Hon står i sin lyxiga butik i Los Angeles där kunder kan strosa runt och välja mellan chict designade cannabisprodukter i alla tänkbara former.
”Cannabusiness” är en av två nya dokumentärer om marijuana som finns på SVT Play nu och som kommer i en tid då debatten om legalisering spridit sig över stora delar av världen.
Cannabis är idag en mångmiljardindustri och marknaden växer lavinartat.
Bara i Europa spås marknaden för cannabis vara värd 123 miljarder euro (över 1 300 miljarder kronor) inom tio år, enligt analysföretaget Prohibition Partners, uppger The Guardian.
I USA har riskkapitalinvesteringarna i cannabis hittills i år ökat till 1,3 miljarder dollar (runt 12 miljarder kronor), enligt Financial Times.
– Det är ingen tvekan om att det på några få år har växt fram en miljarddollarindustri. Det är väldigt stora pengar det handlar om, säger Pierre Andersson, policyrådgivare på IOGT-NTO.
En effekt av hård lobbning
Idag är det lagligt att odla, sälja och röka marijuana i tio amerikanska delstater. Än så länge är det förbjudet på federal nivå, men i de flesta delstater är det tillåtet med en begränsad användning av medicinsk marijuana.
Pierre Andersson menar att legaliseringen i delar av USA till stor del skedde efter hård lobbning.
– Man har mobiliserat stort. Precis som alla kommersiella bolag så gillar de inte regleringar. De vill ha en så fri marknad som möjligt. Ju mer pengar de har, desto mer lobbning kan de göra. I USA handlar det nästan om att köpa över enskilda politiker.
”Felkodades som tung drog”
Liberaliseringsvågen har blåst över stora delar av världen de senaste åren. I Kanada och Uruguay är det numera lagligt att både bruka och sälja cannabis. En rad länder har avkriminaliserat cannabis och i ytterligare ett 20-tal länder, däribland Norge, Danmark, Finland och Tyskland är cannabis idag tillåtet för medicinska syften.
Magnus Linton, journalist och författare till boken ”Knark – en svensk historia”, menar att det också handlar om ökad kunskap.
– Det står klart att cannabis i någon mening blev felkodat när det sattes upp som typ 1-drog och sammanblandades med tyngre droger. Forskningen har kunnat visa att drogen inte riktigt hör hemma där. Globaliseringen och internet har ökat kunskapen, som dock på intet sätt menar att cannabis är ofarligt. Cannabis är ett väldigt vitt begrepp också. Cannabis med hög THC-halt är ju jättefarligt, säger han.
Magnus Linton jämför de olika vägar som USA och Uruguay har valt.
– Uruguay har en helt annan modell, där staten tagit ansvaret och man försöker hålla de kommersiella krafterna borta. Det finns ju enorma pengar i det här. I USA har marknadskrafterna bitit igång och då är ju helt nya bollar i rullning.
Totalt är cannabis idag helt eller delvis legaliserat eller avkriminaliserat i 48 av världens länder.
Hård svensk linje
Men Sverige står fortfarande fast förankrade vid förbudslinjen.
Enligt svensk lag är all kontakt med narkotikaklassade preparat förbjudet. Den som använder sådana riskerar upp till sex månaders fängelse. Opinionen är stark för en fortsatt restriktiv narkotikapolitik, men det har börjat svänga.
Pierre Andersson tror att debatten i Sverige har påverkats av globala trender.
– Ja, utan tvekan. Det är bara kolla på de här SVT-dokumentärerna. Det kommer upp mer i debatter och frågan lyfts oftare, men i opinionen är fortfarande en väldigt stor majoritet för ett fortsatt förbud.
Just Kanadas legalisering av cannabis i fjol kan komma att påverka den svenska debatten, tror Magnus Linton.
– Svenska politiker har avfärdat Uruguay, men när samma sak händer i Kanada, en välmående välfärdsstat som har en systembolagsliknande alkoholförsäljning, då får det mycket större effekt. Det tror jag spelar stor roll för omtänket. Men jag tror de flesta i Sverige är ganska nöjda med att det inte finns en etablerad cannabis-kultur. Det är en norm som många skulle vilja behålla.
Vill sälja på Systemet
Inget av riksdagspartierna är idag för en legalisering, men ungdomsförbunden hos både Centern och Liberalerna, liksom SSU:s stockholmsdistrikt, vill legalisera cannabis.
– Vi vill inte släppa cannabis fritt och tillåta privat odling för privat bruk eller kommersiell verksamhet. Vi vill att Systembolaget ska sälja eftersom vi vill ha strikta ålderskontroller, kvalitetssäkring, innehållsförteckning, reklamförbud och beskattning, sade Martin Persson, ledamot i SSU:s distriktsstyrelse till SVT i våras.
– Det är klart att det är någon typ av signal. Samma budskap för 15 år sedan hade inte varit möjligt att framföra, säger Magnus Linton.
Han tror att det kan bli en politiskt laddad fråga på sikt.
– Narkotikafrågan har så otroligt mycket vi-och-dom-tänkande. I den högerradikala vågen finns kanske en öppning för en återgång till nolltolerans och en höjning av straffskalor efter dagens etablering av skadelindring som dominerande perspektiv även i Sverige. Skadelindring är ju väldigt mycket orienterat kring både det liberala och det mångkulturella, som är Jimmie Åkessons primära hatobjekt. Det kan mycket väl komma ett skifte. Det beror på hur långt den här konservativa vågen rullar, både i Sverige och världen.
Legalisering sänker tröskeln
Ett av argumenten som SSU Stockholm angav för en legalisering är att de vill komma åt gängkriminaliteten. Att den olagliga cannabisförsäljningen ligger bakom många våldsbrott och grov kriminalitet, som skulle stävjas vid en legalisering. Pierre Andersson är skeptisk.
– Det är mycket tveksamt att det skulle göra något bättre. Titta på Colorado, där finns fortfarande den svarta marknaden kvar. De vill inte betala skatter och söka licenser. Och när det gäller Sverige så skulle väl de här nätverken bara byta till andra kriminella aktiviteter istället.
Pierre Anderssons främsta argument mot en legalisering är den ökade tillgängligheten och dess effekter.
– Hur vi än gör kommer en legalisering innebära en tillgänglighetsökning, både fysiskt och socialt. Det blir mer accepterat, du sänker tröskeln, och det kommer innebära en ökad användning, vilket innebär större problem. Det är ingen tvekan om det. Vi vet hur det funkar på alkoholområdet, där tillgänglighet och konsumtion går hand i hand och leder till ökade skador och missbruk. Varför vi skulle tillåta ytterligare en sak som gör detta är för mig ofattbart.
Magnus Linton utvecklar resonemanget:
– Alkohol är otroligt skadligt på alla sätt och om utvecklingen leder till att folk röker mer cannabis och dricker mindre sprit skulle många kanske hävda att det är bättre för samhället i stort. Men mer troligt är kanske att en ny drog bara läggs till en annan, och då har ju nolltoleransförespråkarna en poäng i att man inte bör normalisera en drog till, även om den är mindre farlig än alkohol. Problemet med det resonemanget är att det bygger på idén att det var fel att en gång tillåta alkohol, vilket nog få skulle hålla med om. I väst tycks majoriteten inte vilja leva i en drogfri värld, och många menar nog att alkohol trots allt genererat mer glädje än elände i världen. För min egen del är det centrala att bekämpa missbruket.