Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Så farliga är gifterna i vårt dricksvatten

"Vatten rör ju på sig, från högt till lågt. Det som släpps ut på ytan sipprar oftast ned till grundvattnet och sprids vidare, vilket gör det svårt att veta var utsläpp till slut hamnar", säger Göran Risberg på SGU, Sveriges geologiska undersökning.
"Vatten rör ju på sig, från högt till lågt. Det som släpps ut på ytan sipprar oftast ned till grundvattnet och sprids vidare, vilket gör det svårt att veta var utsläpp till slut hamnar", säger Göran Risberg på SGU, Sveriges geologiska undersökning. Bild: Bild: Adolfo Diaz

ETC Stockholm

Oroväckande. Det är vad experterna säger om statusen på Stockholms vatten. Frågan gäller förekomsten av miljögifter och hur de kan påverka vårt dricksvatten i framtiden. – Det är inte alarmerande, men på sikt kan det innebära problem. Skit ut, ökad risk för skit in, helt enkelt, säger Christer Johansson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Förekomsten av miljögifter är ett omfattande problem i Stockholms sjöar och vattendrag. Det anser miljöförvaltningen i Stockholms stad som på sin hemsida meddelar att endast en av fyra vattenförekomster i Stockholmsområdet uppnår god kemisk status. Vilket i praktiken innebär att halterna av miljögifter som exempelvis bly, kadmium, koppar och zink är för höga.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln