S-toppen om att samarbeta med M: ”Två stora partier kan ta de tuffa beslut som behövs”
John Johansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Örebro.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Två stora partier kan ta de tuffa beslut som behövs. Det säger S-kommunalrådet i Örebro, en av de omkring 60 kommuner där Socialdemokraterna styr med Moderaterna. Och budskapet uppåt i partiet är tydligt. Kompromissa med högern. Men på hemmaplan är inte alla tillfreds med ledningens icke-sossiga politik.
Det är inte bara höstens första riktiga isvindar som gör hyresgästerna utanför huset på Kilsgatan sammanbitna. I förra veckan blev det klart att just det här huset ska säljas. En privat fastighetsägare köper lägenheterna av allmännyttiga bolaget Öbo.
– Jag är rädd att de ska höja hyrorna direkt när de tar över, säger Britt-Marie Hägg som bott i huset i över 20 år.
Idag har hon en hyra på 6 000 kronor för sin trea. Hon har avstått från lite enklare underhåll för att få ner hyran några hundralappar. Som man kan göra hos Öbo. Med den låga hyran har även en ensamstående pensionär som Britt-Marie Hägg råd att bo centralt. Men de försäljningar som Öbo har gjort de senaste åren visar att det inte alls är säkert att hyran kommer att ligga kvar på den nivån. Ett kvarter bort på Jakobsgatan är hyrorna 80 procent högre idag än när allmännyttan ägde huset för två år sedan.
Så Hyresgästföreningen har protesterat, mot årets planerade försäljning av 122 lägenheter och Öbos planer på att fortsätta att sälja ut de kommande åren för att få in pengar till renoveringar och nybyggen.
– Jag har betalat hyra sedan 1973 och många andra med mig. Öbo har byggt upp en stort kapital. Det handlar om miljarder. Vi tycker att man kan använda de pengarna, våra hyrespengar som har lagts på hög, istället för att göra utdelningar. Över 700 miljoner har delats ut till kommunen de senaste 20-25 åren, säger Leroy Wentzel som är sammankallande för aktionsgruppen mot försäljningarna.
Böjt sig? Absolut inte
Leroy Wentzel är socialdemokrat och han har varit det ungefär lika länge som han har varit hyresgäst hos Öbo. Kommunstyrelsens ordförande i Örebro, John Johansson, är också socialdemokrat.
– Jag är jättebesviken, säger Leroy Wentzel.
”Vad är fördelen med privata bostadsbolag? Är de billigare för konsumenten? Svar nej! Snarare något dyrare. Är kvaliteten på produkten man hyr bättre? Svar nej. Snarare tvärtom. Är produkten öppen för fler? Absolut inte! Här diskrimineras både unga och personer med utländsk-klingande namn! Är syftet med boendeformen ädlare? Svar nej? Hur kan det vara bättre att ha en boendeform som enbart syftar till att generera vinst till ägarna istället för att generera en bra social bostadssituation för alla i en kommun?”
Så skriver John Johansson i ett blogginlägg från 2007 under rubriken ”Borgerlig bostadspolitik – för vem?”. Han skriver att den dåvarande borgerliga majoriteten i Örebro ville slakta det kommunala bostadsbolaget när de planerade för försäljningar.
Idag är det John Johansson och Socialdemokraterna som styr Örebro tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet. Har han varit tvungen att böja sig för M och C och börja bedriva borgerlig bostadspolitik? Nej absolut inte, säger han när han tar emot på sitt kommunalrådskontor, näst högst upp i rådhuset.
– Jag har snarare vunnit i den här frågan.
Ska sälja 122 lägenheter
Han menar att Öbo måste göra vissa försäljningar för att stärka sin ekonomi, bryta segregationen och leda klimatomställningen. Annars är alternativet höjda hyror för alla.
John Johansson vill göra skillnad på utförsäljning, som Hyresgästföreningen säger, och försäljning. Det S, M och C har gjort är att höja gränsen för hur mycket pengar som Öbo får sälja fastigheter för utan att kommunfullmäktige ska behöva godkänna det.
I början av året meddelade Öbos styrelse att de planerar att sälja 122 lägenheter i år. Och det kan bli fler de kommande åren.
– Men en utförsäljning är att rea ut saker för att bli av med dem. Då, under den borgerliga koalitionen, sålde man 3 500 lägenheter i stora sjok för att Öbo skulle minska i storlek. Om vi säljer 50 nu och bygger 300 nya så är det inte en utförsäljning. Öbo kommer att vara större när vi går till val 2026 än vad det var när vi gick till val 2022, säger John Johansson.
Besvikna lärare protester
Att Hyresgästföreningen protesterar och kämpar för varje enskild hyresgäst som bor i de fastigheter som nu ska säljas, det är deras roll, enligt John Johansson.
Men hyresgästerna är inte de enda som har demonstrerat utanför hans kommunalrådsfönster. För ett par månader sedan var det lärare och förskolelärare som samlades på torget i protest mot vad de kallar för ständiga effektiviseringar.
– På grund av besparingen har det dragits in på resurspersoner. Lärarna blir ensamma i klasser där halva gruppen kan ha särskilda anpassningar som ska genomföras. De blir nästan en omöjlighet för en ensam lärare att kunna hantera i klassrummet, säger Petter Kraftling, ordförande för Sveriges Lärare i Örebro.
