”Vilket väloljat maskineri” och ”supersmidigt” var några av reaktionerna i sociala medier när privata hälsovårdsföretaget Werlabs började utföra gratis antikroppstester för covid-19 för Region Stockholms räkning.
Henrik Forsberg, som är vd för Werlabs, har en fru och många nära vänner som är läkare. För SvD har han berättat att han blev orolig för dem när han läste om de första läkarna som hamnat på intensivvården, och ville göra något i kampen mot corona. Werlabs smög igång coronatestandet redan innan Folkhälsomyndigheten rekommenderade att testa för antikroppar.
Jättedonationer
Werlabs har en rad kända investerare. Finansprofilen Cristina Stenbeck, H&M:s ordförande Karl-Johan Persson och Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon är några av dem som investerat pengar i företaget. Tack vare en donation från Daniel Ek och Martin Lorentzon kunde Werlabs testa 15 000 personer inom sjukvården i Stockholm och Göteborg kostnadsfritt.
Den första juni kunde allmänheten gå in på Werlabs hemsida och köpa ett antikroppstest för 750 kronor. Sen dess har verksamheten utvecklats. I skrivande stund har Werlabs testplatser på 21 orter i Sverige.
Enligt företaget täcker de 750 kronorna bara omkostnaderna.
– Vi bestämde oss för att vi ville göra det här med kostnadstäckning utan vinst för att vi ville hjälpa till, säger Werlabs vd Henrik Forsberg till SvD Näringsliv.
Kritiserad verksamhet
När Region Stockholm sedan satte i gång den storskaliga testningen som skulle vara gratis för den som testade sig stod Werlabs redan där med en tillgänglig kapacitet och regionen beslutade att teckna ett avtal på 100 000 tester i en månads tid.
Men innan Werlabs blev testhjältar i coronakrisen var de ett kritiserat företag. Deras ordinarie verksamhet går ut på att erbjuda sina kunder olika hälsokontroller. Kunden beställer en blodanalys på nätet och tar sedan ett blodprov. Några timmar senare får kunden resultatet, tillsammans med en läkarkommentar, i sin privata digitala journal på företagets hemsida.
Werlabs har flera gånger blivit kritiserat av läkarkåren för sin verksamhet med hälsokontroller och blodprover. Branschtidningen Dagens Medicin skrev i slutet på 2016 att företaget anspelar på människors rädsla att bli sjuka.
– Utvecklingen är förfärlig, ett rent lurendrejeri. All vetenskap säger att det inte är någon nytta med generella hälsokontroller, sa Birgitta Hovelius, professor emerita, till Dagens Medicin.
Företaget har inga egna labb men samarbetar bland annat med Karolinska universitetslaboratoriet, ett samarbete som kritiserats av läkare för att legitimera Werlabs verksamhet.
Vill slussa kunder vidare
Mångmiljonavtalet med Werlabs blev inte långvarigt. Efter fyra veckor är de 100 000 gratistesterna nu slut och Karolinska universitetslaboratoriet som har fått i uppdrag av regionen att koordinera testningen skriver inte något nytt avtal med Werlabs. I stället blir det Kry och Doktor.se som får fortsätta verksamheten.
Regionens nota för Werlabs antikroppstester är 550 kronor per test, det vill säga 55 miljoner för 100 000 tester. Avtalet ingår i den statliga ersättningen som regionerna får för testverksamheten.
Enligt Claes Ruth, chef för Karolinska universitetslaboratoriet och som snabbupphandlat avtalen om coronatesterna, avslutades avtalet med Werlabs dels på grund av kostnadsskäl och dels för att Werlabs inte ville att testbokningen skulle ske via 1177 utan att den skulle ske via företagets egen hemsida.
Att slussa in alla som vill coronatesta sig på Werlabs hemsida kan nämligen vara lukrativt för företaget. När man loggar in för att få svaret på antikroppstestet hamnar man mitt i Werlabs ordinarie verksamhet av hälsotester.
Där får kunden svara på fem korta frågor. Efter att ha kryssat i att jag är ”mellan 35 och 49”, kvinna, inte har någon ärftlig sjukdom, är vegetarian och upplever ”generell trötthet” blir jag omedelbart rekommenderad både Hälsokontroll XL och Hälsokontroll XL Plus.
Kritisk mot marknadsföringen
Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska sjukhusets läkarförening och vice ordförande för Stockholms läkarförening, tycker att det är fel att utsätta patienter för den typen av marknadsföring.
– Ges det sådan reklam via en portal som regionen hänvisar en till så tycker jag inte att det är korrekt. Det är mycket problematiskt, säger hon.
Yvonne Dellmark är väldigt nyfiken på hur avtalen om antikroppstester kommit till. Hon har bara kunnat läsa i tidningen om vad som händer och tycker att de fått för lite information från ledningen.
– Vi är för dåligt informerade för att ha en ordentlig uppfattning om detaljer i avtalet och vi har inte fått någon uppgift om vad det faktiskt kostar att ta alla proverna, säger hon.
Fel prioriteringar
Från läkarföreningens håll är de också kritiska till själva upplägget för testerna och tycker att det är felprioriterat att masstesta allmänheten för antikroppar.
– Tas pengarna från den budget som vi ska leverera vård på i höst så tycker vi att det är väldigt olyckligt att man tillför så mycket resurser till ett projekt som visserligen är viktigt för uppföljning och smittspårning men som faktiskt, på det sättet man har lagt upp det nu, inte tillför något medicinskt värde, säger Yvonne Dellmark.
Enligt henne är det ur medicinsk synpunkt mer motiverat att hitta de som är smittade av covid-19 nu och att det i stället borde lagts resurser på en utbyggd provtagning för de som söker vård eller jobbar inom vården.
– Nu har man i stället öppnat upp för alla som vill testa sig. Det är bra för den enskilda personen att veta om den har antikroppar eller inte men det säger väldigt lite om man inte tittar på en hel grupp samtidigt.
Grundades av distriktsläkaren Rickard Lagerqvist i Stockholm 2013. Han startade We are labs, som senare kortades till Werlabs, eftersom han upplevde att hans patienter vill förstå sin hälsa bättre.
Henry Forsberg
Werlabs vd
Har själv ingen bakgrund inom sjukvården. Har gått Handelshögskolan och har en bakgrund i olika finansbolag samt startat företagen GodEl och Good capital north. Han är också förtroendevald för Moderaterna på Lidingö.
Erik Centerlind
Werlabs produktägare
Förtroendevald för Moderaterna och sitter i kommunfullmäktige på Lidingö.
Kerstin Brismar
Professor på Karolinska Institutet och ingår i ett medicinskt team på Werlabs som företaget kallar sina ”superhjältar”. Brismar brinner för 5:2-dieten och säger på Karolinska Institutets hemsida att det inte gör något att den metoden inte blivit vetenskapligt validerad eftersom ”att kraven på massivt vetenskapligt underlag i någon mån blivit för höga”.
"Som forskare måste man tänka själv och använda sin kunskap för att förstå vad som är vettigt”, säger hon på hemsidan.
Källa: SvD Näringsliv, Werlabs