På en direkt fråga om Socialdemokraterna kommer att svänga om samtycke säger partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johanson:
– Jag sitter och skriver på en artikel just nu om vår syn på sexualbrottslagstiftningen.
Utspelet kommer att publiceras senare i veckan. Exakt vad det kommer att innehålla konkret vill inte Morgan Johansson inte säga.
– Jag återkommer gärna till den frågan lite senare i veckan. Vi kommer att kommentera sexualbrottslagstiftningen, hur vi ser på den och hur vi kan få upp antalet fällande domar.
Enligt Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet, finns det en stark opinion för samtyckeslag inom både Moderaterna och Socialdemokraterna.
– Jag vet att det pågår diskussioner inom båda partierna, det finns ett väldigt tryck inifrån i M och S. Alla småpartier på båda sidor är för. Det är valår, det här kommer inte att falla i glömska, säger Madeleine Leijonhufvud.
Hon diskuterade samtyckeslagstiftning med alla s-ledamöter i justitieutskottet senast i december, och fick intrycket att de tog frågan på allvar.
– Vi pratade om behovet av samtyckeslag och vad det skulle innebära. Jag fick intrycket att de lyssnade.
Regeringen har också skrivit på den så kallade Istanbulkonventionen, som är utformad av Europarådet för att motverka våld mot kvinnor. Nästa steg är att ratificera den och de EU-länder som gör det förbinder sig att lagstifta om samtycke. 2010 utredde lagmannen Nils Petter Ekdahl samtyckesfrågan för regeringens räkning. Utredningen rekommenderade en lagändring men tunga remissinstanser som advokatsamfundet, domstolsverket och riksåklagaren sa nej. Ett av argumenten är att det kan bli väldigt svårt att bevisa brott.
– Jurister tenderar att se det ur ett snävt perspektiv. Om de inte tror sig kunna bevisa fler brott tycker de inte man ska göra en lagändring. Men lagen är inte till för att få fler fällande domar, den är till för att ändra attityder och få färre övergrepp. Det är precis som när man förbjöd barnaga, då sa man att det inte går att bevisa att barn får stryk i hemmet. Nu är det självklart att barn inte ska få stryk i hemmet, säger Madeleine Leijonhufvud.