Kvarteret Röda bryggan ligger mellan Pustervik och kanalen och de äldsta tegelhusen är över 150 år gamla. På den tiden brukade man lasta av tegel på kajen – därifrån fick kvarteret sitt namn – men idag rymmer husen bland annat ett klädbibliotek, ett café och en bokhandel. Verksamheterna hyr lokalerna på korttidskontrakt för snart ska de historiska husen rivas och ersättas med nya.
– Det här är en central tomt som länge fungerat som en baksida av Järntorget. Jag tror att det kommer bli ett viktigare stråk framöver, nu har man ju också lagt spårväg till Stenpiren här, säger Johan Zandin (V) som är ledamot i byggnadsnämnden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Förslaget är att bygga fem- och sjuvåningshus med ett mindre parkeringshus under. Sammanlagt blir det ungefär 130 bostäder och 2 000 kvadratmeter stora lokaler för butiker och kontor. Det äldsta huset från 1860-talet ska dock bevaras i sin helhet och byggas ihop med de nya husen.
– Här finns kulturmiljövärden av riksintresse. Den mest värdefulla byggnaden ska vi restaurera till sitt ursprungliga utseende, säger Lena Hasselgren som är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.
Många protesterade
De nya planerna för området har tidigare mött protester. Förra våren startade arkitekturprofessorn Ola Nylander en namninsamling för att protestera mot rivningsplanerna. Han liknade det vid de kritiserade rivningarna som man gjorde i Haga på 1960- och 70-talen, och ville hellre att man skulle renovera husen som man gjort på närliggande Esperantoplatsen. Även kulturföreningen Taket, som hade sina lokaler i området, lämnade in en protestlista med över 800 personer som menade att en centralt belägen mötesplats för kultur skulle gå förlorad. Namnunderskrifterna fick dock inte politikerna att ändra sig.
– Det har varit lite diskussioner, men jag tror att den här planen tar tillvara olika intressen. Vi har behövt göra några stora avvägningar för man kan inte bevara allt till varje pris. På 1800-talet rev man byggnader från 1700-talet och man behöver riva en del för att bygga nytt, säger byggnadsnämndens förste vice ordförande Johannes Hulter (S).
Inflyttningsklara år 2021
Samrådsprocessen, när allmänheten kan komma med synpunkter, är avslutad och i veckan beslutade politikerna i byggnadsnämnden att detaljplanen ska ut på granskning. Även i det skedet finns det möjligheter att påverka planerna. Tidsplanen är att detaljplanen för hela kvarteret ska antas innan årsskiftet. Sedan ska man börja bygga under våren och husen ska vara inflyttningsklara år 2021.