Pågått i decennier
Det var den 2 november 2020 som först Dagens ETC, och sedan Expressen, i djupgående granskningar kunde avslöja att prisade 55-årige Stefano Catenacci – kungafamiljens personlige vän och hovtraktör, tv-kändis, delägare i ett nöjesimperium – i decennier utnyttjat sin höga position som arbetsgivare och chef. För att antasta och kränka sina, oftast väldigt unga, kvinnliga underställa. Och för att kräva sex i utbyte mot en skjuts i karriären i den finare delen av matvärlden, en tuff machobransch där konkurrensen är en strid på kniven.
– Han kallade in mig på sitt kontor och sa: ”Nu har jag gjort dig en tjänst så då får du göra mig en tjänst”. Så drog han ner byxorna och ville att jag skulle suga av honom. Jag… gjorde det. Jag kände att jag var tvungen att göra det för att få behålla jobbet.
Det berättade Linda. Hon var en av totalt tolv anonymiserade röster, utsatta och vittnen, som berättade för Dagens ETC om vardagen på Operakällaren, ett av Sveriges lyxigaste och mest mytomspunna kök.
Kvinnorna på den nedre delen av hierarkin minns hur Stefano Catenacci som chef var ett helvete med oombedda dick picks och sexinviter i telefonen, samt oönskade händer på bröst och kön. Han specialitet var att trycka sig hårt mot sina anställda så att hans penis pressades mot rumpa eller lår, genom de tunna kockbyxorna.
”Kan påverka allas framtid”
– Tafsandet tillhör vardagen. Till slut reagerar man inte. Det blir så normaliserat att man inte tänker på det. Samtidigt känner jag mig skyldig: Jag slog aldrig till honom, när han gjorde… allt det där, sa Helena.
Och alla visste. Alla. Chefer på mellannivå såväl som högst upp i företagstoppen vände i åratal bort blicken. Dagens ETC kunde belägga minst 15 år av grova sexuella trakasserier, otillbörliga relationer, och manipulerande för att få sex på arbetsplatsen. Expressen, som haft kontakt med totalt 14 anställda, kunde gå så långt tillbaka som 2002. Aktivt mörkade man vad som pågick för att stjärnkocken obehindrat skulle få tafsa på och utnyttja servitriser, kockar, garderobiärer, konditorer, gymnasiepraktikanter.
Enligt Dagens ETC:s källor inifrån företaget köpte man till exempel en väldigt ung kvinnas tystnad för en större summa pengar. Detta efter att Stefano Catenacci bitit henne hårt i ena bröstet inför hela kökspersonalen – utan att någon ingrep. Den unga kvinnan återvände aldrig till sitt jobb på Operakällaren efter det.
– Han är chef, kändis och ägare i ett, vad ska man göra? Han kan påverka alla deras framtid, berättade Lucas som jobbat i huset i många år.
Bakom rubrikerna: Granskningen av Operakällaren förändrade
en machobransch
Hur allvarliga var missförhållandena på lyxkrogen? Var stjärnkocken Stefano Catenacci ensam ansvarig för företagskulturen? Hur har andra restauranger påverkats av avslöjandet? Christoffer Röstlund Jonsson berättar om sin granskning.
Svarade med öppet brev
När metoo-hösten stormade 2017 höll hela Operakällaren andan. ”Nu ryker han”, har flera i personalen berättat att de tänkte. Men icke. Den populäre kökschefen och röda mattan-minglaren, van att frottera sig med Sveriges förmögna elit, satt säkert i sadeln. Men när Dagens ETC och Expressen, och senare Svenska Dagbladet, rullade ut granskningar vintern 2020, sprack till sist Stefano Catenaccis skyddande bubbla.
Avslöjandena fick mycket stort genomslag, även i internationell media på grund av kopplingen till kungahuset. I Sverige gick många andra tunga kockar ut och krävde ett stopp på sexism, tafsande och grabbighet i branschen. Mästerkockens fall har påverkat hela restaurangvärlden – till det bättre.
Stefano Catenacci själv vägrade genom hela skandalen uttala sig till Dagens ETC. Det gjorde även Operakällarens vd Abbe Ibrahim, förutom i ett mejl där han samma dag som publiceringen tillbakavisade samtliga anklagelser och hotade med att anmäla för förtal. Ett dygn senare var hans kökschef satt på time out och Abbe Ibrahim sa till Expressen att ”det är allvarliga anklagelser som har riktats mot Operakällaren som arbetsgivare och arbetsplats”. Någon anmälan mot Dagens ETC för förtal, hot som fördes fram både av Abbe Ibrahim och i media av Stefano Catenaccis advokat, har inte skett.
Sex dagar efter Dagens ETC:s och Expressens avslöjanden, den 8 november 2020, gick Stefano Catenacci ut i Dagens Nyheter med att han kliver ner helt från Operakällaren samt rollen som hovtraktör, alltså ansvarig för hovets alla officiella middagar.
”Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande”, skrev han i ett öppet brev som Dagens Nyheter publicerade i sin helhet utan möjlighet att ställa följdfrågor.
Efter det försvann den slocknade stjärnan från radarn.
Mindre stress utan Catenacci
I januari blev det känt att Stefano Catenacci sålt sina 7,5 procent i Nobiskoncernen, där Operakällaren ingår, till brodern och huvudägaren Alessandro Catenacci.
– Då lättade stämningen enormt, det blev ett sådant tydligt skifte. Det är oerhört härligt att han är borta för det blir mindre press på oss som är kvar, som inte hade något med saken att göra, säger Simon som fortfarande jobbar på Operakällaren.
Manuel, en annan anställd, är dock kritisk till hur affären hanterats:
– Ledningen sa bara att det fanns anklagelser. De sa aldrig om det var sant eller falskt, tog ingen ställning alls. Sedan fick vi läsa i tidningen att han köpts ut vilket aldrig informerades om internt. Vissa gäster frågar fortfarande efter honom. Han var mycket populär.
I samma veva som det blev känt att den avpolletterade kungakocken sålt sin del i Nobis, som pandemiåret 2020 omsatte över 600 miljoner kronor, läckte det ut information om hans nya projekt: en stor fashionabel restaurang i Marbella, en stad på spanska solkusten som är väldigt omtyckt hos välbeställda svenskar.
Enligt en kartläggning av Lasse Wierup flockas även tunga brottslingar till Marbella: ”En koloni av svenska kriminella har vuxit fram i södra Spanien. Därifrån misstänks de förse Sverige med droger”, skrev han i Dagens Nyheter i februari i år.
Svansföringen är hög, profilen inte låg, då Dagens ETC kan avslöja att det nya etablissemanget bär hans namn: Caos by Stefano Catenacci. Personalen består av lokalbor samt svenskar, rekryterade via det omfattande kontaktnät han skaffat sig genom 24 år som kökschef på Operakällaren. När Dagens ETC ringer Caos 34-åriga restaurangchef, med ett förflutet inom Nobis, i Marbella säger hon kort:
– Jag har ingen lust att kommentera. Helst inte. Men vi öppnar den 20 juni.
”Vad har du på hjärtat?”
Dagens ETC har än en gång utan framgång sökt Stefano Catenacci, samt hans bror Alessandro Catenacci, ägare av Nobis. När vi inför den här artikeln ringer Operakällarens vd Abbe Ibrahim svarar han först:
– Jag vet inte vad du tänker på. Du ringer mig, vad har du på hjärtat? Intervju? Jag vet inte om det finns så mycket att säga. Det är bäst att du mejlar mig frågorna.
En vecka senare har varken Abbe Ibrahim, eller Nobis presschef Matilda Sjöberg, svarat på mejlet.
Alla vittnen och offer i artikeln heter egentligen något annat.
2/11 2020
Dagens ETC publicerar sin granskning. Sex timmar senare publicerar Expressen sin variant. Stefano Catenacci blir osynlig. Vd, mellanchefer och presschefen på Operakällaren vägrar svara på frågor.
3/11
Personalen får veta att deras kökschef stängts av för en intern utredning. Stefano Catenacci anmäler Dagens ETC och Expressen till Medieombudsmannen (MO).
5/11
Flera stora manliga kockprofiler tar ställning för de utsatta kvinnorna och kräver bättring från branschen. Stefan Ekengren på restaurang Hantverket säger: ”När ska vi män sluta skydda varandra? När ska alla kvinnor kunna känna sig trygga?”
6/11
Stefano Catenacci försvinner från Operakällarens hemsida. En extern advokatbyrå kopplas in för att utreda arbetsförhållandena på lyxkrogen.
8/11
Dagens Nyheter publicerar ett ”öppet brev” från Stefano Catenacci utan följdfrågor. Han skriver att han lämnar Operakällaren och hederstiteln som kungens krögare. Men: ”Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider
jag bestämt. De har inte ägt rum.”
9/11
En av de utsatta kvinnorna kommenterar i Dagens ETC hans brev: ”Ett slag i ansiktet att han fortsätter med lögnerna.”
5/12
Svenska Dagbladet publicerar en stor artikel: ”Efter Catenacci: 65 kvinnor från svenska krogtoppen kräver slut på sexism i branschen”. Tidningen rapporterar om en ny motståndrörelse i restaurangvärlden. Den samlas under hashtaggen #Härtardetslut.
18/1 2021
Expressen avslöjar att Stefano Catenacci sålt sitt ägande i Nobis, koncernen som äger Operakällaren, till sin bror som är huvudägare. Skvallersajten Stoppa pressarna avslöjar att Stefano Catenacci köpt en konkursad lyxrestaurang för att starta om på ny kula i Marbella, Spanien. Dagens ETC kan idag avslöja namnet på den nya restaurangen: Caos by Stefano Catenacci. Hans nya restaurangchef avböjer att kommentera.
27/4
Stefano Catenacci är inte längre kungakocken. Efter att granskningen publicerats valde han att avsäga sig uppdraget som hovtraktör. Idag kan Dagens ETC dessutom berätta att hovet inte heller har någon plan på att låta Operakällaren fortsätta som hovleverantör.