Om friskolorna stängs så är det kommunens ansvar att se till att eleverna får plats på nya skolor.
Så sent som i somras hände just det. Den 1 juli beslutade Skolinspektionen att stänga nystartade Primusskolan sedan det kommit fram att verksamheten drevs i industrilokaler i Gårdsten som saknade bygglov.
Ingen vet vad det kostar
Helena Sjöberg, chef för verksamhetsstyrning på grundskoleförvaltningen, säger att kommunen måste ha beredskap att ta emot eleverna och därför följer förvaltningen utvecklingen noga och har tät kontakt med Skolinspektionen. Hon säger att det är svårt att bedöma hur stora riskerna är när det gäller de hotade friskolorna.
– Men vi måste ta det säkra före det osäkra, för att garantera platser till eleverna, säger hon.
De 137 eleverna från Primusskolan fick plats på ett 20-tal andra skolor i Göteborg, både kommunala och friskolor. Peter Holmqvist, rektor på Rannebergsskolan, som tog emot elva av eleverna säger att det har gått bra. Han tycker att det i så fall var ett större problem när Primusskolan startade i januari och elever från Rannebergsskolan bytte till den med kort varsel.
– Det var ett större problem när elever försvann mitt under pågående läsår. Vi får ju resurser efter antalet elever och vi hade planerat utifrån de elever vi hade, men så försvann de, säger han.
Han säger samtidigt att flytten tillbaka gick bra den här gången, men att det snarare berodde på tillfälligheter än någonting annat.
– Det var ju mer tur än skicklighet att det gick att fylla klasserna utan att det blev för många elever, säger han.
Ingen vet vad det kostar
Priset för att stå i ständig beredskap för att ta emot nya elever är det kommunen som betalar. Helena Sjöberg tror inte att det finns någon som i dag vet riktigt hur stora summor det rör sig om.
– I dagsläget finns det inget sätt för oss att beräkna vad detta kostar, säger hon.
Sedan 1 januari har Skolinspektionen större möjlighet att stoppa skolor som leds av olämpliga personer. Det gäller både formella och informella ledare. Efter att de nya reglerna infördes har kommunen känt av att det behövs större beredskap än tidigare för att ta emot elever från hotade skolor, enligt Helena Sjöberg.
Vetenskapsskolans nyckelroller granskas just nu av Skolinspektionen och om skolan skulle förlora sitt tillstånd står 445 elever utan plats.
Klarar kommunen att ta emot eleverna från exempelvis Vetenskapsskolan?
– Vi har gjort en första bedömning utifrån rådande nuläge på våra skolor och sett till den så kallade närhetsprincipen kan vi ta emot alla elever. Viktigt att tänka på är elevernas rätt till att göra ett aktivt skolval. Detta innebär att vi idag inte kan lämna någon exakt bedömning om vilka skolor som är aktuella för att ta emot elever, säger Helena Sjöberg.
Peter Holmqvist på Rannebergsskolan betonar att det inte bara handlar om att hitta skolplatser, utan att det också riskerar att bli en jobbig process för de elever som måste byta skola i all hast.
– I fallet med Primusskolan hade de allra flesta elever redan börjat här en gång så det underlättade naturligtvis, att de i de flesta fall kom tillbaka till ett sammanhang som de kände igen, säger han.
Stängdes efter ett halvår
Primusskolan startade i januari i år och hann inte ens finnas i ett halvår innan den stängdes av skolinspektionen. Peter Holmkvist ställer sig frågande till hur proceduren gått till.
– Man kan fråga sig varför Skolinspektionen gav dem tillstånd från början, när det drogs tillbaka innan det ens hade gått ett år, säger han.
Idag sammanträder kommunfullmäktige, som fungerar som Göteborgs riksdag. Här är några förslag de ska ta ställning till.
Lisebergs expandering
Liseberg har stora planer för parkeringsplatsen söder om nöjesparken. Där vill de bygga ett hotell med 450 rum och ett vattenland med plats för nästan 3 000 besökare samtidigt. Utbyggnaden kommer att kosta uppemot 2 miljarder kronor vilket gör det till parkens största satsning någonsin. Liseberg planerar att ta emot de första gästerna någon gång mellan 2021 och 2023. Nu ska kommunfullmäktige ta ställning till den nya detaljplanen som möjliggör nöjesparkens utbyggnad.
Nytt kvarter vid Brunnsparken
Ett stort kvarter mellan Södra Hamngatan och Drottninggatan ska göras om. Idag rymmer området bland annat Pressbyrån, Da Matteo och stadsbibliotekets filial 300 m2. Några fastigheter ska rivas men de flesta kommer att rustas upp eller byggas på. Ombyggnationerna skapar större butiksytor och cirka 1 000 nya arbetsplatser. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kritiska mot att ett 30-talshus med bostäder kommer att rivas. Kommunfullmäktige ska anta den nya detaljplanen.
Stopp för engångsartiklar
Göteborg har kommit fram till 82 åtgärder för att kommunen ska bli fossilfri. En av dem är att minska inköpen av plast och engångsmaterial. Nu ska kommunfullmäktige ta ställning till ett förslag om att två nämnder ska skynda på arbetet och hjälpa de andra nämnderna och bolagen att köpa mindre plast och engångsmaterial.