Ungefär så smidigt tänker sig tillverkarna av smart hemteknologi att vi alla ska ha det i framtiden.
Men precis som allt som åker upp en gång också måste ned lider all smart elektronik av ett liknande problem: allt som kan styras av ettor och nollor kan styras av vem som helst som har tillgång till de ettorna och nollorna. Detta är också ämnet för Joseph Bugejas doktorsavhandling vid fakulteten för teknik och samhälle, Malmö universitet. Han har tagit fram modeller för att identifiera hot och risker med all den smarta elektronik många av oss redan idag omger sig med.
– Vi ville helt enkelt förstå vilka hot och risker som uppstår när våra hem blir allt mer uppkopplade, säger Joseph Bugeja, numera teknologie doktor i datavetenskap.
Vanliga produkter
Det forskarna gjort är att titta på produkter som redan finns på marknaden för att se vilka slags hot och risker som kommer med deras användning. Exakt vilka produkter de granskat vill han inte gå in på, men säger att det är de vanligast förekommande, vilket torde innebära att smarta system som Google Home, Facebook Portal och och Amazon Echo finns bland dem.
– Produkterna kommer från en mängd olika tillverkare. Kommer produkten från ett startup-företag är det inte säkert att de har säkerhetsexperter kopplade till sig, vilket gör att deras produkter tenderar att vara mer osäkra, säger Joseph Bugeja.
Så vad är problemet? Framför allt att smarta system ständigt är påslagna och skickar och samlar in data. Dessutom, eftersom de är kopplade till din mobil, kan dina rörelser och ditt beteende i teorin spåras av dina smarta system även när du är långt utanför hemmet.
Och vad är lösningen?
– Var försiktig med vad du köper. Läs alltid produktens sekretesspolicy där det ska stå vilket slags data den samlar in. Försök också att koppla in ditt smarta hemsystem till ett annat nätverk än ditt vanliga. Och se till att alltid byta det lösenord som följer med till ett eget, säkrare. Och ja, försök att alltid ha produkterna uppdaterade. Du ska helt enkelt tänka säkerhet i ditt smarta hemsystem precis som om det vore en vanlig dator, säger Joseph Bugeja.
– Och med tanke på att många av de här systemen spelar in röster – se till att aldrig föra något privat samtal i närheten av dem.
Kan man känna sig trygg som konsument då?
– Nej, du kan aldrig vara 100 procent säker, men med de råden minskar du åtminstone riskerna. Själv har jag inget smart hemsystem. Men det är jag det. Alla är ju olika.