– Det är en exceptionellt svår och osäker situation som vi befinner oss i på grund av covid-19. Vi fortsätter att göra allt vi kan för att ta hand om våra medarbetare och stå så starka som möjligt när marknaden för livemusik öppnar upp igen, sa vd:n Mattias Behrer till Dagens Nyheter i oktober 2020.
Själv tjänade han det året 2,9 miljoner.
”Som ett hån”
För Live Nations vd är situationen alltså inte fullt så osäker som för hans underställda. Mattias Behrer, och en handfull andra personer på höga positioner, fortsätter att casha stora checkar. Oavsett pandemi och vinstkurva.
– Det känns surrealistiskt och magstarkt, som ett hån. Och inte vad vi kunde förvänta oss av Live Nation. De ber oss om löneavdrag på 15 procent och pensionsnedsättningar. Hela kontoret accepterar för att bidra och så är detta tacken, säger en anställd.
En annan på insidan berättar om hur bolaget nu skär ner på petitesser:
– Företaget ersätter bara ett par hundralappar av det vi ringer i tjänsten, oavsett hur mycket vi egentligen ringer. Resten får vi stå för själva. Det är även totalt kostnadsstopp när vi gör produktioner så man får bråka sig till varje taxiresa. Småkostnader för Live Nation i stort. Det är klart det kostar pengar om vi gör en Zara Larsson-stream, men är du långt ner i hierarkin vågar du inte längre lämna in ditt taxikvitto utan betalar det själv.
Äter upp bidragen
Personalen tvingas vända på varje krona. Samtidigt fortsätter kassaklirret i toppen. Och det är staten som betalar. Under 2020 fick Live Nation och Luger sammanlagt 19 miljoner kronor i olika pandemirelaterade kulturstöd – som alla ätits upp av ledningens löner. Det visar Dagens ETC:s kartläggning och Skatteverkets färska siffror för 2020. Den största löneposten 2019, 72-årige styrelseledamoten och arrangörlegendaren Thomas Johansson, låg på 16 miljoner. Hans deklaration för 2020 är dock inte klar ännu.
Men även om vi skissar att Johansson accepterat en coronahalvering, landar styrelseskiktets totala löner för 2020 på 21 miljoner kronor. Alltså mer än de statliga bidragen på 19 miljoner. Därtill fick Live Nation 5,4 miljoner i permitteringsstöd för förra året. För 2021, som inte är beslutat om än, har man lagt ribban högre: 132 miljoner skattekronor har man äskat i kultur- och permitteringsstöd.
Dagens ETC har pratat med fyra anställda, samt ytterligare ett par som köptes ut för fem månader sedan så att arbetsgivaren kunde kringgå lagens om anställningsskydd (las). Rösterna, där vi kunnat styrka att de jobbar eller har jobbat inom företaget, tecknar en bild av en kultur där en inre krets på hög nivå berikar varandra genom ekonomiska tjänster och gentjänster. Man vittnar om en ”officiell och inofficiell struktur”. Status är viktigt och man flyger världen över för att mingla med andra ur den internationella innersta kretsen på Live Nation. Intresset för pop och rock får kliva tillbaka för ett prestigeliv där man jettar första klass till London för lyxmiddagar, dyra viner och Formel 1. Trots att Live Nation både 2017 och 2019 visade minusresultat.
– Allt det skapar en osundhet inom Live Nation och Luger, något man inte pratar högt om när man själv tillhör den innersta kretsen. Det har blivit en girig skara människor i toppen. Man bör inte kunna ta ut de här summorna eftersom det inte går jättebra ekonomiskt. Men chefernas löner går bara uppåt, säger en anställd med solid insyn i företagets affärer.
Vetskapen om ledningens lönenivåer påverkar moralen svårt bland de anställda efter att så många kollegor, men noll chefer, fått sluta på grund av coronabesparingar.
– Under ett pandemiår så tigger Live Nation stora skattemedel. Vi tror att det är för att överleva, ställer oss bakom det och drar vårt strå till stacken. Så ser man att jaha, hon plockar ut tre miljoner per år. Jag har inga problem med bra löner. Vi jobbar med kommersiell kultur, Melodifestivalen och Tomas Ledin. Men när resultatet år efter år är ganska dåligt och man spar in på personal och bagateller så blir man störd. Vi har möten där man tar upp det dåliga resultatet, sedan hoppar cheferna in i sina sportbilar och tar ut årslöner på miljoner, säger en anställd.
