Det är några av de beslut som Stefan Löfven och migrationsminister Helen Fritzon presenterade i fredags. Beskedet var tydligt – den tillfälliga asyllagen ska fortsätta gälla, och dessutom bli ännu mer restriktiv när målet är att inte ta emot fler asylsökande än vad andra EU-länder gör. Men beskedet har väckt kritik.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kritisk till retoriken
Samtliga fem socialdemokratiska sidoförbund går nu emot partiledningen, och menar att de tillfälliga uppehållstillstånden borde avskaffas och familjeåterföreningen underlättas.
– För att få en bra integration tror vi att det krävs att man har möjlighet att återförenas med sin familj, och att de tillfälliga uppehållstillstånden försvinner. Om du inte vet ifall du får stanna i Sverige eller om du kan få hit din familj blir det betydligt svårare att integreras, du vågar inte satsa på en framtid här, säger Nasra Ali, ordförande för studentförbundet S-studenter, till Dagens ETC.
Precis som övriga S-förbund menar Nasra Ali samtidigt att det finns delar i migrationspolitiken som är bra. Till exempel stöttar hon inställningen att Sverige bör ligga på hårdare för att andra EU-länder ska ta större ansvar. Samtidigt är hon kritisk till retoriken, där invandring allt oftare framställs som ett stort problem.
– Vi i studentförbundet har varit tydliga med att vi inte kan prata om migration utifrån att människor bara ses som siffror, vi måste prata utifrån positiva termer.
Även S-kvinnor är för permanenta uppehållstillstånd.
– Vi tycker att det är det bästa sättet för integration, och det finns ju också från kongressen och vi förutsätter att regeringen lyfter den typen av frågor också i EU-förhandlingarna, säger kvinnoförbundets ordförande Carina Ohlsson, till Sveriges Radio.
SSU stämmer in i kritiken. De har bland annat invändningar mot förslaget att barn till asylsökande som har fått avslag inte ska få gå i svensk skola. Och precis som övriga sidoförbund vill de ha bort de tillfälliga uppehållstillstånden.
– För att förenkla integrationen bör permanenta uppehållstillstånd bli huvudregel och rätt till familjeåterförening förbättras, skriver SSU i ett uttalande.
Enskilda ledamöter lämnar
Den förändrade retoriken och den hårdare politiken har dessutom fått flera enskilda socialdemokrater att reagera. Riksdagsledamoten Sara Karlsson har till exempel bestämt sig för att lämna sitt uppdrag.
Även Erik Molin, som har haft en rad uppdrag för partiet, bland annat som distriktsordförande och partistyrelseledamot, skriver i ett inlägg på Facebook att han nu avslutar sitt medlemskap i S:
”Jag skäms så för vart valledningen fört oss i den här valrörelsen. Exemplen är fler än jag vågar räkna samman men alla går de ut på att peka ut de fattiga, de arma, de flyende, de behövande som problem – som några andra.”, skriver han.