Detta märks inte minst i de otaliga videofilmer på Youtube (en sökning på ”do it yourself” och ”youtube” ger nästan två miljarder träffar) som tipsar om allt från hur du odlar hemma, lagar din cykel, ljudisolerar ett rum, renoverar köket, rengör ett tangentbord till hur du tillverkar dina egna hygienprodukter.
Det sistnämnda är kanske särskilt brännande med tanke på de tiotusentals ämnen som finns i kosmetiska produkter, varav flera av dem har pekats ut som misstänkt giftiga, allergiframkallande eller cancerogena. Om detta, och om de brister som finns i EU:s kosmetikaförordning som gör att det inte alltid går att veta vilka effekter ett ämne har på hälsa och miljö, skrev Naturskyddsföreningen NSF i rapporten Hygienbubblan som gavs ut hösten 2016.
Det vill säga ett skäl så gott som något för att göra just det, tillverka sina egna hygienprodukter. Det är dessutom ofta väldigt enkelt, vilket du själv ser när du tittar på tipsen här bredvid.
Finns fallgropar
Å andra sidan – att rata det kommersiellt producerade till förmån för hemmafixande med naturliga ingredienser är inte en fråga helt utan fallgropar, vilket Josefin Liljeteg, biträdande enhetschef vid enheten för kosmetika, olagliga läkemedel och narkotika på Läkemedelsverket, påminner om.
– Det är en vanlig uppfattning hos folk att det finns farliga ämnen i det man köper. Men köper du en produkt från ett seriöst företag har denna testats mikrobiologiskt och toxikologiskt och det finns alltid säkerhetsmarginaler för alla ämnen, något som du aldrig får om du gör dina egna produkter. Mängder med ämnen är ju giftiga vid tillräckligt stor dos. Det viktiga när det gäller i det här fallet hygienprodukter är att dessa ämnen inte ska överstiga vissa gränsvärden, säger hon.
I fråga om plastpartiklar i produkterna påminner hon också om att branschen på senare tid på eget bevåg blivit måna om att få bort dem och att det i EU dessutom ligger ett lagförslag som är tänkt att få bort partiklarna helt, det vill säga förutom den lag som redan antagits som förbjuder plastpartiklar i hudprodukter som sköljs av.
– När det gäller allergiframkallande ämnen vill jag också varna för de eteriska oljor som blivit så populära att använda. Många av dem innehåller mycket högre halter av allergiframkallande ämnen än kommersiella produkter, säger Josefin Liljeteg.
Använd konserveringsmedel
Hon har ännu en varning för den som vill göra sina egna hygienprodukter.
– Man måste tänka på mikrobiologiska risker, så att det inte börjar växa något i de blandningar du gör. Det finns en risk att det börjar växa mögelsvampar, vilket du inte vill
ha i saker som du applicerar nära ögonen eller nära öppna sår. Så använd konserveringsmedel!
En produkt som ofta nämns som ingrediens i många hemmagjorda
hygienprodukter är kokosolja, som du som vill tillverka dina egna hygienprodukter nog bör hålla koll på och enbart välja ekologisk och rättvisemärkt sådan. Förutom att konventionell produktion av kokosolja visat sig ha stor miljöpåverkan finns det också rapporter om barnarbete i Filippinerna och kedjade apor i samband med skörd i Thailand.
Naturskyddsföreningens tips på hemmagjorda produkter
Bodybutter
85g kokosolja
10g mandelolja
15g bivax
Gör så här
1. Väg upp de olika ingredienserna, lättast på en digital våg.
2. Smält samman allt i en skål i vattenbad med varmt vatten och rör om lite då och då. Bivax smälter vid ca 60 grader, så det kan ta en liten stund.
3. När allt är smält, ta bort skålen från vattenbadet och rör om tills krämen börjat stelna, häll sedan i en burk.
Body scrub
1 msk olja, till exempel olivolja, rapsolja eller kokosolja
2 msk strösocker
Eventuellt en gnutta äkta vaniljpulver
Gör så här
1. Blanda ingredienserna i en glasburk. Om du använder kokosolja och den är för kall för att blanda, sänk ner burken i ett varmt vattenbad och rör om.
2. Använd i duschen efter att du tvättat dig, skrubba kroppen och skölj av.
Mängden räcker till cirka två helkroppsskrubbningar. Det går bra att göra en större sats.
Deodorant
1 msk potatismjöl eller maizena
1 msk bikarbonat
1 msk kokosolja (”virgin”)
Eventuellt en gnutta äkta vaniljpulver
Gör så här
1. Smält kokosoljan i ett varmt vattenbad. Ett decilitermått i en skål med varmt vatten går bra. Kokosoljan smälter vid cirka 25 grader. Blanda potatismjölet och bikarbonaten i ett separat kärl.
2. Tillsätt en gnutta vaniljpulver om du vill ha vaniljdoft. Häll i den flytande kokosoljan och rör runt så att det blir en jämn smet.
3. Häll upp i en liten glasburk. Rör om en gång i halvtimmen tills den stelnat, så att deon inte skiktar sig. Eller skynda på processen genom att ställa in burken i kylen eller i ett kallt vattenbad, rör om då och då.
Du använder deon genom att ta lite på fingret och smörja ut i armhålan. Både bikarbonat och kokosolja är bakteriedödande. Om huden blir irriterad, byt ut en del av bikarbonaten mot potatismjöl.
Läppbalsam
1 tsk bivax
1 tsk kakaosmör
1 tsk mandelolja, kokosolja eller rapsolja
Gör så här
1. Hacka bivaxet smått, mät upp 1 tsk.
2. Hacka kakaosmöret och mät upp drygt 1 tsk.
3. Mät upp drygt 1 tsk olja.
4. Bland alla ingredienserna i en liten skål, till exempel i ett decilitermått och smält i ett vattenbad. Rör om med en tesked eller träpinne tills allt smält.
5. Häll blandningen i en liten burk (ca 15 ml) eller i två cerathylsor.
Låt svalna och smörj på!