Intresset för vegetariska alternativ till julmaten är stort. När Hälsofrämjandet i Sundsvall och Djurens rätt Sundsvall-Timrå bjöd in till en helvegetarisk julbuffé med ett 20-tal rätter i lördags blev platserna snabbt fullbokade.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Bakom det gröna julbordet stod Therése Granholm och Jill Selander. Båda har varit veganer i många år och slår gärna ett slag för en grönare jul.
– Vi vill göra ett julbord som är snällare mot både hälsan och planeten, säger Therése Granholm.
– Många är trötta på den traditionella julmaten samtidigt som det finns ett stort intresse för alternativ, säger Jill Selander.
Det svenska julbordet dignar vanligtvis av kött, fläsk och fisk, vilket gör det svårt för veganer och vegetarianer att hitta vettiga alternativ. Men så behöver det inte vara.
– I dag finns så många bra produkter och ersättningar för den som vill äta vegetariskt så det är inga problem att göra ett julbord med många olika rätter. Det vi har gjort är bara några exempel som vi hoppas ska inspirera. Det går att göra mycket mer. Det är varken krångligt eller tråkigt, säger Therése Granholm.
– Använder man bra råvaror och lagar maten från grunden blir det också hälsosamt. Det blir lika gott eller godare utan mjölkprodukter och kött. Man blir mätt och mår bra, säger Jill Selander.
Deras julbord innehåller en del blinkningar till den traditionella julmaten. Den griljerade julroten påminner om julskinkan och i Janssons frestelse har ansjovisen bytts ut mot kapris och grädden mot havregrädde. Skagenröran innehåller tofu och vegetarisk kaviar gjord av sjögräs.
– Vi vill laga maten från grunden med bra färska råvaror, inga halv- eller helfabrikat och inga sojarätter. Vi försöker att använda de rotsaker och frukter som är i säsong, berättar Therése Granholm som vurmar särskilt för rotsaker.
– De har en enorm potential och går att variera på så många olika sätt, säger hon.
Mycket rotsaker
Rotsakerna används bland annat för att göra olika varianter på ”köttbullar”. Rotfruktsbollarna med rödbetor, valnötter och kapris hittar du recept på här intill. En annan variant görs på morot och sötpotatis. På julbordet finns också grillade minimorötter med mynta, apelsin och solrosfrön och kanderade jordärtskockor.
Efterrätterna och godiset har förstås också sin givna plats på julbordet. Chokladtryfflar med kokos och dadelbollarna med mandel, kanel och kardemumma blandas med chiapudding i ett par varianter, smaksatt med saffran, citron och hallon eller kokos, mandarin och vanilj.
Tunt urval
För den som är vegan eller vegetarian finns inte mycket att hämta på restaurangernas jubord.
– Nej, tyvärr är de flesta dåliga på att erbjuda alternativ för oss som vill äta grönt. Och det finns ingen restaurang som serverar ett vegetariskt julbord. Där hoppas jag att vi kan inspirera, säger Jill Selander.
Rödbetsbollar
Röda och juliga blir de här rotsaksbollarna som passar fint på julbordet, men som även fungerar som ensamrätt tillsammans med klyftpotatis eller couscous.
Du behöver:
- 5 rödbetor
- 1/2 pepparrot
- 4 msk kapris
- 1 rödlök
- en näve valnötter
- ca 3 msk ströbröd
- ca 1 msk potatismjöl
- ca 2 msk vetemjöl
- rosmarin
- timjan
- råsocker
- agavesirap
- salt
- peppar
Gör så här:
1. Skala och riv rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet. Riv pepparroten fint.
2. Skala och hacka rödlöken fint. Stek den mjuk med lite socker i en stekpanna.
3. Krossa valnötterna och rosta dem i ugnen eller i en torr stekpanna.
4. Blanda rivet från rödbetor och pepparrot tillsammans med valnötterna, ströbröd, kapris och kryddor i en bunke.
5. Blanda potatismjöl och vetemjöl och sikta ner det i bunken samtidigt som du fortsätter att blanda tills du får en formbar smet. Mängden mjöl kan variera beroende på rödbetornas storlek och saftighet.
6. Forma till runda bollar. Rulla eventuellt i ströbröd. Stek eller fritera dem. Innan servering kan du ringla över agavesirap eller honung om du vill.
Inlagd aubergine
Den här inläggningen kan ätas som den är eller användas som en bas för att göra olika krämiga varianter som vegansk senapssill. Krama då ur auberginen innan du blandar den med såsen.
Du behöver:
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten
lagerblad
kryddpepparkorn
1/2 rödlök
1 morot
Gör så här:
1. Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
2. Dela auberginen på längden och skär den i munsbitsstora bitar.
3. Skala och skiva rödlök och morot.
4. Lägg grönsakerna i lagen och koka upp, låt svalna och ställ in i kylen över natten.