2018 ser allt annorlunda ut. Partierna har sammanlagt avgett 267 migrationspolitiska vallöften, vilket kan jämföras med 188 löften år 1991, enligt en studie från Göteborgs universitet.
Socialdemokraterna skriver att de vill fortsätta att tillämpa den tillfälliga asyllagstiftningen som kom till 2015 – med bara tillfälliga uppehållstillstånd och begränsade möjligheter för familjeåterförening.
Moderaternas valmanifest ekar SD:s idéer om Danmark som ett föregångsland för flyktingmottagande. SD i vill i sin tur plötsligt helt stoppa all asylinvandring så länge Sveriges närområde är säkert.
– I princip hela den invandrings-, integrations- och migrationspolitiska debatten har rört sig i riktning mot ”Sverigedemokraternas spelplan”, säger statsvetaren Christian Björkedal.
– Det kan man se i form av att partierna utlovar mer än dubbelt så många sådana vallöften i år än inför alla val sedan 1991 tillsammans samtidigt som merparten har en annan karaktär och ett annat innehåll än tidigare. Överlag föreslås mycket mer av ”hårda tag” idag.
"Kommer antagligen att bli så"
Socialdemokraterna och Moderaterna lånar friskt ideer både av varandra och av Sverigedemokraterna. Vad kommer alltså att hända med flyktingpolitiken om Socialdemokraterna eller Moderaterna till slut skulle tillåtas att bilda regering?
– Om alla de tre största partierna signalerar att de vill ha en mer restriktiv invandringspolitik så kommer det nog att bli så. Det betyder inte att jag kan se framför mig att Socialdemokraterna kommer att förhandla med SD i den här frågan, och antagligen inte heller Moderaterna, säger Carl Dahlström, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Liberala alliansår
Han betonar samtidigt att en strikt migrationspolitik inte är något ovanligt för vare sig S eller M. Blockens två största partier har tidigare vid flera tillfällen gjort upp om restriktiva regler med resten av partierna som motståndare.
– Det var snarare alliansåren som stack ut som särskilt liberala, när Moderaterna anpassade sig efter de andra borgerliga partierna och fick stöd av Miljöpartiet i sin migrationspolitiska uppgörelse.
I Alliansens migrationspolitiska manifest under åren 2010 och 2014 är tonen positiv. Det handlar om att erbjuda flyktingar snabb språkintroduktion, validering av meriter och en kortare väg till arbetsmarknad och företagande. Tillfälliga uppehållstillstånd och hårdare tag är inget som nämns.
Kontrasten mot Moderaternas valmanifest 2018 är slående. Där vill Moderaterna tillämpa kvotflyktingsystem och samla upp de flyktingar som ska kunna komma redan när de befinner sig utanför EU:s gränser.
När de satt i alliansen införde Moderaterna medborgarceremonier för dem som sökte svenskt medborgarskap. Nu vill man sätta upp högre krav på språk och samhällskunskap för att alls ge några medborgarskap. Båda idéerna har tidigare uttrycks av Sverigedemokraterna, men också av L och KD.
Fördubbla preskriptionstid
Också Socialdemokraterna lånar: dels plockar de upp ett förslag som tidigare kommer från de Moderata kollegorna trots att man har sagt nej till det vid en interpellation i riksdagen – man vill fördubbla preskriptionstiden för att på nytt söka asyl efter att en flykting har fått avslag på sin ansökan. Ett annat kommer från Sverigedemokraterna – att satsa på flyktingar i närområdet via hjälporganet UNHCR. Även Socialdemokraterna vill luta sig mer på kvotflyktingsystemet än dagens asylinvandring.
– Varför de har formulerat de här kraven vet jag inte, men jag gissar på att de har känt att de inte kan undvika det, säger Carl Dahlström.
– Lyfter valrörelsen vissa frågor så gynnar det vissa partier, det vet partierna förstås om. Men även om de har ett utrymme att utnyttja för strategiskt och taktiskt agerande så är det inte hela utrymmet. Hur media och opinionsbildare diskuterar spelar också roll.
