Hon är S utpekade frälsare: ”Förstår inte varför någon ung vill bli minister”
"När jag ser politiker som Romina (Pourmokhtari) som gått in i en regering och kompromissat väldigt mycket och kämpar med sina egna principer, då blir jag inte jättelockad", säger Elsa Alm.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Stjärnskott. Framtida statsminister. Arbetarrörelsens frälsare. Så beskrivs LO:s ungsekreterare Elsa Alm. 23-åringen själv skakar på huvudet åt profetiorna, men är gärna med och knuffar Socialdemokraterna åt vänster.
– Jag tror att många kommer bli positivt överraskade av progressiv politik, säger hon.
Hon var 17 år och skolan var ett elände. Vid sidan om gymnasiet bredde hon mackor på en snabbmatsrestaurang på Göteborgs centralstation. Bredde hon för långsamt gjorde chefen snarkljud, ökade hon tempot dömdes mackorna ut som fula. Stressade kunder skällde.
– Det var väldigt, väldigt kämpigt. Folk kunde bete sig riktigt illa, säger Elsa Alm.
När hon berättade om sina erfarenheter i en LO-annons slutade SMS:en komma. Hon fick inga fler arbetspass.
Men ögonen var öppnade för villkoren på arbetsmarknaden. Efter ett vikariat på Kommunal i Västsverige och ett år som redaktör på sosse-tidskriften Tiden erbjöds hon tjänsten som LO:s ungsekreterare. Som sådan ska hon rikta ljuset på ungas situation på jobbet och råda bot på att facket fångar in så få av de yngre arbetarna.
Otrygga jobb dödar
Att få stopp på de otrygga anställningarna ser hon som en av hela arbetarrörelsens viktigaste uppgifter.
– Får du inte fast anställning blir det det svårt att få bostad och andra nödvändiga saker. Hela livet blir ett vakuum, säger hon.
Argumenten forsar ur Elsa Alm. Otryggheten kostar liv. Att gå från osäker till säker anställning minskar risken att dö med 20 procent, framhåller hon och börjar leta i en trave böcker efter den forskningsrapport från Karolinska institutet som visar just detta. Inte konstigt med tanke på den stress otryggheten innebär, menar hon.
– Du kanske har flera anställningar för att få det att gå ihop och vet inte om du kommer att kunna pussla ihop till en heltid nästa månad. Du har ingen förutsägbarhet i ditt liv.
Inte nog med det. I förlängningen hotas den svenska modellen, anser hon. Bland arbetare under 30 är knappt hälften med i facket, bland de med otrygga anställningar ännu färre. Ett skäl är rädslan för att inte få fler arbetspass.
– Det är extremt tufft för unga i den här situationen att ta steget och engagera sig.
Att lagstifta bort det stora nyttjandet av otrygga anställningsformer är lösningen, enligt Elsa Alm.
Samtidigt visar er egen undersökning att varannan ung inte fått frågan om att gå med i facket. Vad gör LO för fel?
– När vi saknar en fackklubb på en arbetsplats är det svårare att få in fler, där måste vi göra grovjobbet och bygga upp en stark organisation.
Från mackor till makt
Mackorna på centralstationen kan te sig avlägsna. Elsa Alm tar emot i sitt arbetsrum, tre trappor upp i den pampiga LO-borg som minner om arbetarrörelsens fornstora dagar. Det pratas om henne. Som arbetarrörelsens stjärnskott. Som en framtida S-ledare och statsminister. På Expressens lista över de mäktigaste i politiken under 30 intar Elsa Alm femteplatsen. Toppar gör den liberala klimatministern Romina Pourmokhtari.
Hon har gjort raketkarriär, men också anklagats för att tumma på sina principer. Är det vad som väntar dig?
– Nej, det hoppas jag inte. Eller, nej, det bestämmer jag ju själv.
Hon är inte ensam om att bli utpekad som en ”frälsare”, konstaterar hon.
