Dagens ETC har tidigare berättat om hur skolbibliotekarier, elevassistenter och specialpedagoger i Stockholms skolor sägs upp eller inte ersätts om de slutar. Lärare likaså. Klasser slås samman. I Göteborg och Malmö är bilden densamma.
På torsdagen kallade Socialdemokraterna till pressträff med kommunstyrelseordförandena i de tre storstäderna där budskapet var tydligt: Nedskärningarna är regeringens fel.
Sänkt skatt för rika
I vårändringsbudgeten som presenterades i veckan kom inga nya tillskott för att lindra situationen. Dessutom kritiserar S regeringen för den skattesänkning på 13 miljarder som de med höga inkomster i år kan avnjuta i och med att regeringen lät brytpunkten för statlig inkomstskatt höjas i takt med inflationen.
– I praktiken avvecklar regeringen generell välfärd. Det måste tydliggöras, säger Karin Wanngård (S) finansborgarråd i Stockholm.
På pressträffen framhöll hon att Stockholm som en stor kommun har bättre förutsättningar att parera ekonomiska kriser än många små kommuner där situationen riskerar att bli ännu värre.
Men att höja skatten för att kompensera för de 250 miljoner som saknas i stadens skolor ser Karin Wanngård inte som ett alternativ. Trots att huvudstaden har landets sjätte lägsta kommunalskatt. Stockholmarna betalar 29,82 kronor per hundralapp, genomsnittssvensken 32,24 kronor.
Finansborgarrådet pekar på att kommunskatten är ”platt” - det vill säga att man betalar lika mycket i procent oavsett inkomst. När kostnaderna skenar och arbetslösheten stiger skulle en kommunskattehöjning slå hårt mot låginkomsttagare, menar hon.
– Hade det varit ett annat ekonomiskt läge hade inte jag varit rädd att höja kommunalskatten. Men i det här läget vore det olämpligt, säger Karin Wanngård.
Oro för brottsförebyggande
Såväl göteborgarna som Malmöborna betalar något mer i kommunalskatt än svenskarna i genomsnitt. Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö (S) varnar för att de satsningar staden de senaste åren gjort på tidiga insatser i bland annat skola och socialtjänst för att förebygga kriminalitet nu raseras.
– Regeringen pratar mycket om kriminaliteten, om de hårda insatserna. En del av det har vi efterlyst, men det är helt vettlöst att tro att de kommer ha effekt om man fullständigt slaktar välfärden i andra änden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till Dagens ETC.
Några förslag på stora tillskott till välfärden utlovas inte heller i Socialdemokraternas kommande förslag till vårändringsbudget. Den ekonomisk-politiska talespersonen säger att man tittar på hur man kan finansiera satsningar på välfärden. Totalt sett ser S dock inte något utrymme utöver de sammantaget fyra miljarder som regeringen i vårändringsbudgeten tillför bland annat försvar och vuxenutbildning. Karin Wanngård har förståelse för det, men menar att regeringen redan nu måste lova pengar i nästa års budget för att undvika att kommuner säger upp personal i onödan.
– Det är viktigt att signalera vad man vill med välfärden. Nu får vi signaler från regeringen att rusta ner den, säger hon.