Tips
Fäst resårbanden med hårspännen eller en hårsnodd i stället för bakom öronen.
Det finns spännen att köpa som du kan haka munskyddets resårband på. Det går också utmärkt att tillverka sådana själv. I tidningen Kommunalarbetaren tipsar undersköterskan Emma Nordgren om hur hon virkat små omtag som hon sätter bakom nacken. Det har två knappar på där munskyddets hakar kan
sättas på.
Se till att smörja in huden bakom öronen också och gärna med en fet hudkräm som vaselin. Då skyddar det mot friktionen från resårbanden.
Det finns också munskydd som inte har resårband som man fäster bakom öronen utan som knyts bakom huvudet i stället.
Problem: Klaustrofobi och svårt att andas
Många som är ovana vid munskydd upplever att de får svårt att andas och kan till och med uppleva att det känns lite klaustrofobiskt med munskydd.
Tips
Det tar ett tag att vänja sig vid munskydd. American Lung Association tipsar om att testa att ha munskydd hemma ett tag innan du ger dig ut. Ha munskyddet medan du förbereder middagen eller tittar på ett tv-program. Det är lättare att vänja sig vid den hemma än ute i en miljö som kanske känns stressig.
Du får tillräckligt med luft när du har en vanligt munskydd på dig även om det inte känns så. Studier visar att munskydden inte minskar den mängd syre som tillförs lungorna, skriver nyhetsbyrån Reuters. Även lungsjuka kan andas med munskydd. Att du känner att det är svårt att andas med munskydd handlar mer hur du upplever situationen. Du känner dig kanske instängd och blir väldigt medveten om din andning. Luften som du andas in blir uppvärmd vilket kan kännas konstigt.
Problem: Skägg
Många är stolta skäggbärare men ansiktsbehåring är inte alls kompatibelt med munskydd. Skägg kan hindra att munskyddet sluter tätt kring ansiktet och då skyddar det inte ordentligt.
Tips
Slopa skägget! Enligt branschorganisationen Nordic Safety Association, kan skäggstubben göra att skyddet från munskydd sjunker med upp till 90 procent, uppger P4 Västerbotten. Så för att vara säker kan det vara bäst att prioritera säkerheten före skäggfåfängan.
Men om man vägrar kapa skägget gäller det att köpa ett bra visir i stället enligt Martin Michael, som är barberare i Jönköping, rapporterar P4 Jönköping. Visir uppfyller dock inte Folkhälsomyndighetens krav.
Flera amerikanska tidningar som Hello Magazine och NY Magazine guidar till de 50 bästa munskydden som passar bäst för de som vill ha kvar sina snygga skägg. Det här är dock munskydd av tyg och de uppfyller inte heller Folkhälsomyndighetens krav.
Problem: Irriterad hud och finnar
Acne och dålig hy av ansiktsmasken har fått ett namn – mascne. Den varma fuktiga luften inne i munskyddet gör att huden lätt blir irriterad.
Tips
Hudläkaren Susanna Hartmann-Petersen tipsar i Ekoappen om att använda mild, parfymfri ansiktsrengöring. Du ska undvika att skrubba huden eftersom den redan utsätts för så mycket friktion av munskyddet. Varje gång du svettats i ett munskydd ska du tvätta huden för att undvika att den blir irriterad. Du ska vara noga med att smörja in huden sedan. Om det är möjligt ska du ta en paus från munskyddet ibland och lufta ansiktet.
Problem: Imma på glasögonen
Alla som har glasögon har märkt att de inte funkar bra ihop med munskydd. När du andas ut i skyddet kommer den varma luften i kontakt med de svala glasen på glasögonen och de blir immiga. Snart irrar du omkring halvblind på stan.
Tips
Försök placera munskyddet högt över näsan om det känns bekvämt. Sätt glasögonen på munskyddet för att förhindra att luften smiter ut.
Använd munskydd med anpassningsbar metallskena överst som du kan klämma åt tätt över näsan.
Sätt lite kirurgtejp överst på munskyddet för att få det att sluta tätt mot huden.
Dra åt resårbanden på munskyddet så att det sluter tätt kring ansiktet.
Tvätta glaset på glasögonen med diskmedelsvatten. Skölj ej av diskmedelsvattnet utan torka bort det med en mjuk duk. Diskmedlet lämnar en tunn hinna som fungerar som en barriär mot fukt på glasen.
Det finns även sprejer och våtservetter med anti-imma-effekt.