På måndagseftermiddagen presenterade regeringen och samarbetspartierna de tre så kallade las-utredningarna, om framtidens arbetsrätt. En av de punkterna som orsakade hårdast kritik när parternas förslag lades fram förra året var förslaget att rucka på regeln om "sist in, först ut", genom att företag skulle kunna göra undantag för tre personer istället för två vid uppsägningar vid arbetsbrist. Och det är nu vad regeringen föreslår.
– Det ska gälla oberoende av företagets storlek, sade Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet vid pressträffen.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kallade förslaget den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid.
– Jag är stolt över det vi presenterar idag. Det är en historisk överenskommelse där parterna är överens. När världen förändras måste också arbetsrätten förändras. Och det här är en mycket välbalanserad förändring som möter de krav som ställs i dagens arbetsmarknad. Vi kommer åt problem med osäkra anställningar, med hyvling, med allmän visstid, som nu blir särskild visstid. Det är mycket avvägda produkter som presenteras. Jag känner stolthet över den största arbetsmarknadsreformen i Sverige i modern tid.
När hon sedan fick frågan om hon accepterar ”produkten” i sin helhet tvekade hon inte på svaret.
– Vi har en väl balanserad produkt. Det är en glädjens dag idag för mig.
Förslaget innebär bland annat omställningsstöd även för personer som inte omfattas av kollektivavtal och ett nytt offentligt studiestöd på 80 procent av lönen i upp till ett år.
– Det blir lättare att utbilda sig mitt i livet, sade Eva Nordmark.
Samtidigt ska arbetstagare få fast anställning snabbare än idag. Enligt utredningens förslag ska det krävas tolv månaders anställning för att bli tillsvidareanställd jämfört med dagens 24 månader.
Förslagen är tänkta att bli lag 30 juni 2022.
Nordmark om förslaget
Den uppgörelse som Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal gjorde förra året hade två delar. Den ena reglerar det fackliga huvudavtalet, och kommer bara att gälla för dem som är med i uppgörelsen. Den andra rör förslag på ny lagstiftning när det gäller arbetsrätten. Den senare mynnade ut i de tre utredningar som nu lagts fram.
Hur känns det att som socialdemokratisk minister och tidigare fackordförande föra fram en politisk kompromiss som så många fack motsätter sig?
– Jag måste säga att det känns otroligt bra att vi kan lägga fram ett förslag som parterna förhandlat fram. Det finns en stor samsyn kring detta, kring behovet av att kompetensutveckla under hela arbetslivet. Det är en trygghet också att kunna ställa om och få uppdaterad kunskap. Jag är stolt att soms-minister och tidigare fackledare lägga fram nåt som utgår från det.
Vad hade du tagit bort om du ensam hade fått bestämma?
– Eftersom jag verkligen står upp för partsmodellen och själv jobbat fackligt i 20 års tid så är jag glad att presentera vad parterna själva kommit…
Njä, de tvingades de ju bestämma sig med deadline och hot om att göra lag av Toijerutredningen. Menar du verkligen att de kom fram till det bästa de kunde komma fram till?
– Man ska komma ihåg att parterna förhandlat under många år, sedan 2017, och diskuterat frågorna under lång tid. Nu kommer förslag som förändrar och stärker både arbetstagare och arbetsgivare, särskilt för dem som är svagast på arbetsmarknaden, ofta kvinnor och unga människor. Det här är ett stöd för alla löntagare i Sverige. Vi ökar tryggheten i en arbetsmarknad som förändras i snabb takt.
Parterna kommenterar
Vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen håller PTK, Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal pressträff och kommenterar regeringens utredningar.
Här kan du se parternas pressträff
Parterna kommenterar regeringens utredningar om trygghetsöverenskommelsen from Svenskt Näringsliv on Vimeo.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla är nöjd med uppgörelsen om omställningsstöd.
– Till skillnad från dagens stöd på 2 000 kronor kommer det att ligga på över 20 000 kronor, sade han.
På arbetsplatser med det nya huvudavtalet kan blir det över 30 000 kronor.
– Det är en oerhört viktig satsning, det gör att folk har möjlighet att vidareutbilda sig mitt i livet, sa han.
Även Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog var nöjd och menade att förslaget gynnar just Kommunals medlemmar, varav många är kvinnor.
– De här två reformerna är nog de största som en regering har lagt på decennier, sade han.
”Inga större skillnader”
Enligt Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, finns det inga stora skillnader mellan det politiska förslaget på ny lagstiftning och det som parterna lade fram förra året, vilket är väntat. Men att förslaget läggs fram kan innebära räddningen för den svenska modellen, menar han. Nu, till skillnad från tidigare, kommer det att bli fördelaktigare för arbetsgivare att ha slutit kollektivavtal än att inte ha det.
