Boende för asylsökande har på kort tid blivit en mångmiljonindustri i Sverige. Och den största privata aktören på marknaden är Bert Karlssons asylboendekoncern Jokarjo AB, som växer i ett rasande tempo.
Migrationsverket har i dag 17 avtal med Bert Karlsson på 14 orter i landet och det handlar om sammanlagt 2683 platser för asylsökande. Men Jokarjo växer hela tiden och ytterligare fem enheter, bland annat i Hagfors och Jokkmokk, är på gång.
2013 hade bolaget 16 anställda och under året tecknades avtal med Migrationsverket om att öppna fyra nya boenden. Omsättningen landade på 52 miljoner kronor, vilket var en sjudubbling jämfört med året innan, och Jokarjo gjorde en vinst på 4,3 miljoner kronor.
Och pengarna fortsätter att rulla in. I dag har Bert Karlssons asylboende avtal med Migrationsverket för 2683 platser. För varje plats betalar verket mellan 174 och 200 kronor per dag. För boendet i Filipstad – som vi skriver om i artikeln här intill – får Jokarjo 186 kronor per dag. Med 160 platser ger det nästan 30 000 kronor om dagen och årligen uppemot 11 miljoner kronor.
Förra året betalades totalt 109 miljoner kronor ut till Jokarjo. Men enligt Bert Karlsson var det först under hösten som omsättningen steg ordentligt.
– Efter sommaren har vi haft en fakturering som motsvarar 350 miljoner kronor i helårsbasis, säger han.
Han ser inga problem med att hans företag gör miljonvinster på utsatta människor.
– Självklart tjänar vi pengar men det ska vara rimligt, det får inte överskrida 10 procent. Men fråga Wallenbergarna hur mycket de tjänar. Vi skattar vartenda öre i Sverige, säger han.
”Jag såg behovet”
Med 109 miljoner kronor i intäkter från Migrationsverket är Jokarjo dubbelt så stor som nummer två på listan, Tofta snickeri i Varberg. Bolaget var nog okänt för de flesta fram till förra veckan. Då avslöjade Expressen med hjälp av dold kamera hur mannen bakom verksamheten – en 61-åring med miljonskulder hos Skatteverket – skröt om hur han tjänade miljoner kronor varje månad på att vara mellanhand.
Under 2014 betalade Migrationsverket ut sammanlagt 57 miljoner kronor till Tofta snickeri.
Men trots att asylboendebranschen är en miljonindustri är det inte pengarna som drivit Bert Karlsson att bli en av landets största aktörer, säger han.
– Jag såg behovet, att det fanns så många halvkriminella i branschen och tänkte att det måste gå att göra på rätt sätt. Jag satte alla priser ihop med Migrationsverket när jag började för två år sedan. Talade om att det ska inte ligga på den här höga nivån. Men jag har fantastiska anläggningar.