Utöver dem ser vi debattörer från stora delar av världen. Bland annat Samuel Opio, som är generalsekreterare för organisationen Queer Youth Uganda, och Joy Ngozi Ezeilo, FN:s tidigare specialrapportör om trafficking.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Många områden går bakåt”
– Årets tema är de mänskliga rättigheternas framtid. Vi lever i en värld där det på många rättighetsområden går bakåt med bland Donald Trump och Brexit. Läget ser sämre ut än för några år sedan på flera fronter, säger Malin Släpis, projektledare för dagarna.
Hon fortsätter:
– Men det finns också många positiva initiativ. Vi vill dels lyfta utmaningar men också positiva exempel som vi kan lära oss av.
Mänskliga rättighetsdagarna har arrangerats sedan år 2000. Varje år arrangeras det på olika platser och nu för första gången i Jönköping.
Lokala initiativ på plats
Det är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Men när de nu kommer till Jönköping får vi också ta del av flera lokala initiativ. Bland annat kommer Fredrik Hollertz och Johanna Linder att prata om vad som hände efter demonstrationerna mot Svenskarnas parti i Jönköping på första maj 2014.
Erik Lindfelt, Masooma Taqisdotter Virani och Peter Magnusson kommer att delta i ett seminarium om religionsdialog och hur det underlättar för att skapa en trygg miljö för ungdomar. Även ETC kommer att finnas på plats genom kommunikationschefen Kent Vilhelmsson som kommer att prata om bland annat Fairphone och ETC Mobil – med mobiler som är skapade med ett miljö- och rättvisetänk i hela produktions- och livskedjan.
Gav nyanlända juridisk hjälp
Och allt det här leds av konferencieren Dona Hariri. Den tidigare Österängenbon har själv deltagit aktivt i arbetet för mänskliga rättigheter. Efter sin juristexamen startade hon bland annat initiativet ”Jurister på Stockholms central” där hon under 220 dagar själv fanns på plats på centralstationen och hjälpte nyanlända med juridiken.
– Min roll blir att lyfta personerna som deltar och hylla dem för de insatser och den kamp de driver för mänskliga rättigheter, säger hon.
Mänskliga rättighetsdagarna är ett icke-vinstdrivande samarbetsprojekt mellan Bris, Demokratiakademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Friends, Föreningen ordfront, Ibn Rushd Studieförbund, Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Raoul Wallenberg institutet vid Lunds universitet, Sensus studieförbund och Svenska kyrkan.