– Vi har en stor smittspridning i alla våra kommuner men vi ser en avplaning, vilket är ett positivt tecken. Vi måste fortsätta göra allt vi kan för att följa de allmänna råden och rekommendationer, säger Tomas Wahlberg.
Fallen bland gymnasieelever har gått ner, men bland övriga barn i skolålder ökar fallen – framför allt skolelever i högstadieåldern har smittats.
– Det innebär inte att de smittats i skolorna eller skolmiljö men det är barn i de åldrarna, säger Tomas Wahlberg.
På äldreboendena ökade antalet smittade under vecka 47 med totalt 125 bekräftade fall av covid-19. Förra veckan hade 76 fall konstaterats – men den ska tas med en nypa salt påpekar Tomas Wahlberg.
– Den kommer behöva räknas upp. Det är ingen säker siffra, säger han.
Också antalet avlidna kommer troligen att behövas räknas upp.
– Tyvärr har vi sett en ökning av antalet avlidna under de senaste veckorna. Under vecka 48 har vi hittills fått 10 fall rapporterade men det kommer med all sannolikhet behöva räknas upp
Så många får sjukhusvård
251 personer fick under onsdagsmorgonen sjukhusvård varav 37 vårdas på iva.
– Att andelen patienter som vårdas på iva är lägre är bra, men 250 svårt sjuka är en hård belastning på våra sjukhus, säger Ann Söderström.
Sahlgrenska har haft en stabil utveckling den senaste veckan, utan någon ökning.
– I princip har det legat stabilt den senaste veckan.
Räknar med vaccin i januari
Just nu pågår mycket arbete med att förbereda vaccinationer till januari.
– Det finns inga godkända vacciner ännu, men allt tyder på att vi får tillgång till vaccin i januari, säger Ann Söderström.
I ett första läge ska riskgrupper och vårdpersonal prioriteras – totalt rör det sig om ungefär 400 000 personer i regionen. Riskgrupper ska huvudsakligen vaccineras på vårdcentralerna men i ett senare läge när vaccinationer ska öppnas upp för allmänheten kommer fler lokaler att behövas.
Medverkar på pressträffen gör Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen och smittskyddsläkaren Tomas Wahlberg.