– Det är regeringen och samarbetspartierna som kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården.
Kommentaren fick först Vänsterpartiet att gå ut och kräva att regeringen ska lägga en extra ändringsbudget med ett tillskott på 15 miljarder till regionerna. Samtidigt ställde S ett ultimatum till statsministern där de krävde ett konkret besked innan torsdag om extra tillförsel av pengar till sjukvården för att undvika uppsägningar.
När torsdagen kom och besked från regeringen alltjämt uteblivit kallade S till pressträff för att meddela att man lämnar in ett utskottsinitiativ. Där kräver man att regeringen omedelbart ger besked till regionerna och återkommer till riksdagen med en budget som ser till att inga uppsägningar sker i vården.
– Det har snart gått en vecka från ett helt avgörande besked som skulle kunna förändra hela situationen. Regionernas åtgärdsplaner rullar ju på. Krisen förvärras vecka efter vecka och människor kommer både att varslas och sägas upp, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet.
I en intervju med Expressen på onsdagen upprepade Ulf Kristersson sitt löfte om mer pengar till regionerna, utan att ge mer konkreta besked. Han kallade även Socialdemokraternas ultimatum om att ge besked inom 48 timmar för ”lite charmigt. Något som Fredrik Lundh Sammeli kallar en ”förbluffande sorglös inställning”.
– Det finns ingenting charmigt i den nationella vårdkris som pågår i vårt land. Inget charmigt för de personer vars jobb är hotade, eller att akuten i Köping läggs ner, att Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ska spara 1,7 miljarder kronor.
På torsdagseftermiddagen hölls en frågestund i riksdagen, där Fredrik Lundh Sammeli och flera andra ledamöter från V, C och MP ställde frågor till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), som pratade om inflationen
– Jag har samma svar som statsministern. Regionerna behöver stöd, svarade hon och sa att hon följer utveckligen om vilka bedömningar regionerna gör och vad de vidtar för åtgärder.
– Därför så kommer regeringen återkomma så snart som det är möjligt, därför att vi måste behålla all vårdpersonal vi har.
Fredrik Lundh Sammeli är besviken på frånvaron av konkreta svar.
– Sjukvårdsministern gav inga besked, säger han.
Enligt bedömningar handlar det om om uppåt 5 000 människor inom vården som är varslade, säger han.
– Men det kommer ju att kunna förvärras allt eftersom, om inte regeringen agerar nu.
Mikael Damberg (S), ekonomisk-politisk talesperson, fyller i:
– Statsministerns löfte till hela Sveriges sjukvård måste ju betyda något. Om han säger att det inte ska ske några uppsägningar i sjukvården då måste han ge besked om hur mycket mer pengar som sjukvården ska få och han måste ge en tidsplan för detta. Annars kommer de här varslen, uppsägningarna och besparingarna rulla över landet. De kan inte planera sin verksamhet på bara ord. Man måste ju veta vad som gäller i sjukvårdsekonomin i Sverige, säger han och tillägger:
– Säger man att det inte ska ske några uppsägningar, då måste man kunna leverera svar på de frågorna också.