Tre ombud från Norrköping reser till Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i helgen: Teresa Carvalho, Maguns Cato och Kaisa Karro.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag tycker att det viktigaste är att vi tar ställning för att stoppa vinstjakten i välfärden och att vi på så vis får bort oseriösa företag som vill göra vinst på olika välfärdsföretag. Jag tror att man också behöver se över hur man kan begränsa vinsterna i välfärden. Och då tycker jag snarare att det är viktigt att man tittar på och mäter kvaliteten på innehållet i verksamheten, säger Kaisa Karro (S), regionråd.
Att införa en förändring av vinstmöjligheten i hela välfärdssektorn samtidigt tror hon inte på.
– Jag tror att det är ogörligt att göra sådana här förändringar i välfärden genom att göra allt på en gång. Och vi ser ju framför allt inom skolsektorn att det fria skolvalet har lett till en väldigt segregerad skola. Och en segregerad skola leder till många effekter som inte leder till en positiv utveckling av samhället. Utifrån de anledningarna är det viktigt att vi börjar med skolan, säger Kaisa Karro.
”Privata företag tummar på kvalitet”
Teresa Carvalho (S) är riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet och bosatt i Norrköping. Även hon tycker att det måste bli ett stopp på vinstjakten inom välfärden.
– Skattepengar ska naturligtvis gå till det de är avsedda för,
inte sippra iväg till skatteparadis eller ner i fickan på riskkapitalister. I dag finns exempel på privata företag inom välfärden som tummar på kvaliteten för att kunna göra stora vinster, och det är oacceptabelt. Däremot tror jag att det går att kombinera god kvalitet och ordning och reda med valfrihet för den enskilde, som kan innebära ett stort mervärde, säger hon.
På något sätt måste välfärd som utförs av privata utförare regleras, tycker Teresa Carvalho, men hon kan tänka sig att det går till på lite olika sätt.
– Det måste inte ske via förbud eller vinsttak som Ilmar Reepalu föreslår. Det skulle kunna ske via kvalitetsreglering, öppen redovisning, krav på långsiktighet, överetableringsstopp med mera, säger Teresa Carvalho.
Inga obegränsade vinster
Magnus Cato (S) är ledamot i Norrköpings kommunstyrelse och ordförande för fackförbundet Byggnads öst. Inte heller han är helt säker på hur ett vinsttak inom välfärden borde utformas.
– Men på något sätt borde vinsterna inom välfärden regleras. Det borde inte gå att obegränsat ta ut vinster, säger han.
Ett vinsttak ska omfatta hela välfärdssektorn tycker Magnus Cato, men kanske är det bästa att genomföra det stegvis inom olika sektorer.
– Men exakt hur det skulle kunna se ut ... Ilmar Reepalu har ju gjort en utredning. Men den kanske är för hård kan jag tycka. Han har ju satt en procentsats smack rakt av. Jag tror att det kanske går att hitta en kompromiss, säger Magnus Cato.
I Norrköping kommer lagen om valfrihet, LOV, att införas inom hemtjänsten framöver. Men om privatiseringen av hemtjänsten från start borde omfattas av ett vinsttak är Magnus Cato osäker på.
– Det är svårt att säga i upphandlingsfasen. Det beror på hur bolagen går sedan. Det som är viktigt för mig som facklig är att anställda omfattas av kollektivavtal och att man konkurrerar på lika villkor med den offentliga förvaltningen eller i det här fallet kommunens bolag. Att de anställda har samma rättigheter och skyldigheter och att man inte kompromissar på löner och andra villkor, säger han.