BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har bestämt att vid konferenser och kursverksamhet alltid inleda med samtal om hur vi ska bete oss mot varandra och en genomgång av våra riktlinjer. De policys vi har är bra, men känner inte folk till dem har de ingen större betydelse, säger Berit Müllerström, andre vice ordförande för LO, och en av dem som skrivit under inte förhandlingsbart.
LO-ledningen har också uppmanat sina förbund att tillsammans med arbetsgivare ta fram riskanalyser. Berit Müllerström menar att risken att utsättas för sexuella trakasserier ser olika ut beroende på vilken bransch det handlar om.
– Inom exempelvis hotell- och restaurang träffar du ju mängder av människor som inte bara är dina kollegor. Då gäller det att se riskerna med det och sedan fundera över hur trakasserier och övergrepp går att förebygga, säger Berit Müllerström.
Gått igenom rutiner
Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangförbundet, håller med om att hennes bransch innebär utmaningar. Redan innan metoo-vågen sköljde över landet pågick ett arbete med att ta fram en utbildning om kränkningar och sexuella trakasserier – Schysst vardag. Men mer åtgärder än så krävs, menar Malin Ackholm.
– Ett första steg har varit att gå igenom våra rutiner. Alla, våra medlemmar såväl som förtroendevalda, ska veta vad som gäller och hur de ska agera om de själva eller någon utsätts, säger hon.
Ett av de förbund som har fått kritik för att inte ta vittnesmål om sexuella trakasserier på allvar är IF Metall. Även deras ordförande, Marie Nilsson, skrev under uppropet inteförhandlingsbart. Sedan dess har förbundets ledning vid flera olika tillfällen diskuterat hur de ska arbeta för att övergrepp inte ska ske.
– Jämställdhetsarbete är inte något nytt för oss, men vi behöver säkerställa att det fungerar hela vägen ut, genom hela organisationen och ut på arbetsplatserna. Denna veckan ringer vi till exempel upp 1 300 lokala klubbordföranden för att diskutera med dem vad de kan göra på sina arbetsplatser, men också för att de ska veta hur de ska agera om de själva eller någon medlem utsätts för något, säger Marie Nilsson.
Hur ska de agera?
– De ska våga säga ifrån, det ska finnas en öppen diskussion på alla arbetsplatser och inom rörelsen om jargong och attityder. Och om det uppstår en situation på lokal nivå så ska man kunna få hjälp från regional nivå med utreda det. Kompisar ska inte behöva utreda varandra.
Killfika och föreläsningar
Också på fackförbundet Vision har ledningen pratat mycket om hur de ska gå vidare efter Metoo och inteförhandlingsbart. Grundläggande är att se till att alla känner till vilka regler och policys som finns.
– Vi har lyft fram våra verktyg och anpassat dem beroende på om man är chef, medlem eller förtroendevald. Det handlar om riktlinjer för vad man ska göra om man utsätts, vad som förväntas av en som kollega eller chef, till exempel. Nu måste vi också jobba för att fortsätta hålla frågan levande, säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision.
Ett sätt att göra det är att arrangera olika aktiviteter, menar hon. Till exempel planeras samarbeten jämställdhetsorganisationerna Make equal och Män.
– Det kan handla om killfikor där man pratar om mansrollen eller att arrangera föreläsningar, säger Veronica Magnusson.
Även TCO:s ordförande Eva Nordmark skrev under uppropet. Och även hon menar att grundläggande är att hålla frågan om övergrepp och trakasserier levande.
– Vi arrangerade ett seminarium på TCO innan jul om just det, och hur vi ska agera för att skapa verklig förändring. Vi kommer följa upp det med ännu ett seminarium om ett halvår.
Räcker det för att skapa verklig förändring då?
–Nej, vi måste arbeta på flera olika nivåer med det här, och det har vi redan börjat med. Till exempel tar vi fram en ny handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet. I grunden handlar det om att bryta normer, det gäller både inom fackföreningsrörelsen och ute på arbetsplatserna.
Maria Rönn, vice ordförande för Lärarförbundet, menar också att samtalet som metoo och inteförhadnlingsbart lett till inte får tystna. För dem som ändå inte känt sig bekväma med att prata om sina upplevelser med kollegor eller någon facklig representant, inrättade förbundet en särskilt mejladress dit man kunde mejla anonymt.
– Vi öppnade en telefonlinje också, men det kom inte in särskilt många samtal så den är stängd nu. Förhoppningsvis var det ett bevis för att det har blivit lättare att prata öppet om kränkningar. Det är ett första steg.
Det här har förbunden gjort
LO
Gått igenom sina policy-dokumentrutiner.
Beslutat att fackliga kurser och konferenser ska inledas med samtal om trakasserier och jämställdhet.
Riskanalyser ska tas fram för olika branscher, av arbetsgivare och fack gemensamt.
Haft möte med regeringen, TCO, Sako, SKL, Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket, Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen.
Ska se över sitt utbildningsmaterial, det som når ombud och förtroendevalda.
Hotell- och restaurangfacket
Uppdaterat och gått igenom sina policydokument och rutiner, alla medlemmar och förtroendevalda ska veta hur de ska agera om sexuella trakasserier och övergrepp förekommer.
Fört flera diskussioner med arbetsgivarsidan.
Har tillsammans med arbetsgivarorganisationen tagit fram informationsmaterial.
IF Metall
Kontaktat 1 300 lokala klubbordföranden för att de ska veta hur de kan jobba med frågan på sin arbetsplast, och vart de ska vända sig om de själva eller något medlem utsätts.
Frågan om sexuella övergrepp och trakasserier ska finnas med och få större plats i alla fackliga utbildningar.
Nytt handledarmaterial om diskriminering blev klart i december.
Gjort en medlemsundersökning för att få en bild av medlemmarnas situation.
Bjudit in arbetsgivarorganisationerna till samtal om gemensamma intressen.
TCO
Anordnat seminariet Vad händer efter metoo, där bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke deltog.
Uppdaterat och producerat utbildningsmaterial och checklistor (till exempel om vad man som förtroendevald ska göra om man själv eller en medlem blir utsatt) .
Beslutat att jämställdhetsarbetet ska få hög prioritet inom förbundet 2018.
Under våren tas en ny handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet fram.
Vision
Samlat och uppdaterat material om jämställdhet, riktat till medlemmar, chefer, förtroendevalda. Till exempel ”metoo guide – så hanterar du som chef sexuella trakasserier”.
Inlett samarbete med Make equal och Män .
Lärarförbundet
Inrättade en mejladress där man anonymt kunde berätta om sexuella trakasserier eller kränkningar inom organisationen.
Har tagit fram information som finns samlat på hemsidan, om vad sexuella trakasserier är, hur man ska agera om man som lärare blir utsatt, om en elev utsätts, eller om man som ombud bli utsatt.