Inför valet lovade Socialdemokraterna i Örebro att ge barn och unga bättre förutsättningar att klara skolan. Nu säger han att lärarna har rätt när de demonstrerar mot hans egen kommunledning.
– Vi satsar för lite på välfärden i Sverige i stort. Så jag delar deras uppfattning. Men just nu har vi inte de resurserna som vi behöver för att kunna öka så mycket som vi skulle vilja.
Jag kan inte med hedern i behåll säga att den socialdemokratiska regeringen gav oss alla de resurser vi hade behövt.
Det är de urholkade statsbidragen som är problemet, enligt John Johansson. Och friskolorna, som kommunen inte kan styra över. När elevantalen sjunker ökar kostnaderna i de kommunala skolorna. Det här är saker som Moderaterna styr över på riksplanet, samma moderater som John Johansson samarbetar med i Örebro.
– Jag kan inte med hedern i behåll säga att den socialdemokratiska regeringen gav oss alla de resurser vi hade behövt heller. Vi behöver mer resurser från statligt håll. Punkt. Men när vi prioriterar våra kommunala pengar skulle jag nog säga att det är lättare idag att fatta tuffa beslut för att styra resurserna mot skolan. Har man starka partier och en stabil grund att stå på vågar man fatta tuffa beslut.
Populistiskt till vänster
Udden här är riktad mot Vänsterpartiet som enligt John Johansson har en ”populistisk” ledning lokalt.
– De har ingen seriös ekonomisk politik när det gäller att styra en kommun. Om vi föreslår tio miljoner så har de 20 miljoner och om vi föreslår 20 så har de 30 och så vidare. Det är inte att ta ansvar.
Tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet hade Socialdemokraterna kunnat ha en knapp majoritet i kommunfullmäktige. Ett sådant samarbete hade kanske gjort det lättare för Socialdemokraterna att leverera på ett annat av sina vallöften, att få bort all vinstjakt från äldreomsorgen. Örebro har så kallad lov (lagen om valfrihetssystem) i hemtjänsten. Privata företag får etablera sig så länge de uppfyller de grundläggande kraven. För bara ett par veckor sedan hävde Örebro kommun dock avtalen med två bolag på grund av allvarliga bister. Det ska bland annat handla om felaktiga tidsregistreringar hos brukarna. Ett av dem är dessutom polisanmält för oegentligheter. Men loven blir kvar. S får inte med sig M på ett stopp.
– Vi behöver ha en seriös debatt om vinst. Varför är det så viktigt för vissa att få välja en annan utförare? Vissa har kanske en bild av att en privat utförare per definition är bättre. Men det blir inte bättre för oss alla utan det blir sämre, säger John Johansson.
Men hur går det att driva en sådan debatt och samtidigt samarbeta med partier som är kraftiga försvarare av privata alternativ?
– Jag har inga problem med det och jag tycker att vi har ju påbörjat och lyckats vrida mycket av debatten när det gäller skolan, stopp för friskoleetableringar och vinststopp. Vi kan och ska argumentera för våra åsikter.
Kompromiss åt höger
För snart 20 år sedan bestämde sig Miljöpartiet i Örebro för att samarbeta med de borgerliga partierna istället för vänsterut. S förlorade valet och John Johansson var minst sagt besviken. Inför valet 2010 – när MP meddelade att de ville fortsätta styra med M, KD, C och L – skrev John Johansson ett rasande inlägg på sin blogg:
”Tiotusentals människor har utförsäkrats. Människoliv har slagits i spillror, folk har fått flytta från hus och hem. Den borgerliga sjukförsäkringen är fruktansvärd, och Miljöpartiet har nationellt, och i andra kommuner, tydligt protesterat. Men inte Miljöpartiet i Örebro. Tvärtom! Här har Miljöpartiet så till den milda grad ställt sig på den högra kanten att man tillsammans med de borgerliga partierna har valt att hylla den moderatledda regeringens sjukförsäkringssystem.”
Nu är det Vänsterpartiet som rasar mot Socialdemokraternas val att samarbeta högerut.
– Han pratar om en stabil majoritet. Men det hade han kunnat få även med oss, MP och C. Och då hade vi allihopa stått mer på rätt sida strecket, om du förstår vad jag menar. Om han tycker att det är stabilt nu blir jag jätteorolig för då betyder det att socialdemokraterna står närmare en marknadsliberal politik än vad de står en socialistisk politik eller en socialdemokratisk politik, säger Martha Wiklund, oppositionsråd för Vänsterpartiet.
På riksplanet hoppas fortfarande Vänsterpartiet att S ska välja att samarbeta vänsterut. S vill inte ge några besked. Och John Johansson vet vad han ska säga om Magdalena Andersson ber om hans råd.
– Jag vill att Socialdemokraterna återtar makten i Sverige. Det är självklart. Det absolut bästa vore att få mer än 50 procent själva. Men får vi inte det så är det bättre att vi får ett stabilt styre som verkligen kan ta tag i Sveriges utmaningar och problem utan att vi får den absolut värsta högerpolitiken från Sverigedemokraterna. Så jag är beredd att ge Magdalena Andersson stort stöd för att kunna kompromissa med partier i mitten eller åt den etablerade höger för att få en stabil regering med socialdemokratiska värderingar i sig.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.