sverige” webbradio varje dag klockan 10:00. Gruppen har en Youtubekanal. En SFI-lärare hjälper till med språkfrågor och andra tips. När folk reser från Sverige till Turkiet och tillbaka erbjuder de sig att frakta hem saker om någon behöver den hjälpen. Även en form av bilpool, eller liftpool inom Sverige, annonseras genom gruppen.
Kriget pågår ännu i Syrien, och en vanlig fråga från nya medlemmar i ”Syrier i Sverige” kommer från människor som lämnat hemlandet: Jag är på flykt med min familj, ska jag ta mig till Sverige eller inte?
– Vi som är admin svarar inte på den frågan, säger Jehad Hameed.
– De får bestämma själva. Du har familj och du har din och deras framtid att tänka på. Jag trivs i Sverige, men min kompis kanske inte trivs. Så hur kan jag säga ”Kom till Sverige”? Det är du själv som bestämmer över ditt liv.