Löner i miljonklassen
Förutom Thomas ”16 miljoner” Johansson, vars senaste deklaration inte är klar än, finns det andra i ledningsgruppen vars levnadsstandard inte påverkats nämnvärt av att de gått ner några få coronaprocent i lön. För 2020 tjänade festivalchefen Anna Sjölund 3 miljoner, ekonomichefen Jonas Sjödén 1,5 miljoner och kommersiella direktören Mårten Larsson 1,4 miljoner. Alla de tillhör den internationella innersta kretsen på Live Nation.
Det gör också Staffan Holm, boss med oklar ställning. Han satt tidigare i Live Nations styrelse men fick gå för ett par år sedan. Hela styrelsen petades efter en intern skandal och turbulens kring, enligt en källa, ”dåligt klimat på företaget som fick alla att må skit” och kränkningar.
Idag har han ingen officiell position men beskrivs som ”delaktig i hur man ska bygga upp firman igen, han är med på alla möten med artister och chefer”.
– Ingen vet riktigt vad Staffan gör längre men han har ett jättestort kontor och är här två dagar i veckan. Och får lön, enligt en av Dagens ETC:s välinitierade källor.
För sina vaga arbetsuppgifter så fick Staffan Holm en miljon kronor 2020. Därtill tjänade Frida Riklund, operativ chef, 1,3 miljoner under pandemiåret efter en sänkning på sex procent.
”Mellan 20 och 50 procent”
Live Nations kommunikationschef Karolina Moberg tillbakavisar uppgifterna att man drar in på till exempel personalens telefonräkningar. Hon uttalar sig inte om enskilda medarbetares löner men hävdar att ”som helhet har ledningens lönesänkningar rört sig mellan 20 och 50 procent under större delen av krisen”: ”Både procentuellt och i kronor har ledningens lönesänkningar varit de största”, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC. Karolina Moberg vill inte ge mer precisa svar än så.
Hennes uttalanden strider mot de offentliga uppgifterna från Skatteverket. Snarare ligger sänkningarna på mellan fem och tio procent, med några toppar på mellan 20 och 25 procent. Tre chefer har rent av fått löneförhöjning. Till exempel HR-chefen Hanna Engström, ansvarig för att sparka 26 personer. Under pandemiåret tjänade hon en bit över en miljon – vilket är 91 000 kronor mer än hon gjorde innan corona. Även Lugers vd Ola Broquist har ökat sin lön med 65 000 kronor mitt under pandemin.
Är det här rätt när ni samtidigt ber om skattepengar för att överleva och har möten med kulturministern om musikbranschens död?
– Generellt kan man säga att vårt löneläge ligger i linje med företag i vår storlek och omsättning. Vi följer noga de lagar och regler som gäller för stöd och bidrag och vi har konsulterat jurister för att säkerställa att vi agerar korrekt, svarar kommunikationschef Karolina Moberg via mejl.
Ni har med corona som förevändning sparkat 26 personer. Samtidigt har cheferna miljonlöner. Och för 2021 har ni sökt 132 miljoner i kultur- samt permitteringsstöd. Är det rätt?
– Som ett led i besparingarna tvingades vi under förra året till en smärtsam omorganisation. När omvärlden förändrades kraftigt tvingades vi att omorganisera oss för att klara den akuta krisen och ovissheten, som fortfarande pågår. Då vi inte har haft möjlighet att genomföra ordinarie verksamhet så har vi tvingats att arbetsbefria de som direkt berörts av branschens näringsförbud.
”Det smakar illa”
Enligt en av de fyra anställda som valt att prata med Dagens ETC så ”ligger problematiken i ett fåtal människor som är ovanför många andra i ledande position”:
– De bygger en skev arbetsplats och skapar ett enormt missnöje hos personalen. Om det inte varit pandemi hade man inte kunnat orda om det. Det jobbiga är att man högljutt ställer sig i media och ber om pengar från staten då man precis sparkat 26 personer, samtidigt som man själv tjänar skitmycket. Det smakar illa. Volvos och Electrolux chefer gör väl likadant, men Live Nation och Luger borde vara annorlunda. Vi sysslar med musik, inte kapitalism. Cheferna borde kunna gå ner mycket mer i lön och rädda anställda från att få sparken. Det är osolidariskt.
Enligt Dagens ETC:s väldigt insatta källa är Live Nation långt från konkurs i dagsläget. Men skräcken för fler nedskärningar är stor.
– Det finns inga konkreta planer för det men vi går mot ett tufft 2021. Och mellan raderna har vi förstått att man sparkat fler utomlands. Så oron är jättestor.