Stödet för Socialdemokraterna i Göteborg är inte vad det brukade vara. I höstens kommunval fick de bara drygt en femtedel av rösterna och nu har de kommit med en egen analys över varför det gick som det gjorde. Vivi-Ann Nilsson är sammankallande i valanalysgruppen och konstaterar att den huvudsakliga anledningen till väljartappet är en förtroendekris.
– Vi har tappat förtroendet hos göteborgarna. Vi tror att det finns flera orsaker till det och en av dem är att det funnits ett bytestryck. Socialdemokraterna har suttit länge vid makten och man känner att man vill ha ett byte, säger hon.
En anledning till den minskade förtroendet var att politiken var otydlig. Till exempel var ett av Socialdemokraternas vallöften att bygga fler hyresrätter. Under mandatperioden föreslog de i stället att kommunen skulle byta bort allmännyttans lägenheter i Rannebergen och Frölunda. Planerna orsakade så mycket protester att förslaget till slut drogs tillbaka, men det sänkte ändå förtroendet för partiet.
Gick emot folkomröstningen
Även Västlänken pekas ut som en anledning till det svaga valresultatet. Många uppfattade folkomröstningen om trängselskatten som hölls hösten 2014 som en votering för eller emot Västlänken. Socialdemokraterna valde att gå emot valresultatet och införa vägavgiften som delfinansierar det kritiserade tunnelbygget. Det kan ha stuckit i ögonen på många göteborgare.
– Vi tror fortfarande att Västlänken varit till nackdel för oss socialdemokrater, om man tittar på hur många som röstade på Demokraterna, säger Vivi-Ann Nilsson.
En händelse som kan ha påverkat valresultatet är skandalerna på kommunala Intraservice som avslöjades under 2016 och 2017. Det framkom bland annat att chefer och tjänstemän åkt på dyra utlandskonferenser och låtit skattebetalarna stå för notan. Ofta saknades dokumentation av resorna och det var oklart vad syftena var. Skandalen slutade med att flera chefer och socialdemokratiska politiker fick avgå. Enligt Vivi-Ann Nilsson förstärker det bilden av de lokala Socialdemokraterna som mutade.
– Det kan vara så att man upplever att många i vår stad är korrumperade och man skyller det på vårt parti. Även om inga politiker tog emot mutor, så är det de som får avgå eftersom de inte tagit sitt ansvar, säger hon.
Behövde kompromissa
Förra mandatperioden satt Socialdemokraterna i ett minoritetsstyre i kommunen. Därför har de behövt kompromissa med andra partier. Det har också inneburit att förslag som att införa LOV inom äldreomsorgen har röstats igenom mot partiets vilja. Valanalysgruppen konstaterar att den socialdemokratiska politiken har varit otydlig för väljarna.
Om två veckor ska analysen diskuteras på partiets distriktskongress. Sedan är det upp till den nyvalda distriktsstyrelsen hur de ska använda analysen inför kommande val.