Nyheten om affärer har fått stor spridning i sociala medier och väckt ilska bland läsare och debattörer. En av dem som reagerade är Gunilla Svantorp (S), ordförande för utbildningsutskottet i riksdagen. Hon menar att bolagets agerande visar hur skolan blivit en marknad där vinstjakten blivit huvudfokus.
– Det visar orimligheten i vårt skolsystem. Vi är det enda landet i världen som tillåter sånt här. Något är uppenbart väldigt fel.
Ni har haft regeringsmakten i snart två mandatperioder, varför har ni inte stoppat vinstdrivande bolag?
– Vi har gjort det ganska bra med 60 procent borgerlig majoritet i riksdagen. Förhoppningsvis får vi starkare stöd nästa val och kan förändra systemet. Vi måste se till att pengar avsedda till utbildning också används till utbildning. Men vi väntar med skarpa förslag till efter kongressen.
”Visar problemet”
Även Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas riksförbund, reagerar starkt på avslöjandet.
– Det är inte väl använda resurser och visar problemet med att det finns den här typen av bolagsformer i skolan. Jag är övertygad om att väljare inom alla partier vill att skattepengar ska till gemensam välfärd.
Marcus Larsson på tankesmedjan Balans är inne på samma linje.
– Det är såklart dåligt att skattebetalarnas resurser som ska gå till undervisning, istället går till att köpa jaktslott. Inget annat land tycker att det här är bra. Det är bara i Sverige vi ger skolägare den möjligheten. Vi borde sluta med det.
I artikeln säger ägaren Anders Hultin att Watma-koncernen ”är som vilket annat företag som helst”. Uttalandet visar varför det är dåligt med aktiebolag i skolan, anser Marcus Larsson.
– Skolägarnas intresse skiljer sig ofta från elevernas och lärarnas intresse. Frågan politiker behöver ställa sig nu är vilkas intresse de representerar.
Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Daniel Riazat tycker att skolbolagets agerande är ”provocerande och borde vara olagligt”.
– Alla pengar som går till skolor ska användas till just skolverksamhet, inte till vinster i ägarnas fickor eller jaktvillor.
Han hänvisar till opinionsundersökningar som visat att en majoritet av svenskarna är kritiska till friskolesystemet.
– Tyvärr är det endast Vänsterpartiet som aktivt driver frågan i riksdagen, men vi kommer att fortsätta göra det tills en majoritet av riksdagens politiker följer folkets vilja istället för skolkapitalisters vilja, säger Daniel Riazat.