Ali Alabdallah, som skriver boken vid sidan av ett heltidsarbete, går grundligt till väga. Han har intervjuat experter på arbetsförmedlingen om jobbsökande, beteendevetare om sociala koder och ringt runt till många av landets kommuner för att fråga om hur villkoren ser ut hos just dem. Hans frågor grundar sig på vad det är nyanlända brukar fråga om. Till hans kunskapskällor hör också Facebook, där han regelbundet lägger ut frågor som har med bokskrivandet att göra.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Facebook har varit en revolution för oss journalister. Där kan man diskutera och få hjälp med att analysera saker, som hur det fungerar på den svenska arbetsmarknaden. Jag har fått in en del fantastiska svar därifrån, säger han.
Lyfter goda exempel och ger tips
I boken lyfter Ali Alabdallah fram några positiva exempel. Bland dem finns en man som har fått fast heltidsjobb i ett svenskt företag, utan att kunna ett ord svenska. Hans arbetsuppgift är att sälja moraknivar till kunder på den internationella marknaden.
– Han har lyft omsättningen rejält, säger Ali Alabdallah.
En av de saker Ali varnar för är jobb på den svarta marknaden.
– Det är många asylsökande som tar sådana jobb. Jag förklarar att det är något som de bara förlorar på, säger Ali Alabdallah.
Boken innehåller dessutom praktiska tips om hur jobbsökande fungerar i Sverige. Enligt Ali Alabdallah finns det flera misstag som nyanlända riskerar att göra.
– Många vet inte att det behövs ett personligt brev, för i andra länder använder man sig ofta bara av ett cv. Samma sak gäller för referenser.
Ali Alabdallah har själv tagit sig fram i sitt nya hemland genom att helt enkelt våga ta för sig. Att ge sig på en uppgift som att skriva en bok på svenska är inget han tvekar inför.
– Jag har skrivit en hel del debattinlägg och krönikor sedan jag kom hit. Jag har insett att det viktigaste inte är att du kan språket perfekt, utan att du vågar använda det för att visa vem du är och vad du har att säga, säger han.
Har du själv fått någon aha-upplevelse medan du har arbetat med boken?
– Ja, hundtricket. När jag frågade hur nyanlända kan få vänner, vilket är en fråga som alla ställer, så var det en som svarade med det. Jag hade aldrig tänkt på det, att man kan komma i kontakt med andra genom att gå ut och gå med en hund, som folk stannar och vill klappa.
Vad är det annars för frågor nyanlända brukar ställa?
– Många undrar om det är lättare att få jobb i Norrland. De undrar eftersom de har hört att det är tomt på folk där. Jag har därför ringt till olika kommuner i Norrland för att fråga om det.
Vad blev svaret?
– I vissa fall kan det kanske vara lättare eftersom de behöver fler invånare. Många kommuner vill därför locka människor dit. Det är dessutom lätt att hitta bostad där.
Ali svarar på myterna:
I sin bok tar Ali upp en rad olika myter som många nyanlända har. Här är några exempel som Ali Alabdallah besvarar:
- ”Det finns inga jobb i Sverige.”
Svar: Fel, det finns jobb. Myten kommer från dem som har bott länge i landet utan att hitta jobb, och som tror att det är så för alla. - ”Jag får inget jobb på grund av mitt utländska namn.”
Svar: Fel, det är många med utländska namn som har jobb. Jag är en av dem. - ”Jag får inte jobb för jag har slöja.”
Svar: Också fel. Det är många med slöja som har jobb. - ”Jag fick inget jobb på Arbetsförmedlingen.”
Svar: De ger inte jobb till någon, utan förmedlar dem. Det är ditt eget ansvar att söka dem.