SD: "Stoppa all invandring"
SD å sin sida har valt bort det tidigare kravet på utökat kvotflyktingmottagande som alternativ till dagens asylinvandring. I manifestet 2018 vill man stoppa all asylinvandring så länge Sveriges grannländer är säkra. Man har också tagit bort det tidigare kravet att skänka större summor till UNHCR för att hjälpa folk i närområdet, och det finns inte heller någon post för det i budgeten, trots att Sverigedemokraterna ofta hänvisar till just hjälp i närområdet som en bättre lösning än flyktingmottagande.
Partiet vill också satsa pengar på att Migrationsverket ska hjälpa människor med utländsk bakgrund att återvandra till sina tidigare hemländer mycket större utsträckning än tidigare.
– Samtidigt ska man komma ihåg att det inte bara är de andra partierna som har anpassat sig till SD. SD har ändå blivit mycket mer liberala i flyktingfrågor än partiet var på 90-talet, säger Carl Dahlström. De har verkligen förskjutit sina ståndpunkter.
Oklar framtid
Vilken politik som väntar – nu när såväl Socialdemokrater som Moderater i enlighet med den tillfälliga lagen från 2015 vill fortsätta med tillfälliga uppehållstillstånd och stränga krav för familjer som vill återförenas – är svårt att säga. Den tillfälliga lag som kom 2015 kan komma att användas en längre tid, och den är redan mycket stramare än tidigare bestämmelser.
– Men sett till antalet asylsökande som vistas i Sverige har de här bestämmelserna inte haft någon större effekt, säger Carl Dahlström. Där ligger nivåerna fortfarande mycket högre än till exempel i slutet av 90-talet.
Gemensamt 2018
M, S och SD: Skärpa reglerna för att komma åt personer som utnyttjar utländsk arbetskraft illegalt. Skärpa straff vid hedersrelaterade brott. Skärpta straff och kontroll av personer som har samröre med terroristorganisationer. Kraftigt förstärkta gräns- och id-kontroller.
M och SD: Språkkrav för medborgarskap, skärpt försörjningskrav för anhöriginvandring. Nationellt tiggeriförbud. Möjlighet att återkalla medborgarskap under vissa omständigheter. Utökad utbildning i samhällsorientering för nyanlända. Utökat antal förvarsplatser.
M och S: EU-gemensamt kvotflyktingsystem med utökad kvot. M specificerar att uppsamlingen av kvotflyktingar ska ske utanför EU. Prioritera arbetet mot hatbrott. Tillfälliga uppehållstillstånd som regel. Socialdemokraterna vill bara att det ska gälla tills EU får nya gemensamma regler på plats. Förlängd preskriptionstid efter ett avslag på asylansökan.
Idéer som har vandrat
Från M till S: fördubbla tid som kan gå för förnyad ansökan efter avslag. (Preskriptionstid)
Från SD till S: Kraftigt utökat stöd till UNHCR för hjälp i närområdet.
Från SD till M: Kravet på att ha en migrationspolitik som inte skiljer sig från grannlandet Danmark. (SD ville tidigare också jämföra sig med Finland, medan M hellre sneglar not Norge och Tyskland). Danmark var gemensam utgångspunkt fram till 2018, då SD inte vill ha någon asylinvandring alls.
Från SD till både M och S: Kvotflyktingsystem ersätter i viss utsträckning dagens system. (Ett krav som SD förde fram 2014 och nu har övergivit.)
Ändrad retorik
SD 2010: ”En begränsning av asyl- och anhöriginvandringen till en nivå som den i våra grannländer Danmark och Finland.”
SD 2018: ”Förändra asyllagstiftningen så att Sverige endast ska ta emot asylsökande från våra grannländer och stoppa allt asylmottagande så länge Sveriges närområde är säkert.”
M 2010: ”Sverige ska vara en fristad för människor som flyr undan förföljelse och förtryck.”
M 2018: ”Moderaterna vill ersätta dagens asylsystem med ett EU-gemensamt kvotflyktingsystem med asylprövning utanför EU:s gräns.”