– Det gäller dels preciseringen av vad som är sakliga skäl, där har man en skrivning i huvudavtalstexten som är mer långtgående än förslaget i las. Det andra är turordningsreglerna. Där finns det väsentligt större möjligheter till undantag för dem som omfattas av huvudavtalet, säger Mats Glavå.
I huvudavtalet har arbetsgivare rätt att undanta tre personer per avtalsområde och upp till 15 procent av hela arbetsstyrkan, jämfört med tre personer sammantaget i lagförslaget. Mats Glavå menar att det är ett smart drag från parternas sida.
– När partierna skrev januariavtalet sa man att om parterna träffade en överenskommelse så skulle man lagstifta i enlighet med den. Då kanske centern och Liberalerna tänkte sig att man skulle lagstifta så det blev samma innehåll. Det vore det rimliga eftersom de har slagits för småföretag som inte har kollektivavtal. Men det här innebär att reglerna är mer arbetsgivarvänliga för den som har kollektivavtal. Om man inte hade gjort så hade den svenska modellen dött ut på sikt, säger han.
”En klar försämring”
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, vill bara ge övergripande kommentarer.
– Om vi tittar på omställning och studiestödsbiten är vi överlag positiva. Det är mer generöst än i nuvarande regler. För oss i LO-förbunden kommer det här att bli bra, det blir lättare att vidareutbilda sig mitt i livet. Med de höga studiestödsnivåerna kommer man att ha råd att byta yrke, så det är bra.
Men han ser också nedsidor med förslagen.
– Det negativa är förändringarna på det arbetsrättsliga området, som att saklig grund blir sakliga skäl och att man inte kommer att kunna kvarstå i anställning om man är uppsagd av personliga skäl, och istället måste gå på a-kassa. Det är en klar försämring. Sen såklart också att undantag från turordningen utökas från två till tre.
– Sen ska det sägas att det finns bra saker med, som att man minskar möjligheten till allmän visstid och att det blir kortare tider. Det blir också bättre regler kring hyvling och inhyrning. Så det finns också positiva inslag.
Vad tycker du om att en S-minister säger att hon är stolt över förslaget och att det här är en glädjens dag?
– Om man vill vara diplomatisk kan man säga att det här åtminstone är mycket bättre än vad Toijerutredningen föreslog. Här finns i alla fall både plus och minus. Den utredningen hade ju bara minus. Det är bättre balans nu, men det är klart, hade vi varit helt nöjda med detta hade vi ju också varit med i överenskommelsen, och det är vi inte.
Ali Esbati, Vänsterpartiet
– Det var ju inte direkt någon stor överraskning. Man har i princip följt överenskommelsen. Jag konstaterar trist att en S-regering startat en process som leder till att man står på en presskonferens med Centerpartiets Martin Ådahl och presenterar försämringar för anställningstryggheten som något modernt och bra. Det är trist. Det här är ju ett förslag som innebär urholkat anställningstrygghet för dem som mest förlitar sig på turordningsreglerna.
Vad är mest upprörande?
– Det mest upprörande är att man satt igång processen överhuvudtaget. Om man tittar på innehållet i förslaget är det de tre undantagen från turordningen och att det gäller alla företag och inte längre har en gräns på tio anställda.
– Sen är det svårt att just nu bedöma vad ändringar i formuleringar som ”personliga skäl” kan komma att betyda. Det finns lite olika syn på det där. Man får vänta och se hur praxis utvecklas.
Vänsterpartiets Ali Esbati säger så här om förslagen:
– Det var ju inte direkt någon stor överraskning. Man har i princip följt överenskommelsen. Jag konstaterar trist att en S-regering startat en process som leder till att man står på en presskonferens med Centerpartiets Martin Ådahl och presenterar försämringar för anställningstryggheten som något modernt och bra. Det är trist. Det här är ju ett förslag som innebär urholkat anställningstrygghet för dem som mest förlitar sig på turordningsreglerna.
Vad är mest upprörande?
– Det mest upprörande är att man satt igång processen överhuvudtaget. Om man tittar på innehållet i förslaget är det de tre undantagen från turordningen och att det gäller alla företag och inte längre har en gräns på tio anställda.
– Sen är det svårt att just nu bedöma vad ändringar i formuleringar som ”personliga skäl” kan komma att betyda. Det finns lite olika syn på det där. Man får vänta och se hur praxis utvecklas.