”Riktigt jävla bra”. Det var Seko:s första kommentar till avtalet som stoppade strejken på Öresundstågen. Men en månad senare står det klart att arbetsgivaren Veolia tvistar på punkt efter punkt.
– De tvistar om allt. De är jäkligt dåliga förlorare, säger Jens Kvist Christensen, ordförande för Sekos klubb på Öresundstågen.
När avtalet tecknades mellan Seko och Almega i slutet av juni såg Seko sig som vinnare. Ombudsmannen P O Fällman sade till Sekotidningen att avtalet var ”riktigt jävla bra” och att han nog aldrig varit så nöjd med en uppgörelse. Avtalet innebar bland annat att alla visstidsanställda ska ha en timlön som motsvarar genomsnittet för sin yrkesgrupp istället för en lön som baseras på spårbranschens ingångslön. För en tågvärd på SJ skulle det innebära en skillnad på flera tusen kronor i månaden. En överenskommelse som fackförbundet räknade med skulle svida i arbetsgivarens fickor och sätta stopp för deltidsarbetet.
Men redan en månad efter att strejken avblåstes har parterna hamnat i nya konflikter. Enligt Jens Kvist Christensen väljer arbetsgivaren Veolia att tvista om allt och håller inte de ingånga avtalen. Veolia vill exempelvis skjuta på lönehöjningen till timanställda till det nya avtalet med Öresundståg börjar gälla. Samma sak gäller regeln att högst fem procent av de anställda får vara deltidsanställda eller timanställda.
Han är också kritisk till att Veolia valt att säga upp 95 personer trots att det enligt facket är uppenbart att det kommer att behövas.
– Det är beklagligt för resenärerna är de enda det skadar. Det blir en man per tåg. Ingen kan ha semester, ingen kan bli sjuk, ingen kan gå en utbildning. Alla vet ju att folk kommer att bli sjuka, och det finns en säkerhetsutbildning som alla måste gå. Det här kommer att innebära inställda tåg, jag hoppas att Veolia inser det, hellre förr än senare, säger han.
Samtidigt som förhandlingarna tar mycket tid och kraft säger han att medlemmarna har fått en enorm styrka och sammanhållning av strejken. Och Jens Kvist Christensen är säker på att Seko kommer att gå vinnande ur striden.
– Det är klart att detta ger oss extrajobb, men samtidigt är avtalet så starkt att det kommer att fungera. Det som är ironiskt är att när det väl fungerar så som vi vill så kommer Veolia att tjäna på det om man tittar ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Problemet är att det verkar handla om en ideologisk fråga för Veolia. Man vill knäcka facken och få bort kollektivavtalen, säger han.