Vem får rösta?
Den som har fyllt 18 år senast på valdagen, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige har rösträtt till riksdagen. För att få rösträtt till kommun-och landstingsfullmäktige måste du, förutom att vara över 18 år, antingen vara:
- svensk medborgare och folkbokförd i Sverige
- medborgare i något av EU-länderna, samt Island, eller Norge och folkbokförd i Sverige.
- medborgare i något annat land och folkbokförd i Sverige sedan minst tre år i följd före valdagen
På det röstkort som skickas hem till de med rösträtt finns information om vilka val de får rösta i, samt vilka öppettider som gäller för vallokalen.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Här kan du förtidsrösta i Göteborg:
Förtidsröstning är möjlig på en rad platser i Göteborg med omnejd. På det röstkort du får hemskickat med posten kan du se information om lokaler för förtidsröstning. Du kan även se vallokaler öppna för förtidsröstning på valmyndighetens webbplats. Många bibliotek, såsom Majornas bibliotek, Kyrkbyns bibliotek och Hjällbo bibliotek erbjuder förtidsröstning. I Nordstan hålls dörrarna öppna fram till 20 på vardagar.
Efter att ha gjort din förtidsröstning skickas rösten sedan till din vallokal där den räknas på valdagen.
13%
Så mycket ökade förtidsröstandet i Västra Götaland från valet 2010 till valet 2014.
Rösta från utlandet
Personer som befinner sig utomlands kan antingen brevrösta eller bege sig till något av de många svenska ambassader och konsulat som kan ta emot din röst. Röstningen avslutas vid olika tidpunkter i olika länder för att rösterna ska hinna transporteras till Sverige innan valdagen. Du måste själv beställa materialet från Valmyndigheten. Utlandssvenskar måste anmäla sig till röstlängden vart tionde år för att få finnas kvar i den.
Det här behöver du för att kunna förtidsrösta:
1. Ett röstkort. Detta får du hemskickat ungefär tre veckor innan valdagen. Om du har tappat bort eller glömt ditt röstkort, kan ett nytt, så kallat dubblettröstkort, skrivas ut av röstmottagarna i de flesta lokaler för förtidsröstning, alternativt beställas hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten.
2. En id-handling. Om du saknar id-handling kan du låta en annan person intyga att du är du. Den personen måste då visa sin id-handling.
2 672 615
Så många förtidsröster togs emot under valet 2014.