BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Varifrån dessa ämnen härstammar är oklart. Visserligen är användningen av dem utbredd i samhället, men de kan också förekomma naturligt och de höga halterna behöver därför inte ha bara med utsläpp att göra.
PFOS över normen
Desto allvarligare är däremot att även halterna av PFOS ligger över beslutade miljönormer. Ämnet har bland annat använts inom textilindustrin och i flamskyddsmedel men förbjöds 2008 på grund av dess potentiella hälsorisker.
– Det är rätt nyligen man har upptäckt PFOS i vårt dricksvatten, faktiskt tack vare en studie inom ramen för hälsorelaterad miljöövervakning som Livsmedelsverket gjorde. Rätt lite är känt om ämnet och dess långsiktiga effekter, men det misstänks kunna påverka sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret vid långvarigt intag, säger Anneli Widenfalk, toxikolog vid Livsmedelsverket i Uppsala.
Utsläpp av just PFOS, eller rättare sagt PFAS, huvudgruppen som ämnet hör till, är just nu föremål för en rättsprocess i Blekinge. Det är en grupp privatpersoner som har stämt det kommunala bolaget Ronneby miljö och teknik AB efter att höga halter av PFAS har upptäckts i dricksvattnet, möjligen efter att ämnet har använts vid brandövningar på F17 i Kallinge.
Ingen av de experter ETC Stockholm har talat med vill gå med på att det finns någon omedelbar fara med fynden av bland annat PFOS, men alla instämmer i att det kan ha negativa effekter på längre sikt.
– Det är inte alarmerande om vi pratar dricksvatten. Visserligen tas Stockholms dricksvatten huvudsakligen från Mälaren, alltså från ytvatten, men det tas alltid från de platser där man vet att vattnet har bra kvalitet, säger Christer Johansson, statsinspektör vid Livsmedelsverket i Uppsala.
– Men det är klart att det är bekymmersamt att kemikalier och ämnen upptäcks som i förlängningen kan förorena våra ytvatten– och grundvattentäkter, som till slut blir till dricksvatten. Skit ut, ökad risk för skit in, helt enkelt, lägger han till.
"Vatten rör på sig"
Att dricksvatten tas från platser där kvaliteten ska vara god är dock ingen garanti för att gifterna i slutänden inte når konsumenterna.
– Vatten rör ju på sig, från högt till lågt. Det som släpps ut på ytan sipprar oftast ned till grundvattnet och sprids vidare, vilket gör det svårt att veta var utsläpp till slut hamnar, säger Göran Risberg, avdelningschef för mark– och grundvatten vid SGU, Sveriges geologiska undersökning.
När det gäller storstäder försörjs dessa oftast av ytvatten, men för övriga befolkningscentra är grundvatten den dominerande källan till dricksvatten.
– Prover från enskilda brunnar visar att upp till 25 procent av dem har otjänligt vatten, ofta på grund av läckage från det egna avloppssystemet, säger Göran Risberg.
Ett problem och en anledning till okunskapen om vad som finns i våra vatten är att analyser är dyra. Ett annat att man bara hittar det man söker efter. Detta har tidigare beskrivits av Carola Lindeberg från Vattenmyndigheten i södra Östersjön som att “vi övervakar fel saker på fel ställen med fel metoder”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Man får inte glömma att internationellt sett har vi i Sverige väldigt bra vatten. Men visst, vi bör bli bättre på att ta till vara vattnet än vad vi har gjort. Även om kunskapen har växt de senaste åren vet vi fortfarande för lite om vad som finns i vattnet. Omsättningen av vatten i grundvattnet rör sig i tidskalan decennier så problem kan ligga kvar länge. Och bekämpningsmedel som förbjöds för 30 år sedan kan ligga kvar än i dag, säger han.
Anneli Widenfalk håller med om att det kan finnas en hel del okända eller oväntade ämnen i våra vatten, men poängterar även hon att det inte finns någon orsak till omedelbar oro.
– När det gäller dricksvatten finns gränsvärden för förekomst av olika kemikalier, för att skydda konsumenter, så det ska det inte vara någon fara. Men det är klart att det kan dyka upp nya kemikalier som vi måste sätta nya gränsvärden för. Det gäller att hela tiden öka vår kunskap. Men framför allt gäller det att vi håller vår miljö så ren som möjligt och stoppar ämnen som kan orsaka problem redan vid källan, innan de har spridits i miljön, säger Anneli Widenfalk.