– Effekten av det Sverigedemokraterna sa när de motiverade varför de skulle fälla Stefan Löfvens budget är att är att ingen kommer att kunna bilda regering. Det kommer inte räcka att vara störst. Det krävs att man har majoritet för att kunna regera. Det skulle kräva en blocköverskridande regering med ett eller flera mittenpartier som gör upp med S och MP, eller att MP byter sida, säger Carl Melin, tidigare opinionschef på United Minds.
Han tror att vinnarna vid ett nyval är Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet.
– Annie Lööf är den borgerliga partiledare som har mest lyskraft just nu. Hon skulle kunna vinna röster vid ett nyval. Å andra sidan är det i första hand röster från andra allianspartier så det har inte så stor betydelse, säger Carl Melin.
Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, tror att det enda paritet som har något att vinna på ett nyval är Sverigedemokraterna.
– Det troliga är att resultatet blir ganska likt dagens och att inget av regeringsalternativen kommer att kunna ta majoriteten. Sverigedemokraterna kan gå fram några procentenheter, säger hon.
Löfven vill förhandla
För Socialdemokraterna finns både för- och nackdelar vid ett nyval, tror Carl Melin. Det som talar emot partiet är bilden av att Stefan Löfven har misslyckats i sin regeringsduglighet. Det som talar för är att Löfven varit tydlig i sin ambition att vilja förhandla.
– Det tror jag att väljarna i det här läget efterfrågar. Det finns många mittenväljare som vill att kloka personer ska sätta sig och göra upp, säger Carl Melin.
Tidigast den 29 december kan Stefan Löfven formellt utlysa nyval. Moderaterna som i dag i praktiken står utan partiledare har inte mycket att tjäna på ett nyval, menar Carl Melin. Anna Kinberg Batra väljs troligtvis vid Moderaternas extrastämma den 10 januari.
– Det fanns många som röstade på Moderaterna på grund av Borg och Reinfeldt. Det finns en del som tror att de moderater som proteströstade på SD skulle kunna komma tillbaka, men det finns ingen anledning för dem att komma tillbaka. M har varit tydliga med var man står och även om man kanske kan vinna tillbaka de väljarna på sikt är det ingenting som sker vid ett nyval om några månader, säger han.
”Risk att SD har kvar sin makt”
Den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg sa i tisdags till Dagens ETC att ett samarbete över blockgränserna nu är nödvändigt.
– Jag tycker för min del att framför allt S och M borde prata med varandra, säger han.
En sådan regering skulle gemensamt ha egen majoritet med 197 av riksdagens 349 mandat. Bengt Westerberg tror dock inte att scenariot är särskilt troligt.
Även Carl Melin menar att det är tveksamt om ett nyval gör någon skillnad.
– Möjligen skulle ett nyval göra det lättare att pröva nya lösningar för att få ihop det här, säger Carl Melin.
– Risken är att SD blir kvar som vågmästare och hotar att fälla alla framtida budgetar som inte gör som de vill när det gäller invandringspolitiken, säger Malena Rosén Sundström.