– Det spelar ingen roll om man är Romina eller Greta Thunberg, människor letar efter unga personer som ska rädda oss. Men om man gräver lite under det där ser man att det sällan är en person som förändrar saker.
Under förra mandatperioden tackade hon nej till jobberbjudanden i regeringskansliet. När Expressen skrev att skälet var att hon inte ville missa IFK Göteborgs matcher var det inte hela sanningen. Friheten att tycka och tänka var minst lika viktigt. Men hon vill att mer än politik ryms i livet.
– Jag förstår inte varför någon ung människa skulle vilja säga: ”jag vill bli minister”, att ge upp ett liv i 20-årsåldern och bli supergranskad och sitta på långa tråkiga möten. Jag skulle unna Romina att vara mer på Södra teatern (en bar i Stockholm, red. anm.) utan livvakter.
Men ser du ett liv i den fackligt-politiska världen framför dig?
– Det enkla svaret är att jag inte vet. För tre år sedan hade jag inte kunnat föreställa mig att jag skulle sitta här.
I skolan skällde oförstående lärare ut henne när koncentrationen rann ut och mobilen åkte fram. Fortfarande får Elsa Alm kämpa med sitt fokus. Långa möten är plågsamma. Någon diagnos har hon inte, men kanske vill hon en dag genomgå en utredning.
– Jag kan vara en väldigt driven person, men man ska inte utsätta mig för att göra saker som jag inte lyckas intressera mig för.
Hoppfull om partiet
Här och nu funderar hon mer på Sveriges produktivitet än på sin egen. Det vill säga värdet på det som produceras per arbetad timme. Sverige har legat i världstopp, men halkat efter. En av de elva arbetsgrupper Socialdemokraterna tillsatt för att ta fram ny politik ska ge förslag för ökad produktivitet. Här ingår Elsa Alm.
Detaljer vill hon inte avslöja, men fokus ligger på utbildning. Människor ska rustas för kvalificerade jobb med schyssta löner och villkor.
– Det har funnits en bild av att ”du får ett gig-jobb, sedan tar du dig vidare”. Problemet är att du inte tar dig vidare, för att du jobbar tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan. Du hinner aldrig skriva ett CV.
Men jag tror snarare att man ska ställa sig frågan varför unga har sämre livschanser än sina föräldrar och vilken del man som största parti har i det.
De många arbetsgrupperna och utfästelsen att staka ut en riktning för 2030-talet har fått en och annan socialdemokrat att frukta antiklimax när förslagen kommer. Men Elsa Alm tror att partiet är redo att ta ett kliv åt det håll hon själv önskar – åt vänster.
– Utifrån min egen arbetsgrupp och de tongångar jag hör från andra tror jag att många kommer bli positivt överraskade av progressiv politik som kommer att göra skillnad i människors vardag.
En förklaring till suget efter en ung ”frälsare” för arbetarrörelsen kan vara Socialdemokraternas svaga stöd bland de unga. 2022 röstade en förkrossande majoritet av unga män på Tidöpartierna.
Frågan om varför unga människor är så höger har plågat arbetarrörelsen en tid. Är det en relevant fråga?
– I viss mån om man ska vara cynisk och se på var det finns väljare någonstans. Men jag tror snarare att man ska ställa sig frågan varför unga har sämre livschanser än sina föräldrar och vilken del man som största parti har i det.
Och vilken del har Socialdemokraterna i det?
– Sverige har blivit ett av Europas mest ojämlika länder. Många unga upplever att de behöver sätta sig själv först, att man inte litar på att samhället finns där.
När Elsa Alm svarar på hur man skapar ett samhälle där unga kan få framtidstron tillbaka blickar hon västerut – mot USA. Hon pekar på president Joe Bidens investeringspaket med satsningar på bland annat förnybar energi.
– De är inte ett dugg rädda för att ha en kraftig investeringspolitik för att ta sig genom krisen. I Sverige har man en arbetslöshet på åtta procent, i USA på två-tre procent. Det är uppenbarligen effektivt att göra stora investeringar i grön teknik och gröna jobb.