BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Om folk har för höga krav eller förväntningar, och vill göra för mycket på sin semester, då kan det bli stressande och väldigt lätt att hamna snett. Men det är inte själva semesterns fel, det är individen som stoppar in allt för mycket saker att göra, säger han.
– Och om man bara stoppar in massor av måsten, till exempel besök av både både vänner och släkt under sommaren, då kan det bli för mycket.
Höga krav
I stället handlar det om att göra det man vill och att inte ha några krav på sig.
– Ta bort kraven, dra ned på onödiga möten, aktiviteter och resor. Framför allt sådant som du inte absolut vill göra. Och stoppa inte in en massa skyldigheter.
– Man ska bara göra det man vill, man ligger i sängen på morgonen om man vill det, på badstranden eller tar promenader. Och en del snickrar på huset. Människan mår bäst när de får göra det de vill. Om man lägger på sig saker som man inte vill göra, men som man känner att man måste göra, så kommer man att få högre stressvärden, säger Torbjörn Åkerstedt.
Hur lång semester krävs då för att koppla av?
– Inte särskilt lång. Det är naturligtvis så att det tar några dagar innan man varvar ner efter arbetsperiodens slut. Och sedan innan man börjar jobba så brukar man varva upp under några dagar. Så det innebär ju att man måste ha några dagar däremellan för att kunna utnyttja det hela för att kunna koppla av. Men det finns inga data på om det är bäst att ta lång eller kort semester.
Viktigt med ledigt
Torbjörn Åkerstedt betonar vikten av att faktiskt ge sig själv rätten att vara ledig på semestern, inte förse sig med extrajobb och onödiga arbetsuppgifter.
– Semester är tänkt för att man ska vila och koppla av, det är själva vitsen med semester. Men det finns ju även många som tar andra jobb på sommaren och gör man det då är det klart att semestern inte blir någon semester.
Men att kolla mejlen då och då går trots allt bra tycker Torbjörn Åkerstedt.
– Det är nog inga som helst problem att läsa ett meddelande från kollegor eller andra under semestern, om det inte är så att mejlen triggar en att börja tokjobba.
Samtidigt påpekar Torbjörn Åkerstedt att den stress som människor kan känna under sin semester inte är att jämföra med de stressproblem som finns i samhället.
– Det här kommer inte i närheten av den vardagsstress som folk känner i arbetet eller i familjelivet. Det är inte någon stor stressfråga skulle jag vilja säga. Semester är något som vi mår bra av.
Ida Öberg, 38, lärare, Göteborg
– Det beror på hur man menar, om man är stressad för att man tänker på jobbet eller för att man planerar in för mycket på sin ledighet. Jag har lite svårt att släppa jobbet. Eftersom jag är lärare har jag så himla mycket att göra i slutet av terminen och sedan ska man tänka på allt som ska planeras och göras när nästa termin ska börja igen, och det kan vara väldigt stressande. Det är svårt att sluta tänka på. Men jag är inte stressad över att åstadkomma så mycket som möjligt när jag är ledig. Jag läser och passar på att läsa skönlitteratur och bada i havet. Jag vill helst inte göra så mycket.
Björn Röjgren, 34, tv-spelsutvecklare, Stockholm.
– Ja, det brukar jag faktiskt. Det är så många grejer man planerar in att man ska göra. Det är väderrelaterat också, man ska till stranden och planerar och packar och sedan kanske man är iväg i en timme bara. Vi reser bort till familjen och det kan också vara stressigt. Jag gillar nog mer mina vanliga rutiner. Och det krävs en startperiod på semestern för att kunna börja koppla av, två veckor känns stressigt för mig, men fyra veckor är gött. Jag gillar att läsa böcker, träna, spinning, försöka vara i naturen.
Anders Eklund, 53, affärsutvecklare, Helsingborg.
– Nej, jag är inte stressad när jag har semester. Det är något jag helt enkelt ställer in mig på, att njuta av min ledighet och ta tillvara på den. Det gör jag genom att vara med familj och vänner, hitta på roliga grejer, äta god mat och laga god mat. Jag försöker vara utomhus så mycket som möjligt.
Marjorie Torrijo, 38, kontorsansvarig, Tullinge.
– Nej, det gör jag inte. Det är för att vi brukar åka till Spanien. Då är man inte hemma och det innebär att det inte är så många måsten. Jag brukar koppla av med att bada, sola, sova och dricka drinkar.
Fredrik Hedin, 48, sjökapten, Stockholm.
– Nej, egentligen inte. Det är mer att jag stressar väldigt mycket inför semestern, när saker och ting ska avslutas och allt ska stämmas av på jobbet, det gör mig väldigt trött. Men sedan när jag väl är ledig är jag inte stressad. Jag tror att det är för att jag är så väldigt trött den första veckan att all stress försvinner sedan. Men det dröjer såklart ett tag innan man varvat ner. Jag gör inget speciellt, är på landet, gör sådant jag vill och tycker det är skönt att bara inte tänka på jobbet.
Anneli Öhrlund, 49 år, redovisningskonsult, Norrköping.
– Inte på semestern, nej. Jag sätter inte för många krav och känner inte att jag behöver fylla semestern med massor av kravfyllda saker att göra. Jag vill ta dagen lite som den kommer. Jag tar det lugnt och lyssnar på en ljudbok. Sätter mig ner och tittar på vattnet om det finns något, tar promenader, gör sådant jag mår bra av.