En av frågorna som kom in den första dagen var ”Kan du lova att det blir färre invandrare i stan?” Ja, svarade Fredrik Olovsson, ordförande för Socialdemokraterna i Katrineholm samt riksdagsledamot. Ett faktum som uppmärksammats av bland annat Politism.
När Dagens ETC ringer upp Fredrik Olovsson, som förutom tidigare nämnda uppdrag också sitter i Finansutskottet, vill han inte backa från sitt svar utan menar att det var ett rimligt sätt att svara på den raka frågan.
Hur ska ni se till att det blir färre invandrare i Katrineholm?
– Man kan ju fundera på vad frågeställaren menar. Men vi har utgått från att vi ska svara på frågan om politik framåt som handlar om invandring och migration, och det har vi gjort. Vi har lagt om migrationspolitiken i Sverige, fler kommuner får ta ansvar och det får konsekvensen att Katrineholm inte ska ta emot fler, säger Fredrik Olovsson.
Men frågan gällde att det ska bli färre, nu pratar du om att inte ta emot fler?
– Jag tror inte att någon vettig människa frågar de politiska partierna om man ska deportera människor. I så fall hade vi naturligtvis inte haft samma svar.
Fredrik Olovsson ställer sig oförstående till att någon skulle kunna uppfatta frågan som en avsikt att vilja se färre invandrare på stan.
– Det är helt barockt att uppfatta frågan på det sättet, säger han.
Andra partier svarar ju att det inte går att lova en sådan sak…
– Många av de här frågorna som vi får har vi fått tolka för att kunna svara på.
– Det är rimligt att svara genom att beskriva vilken migrationspolitik vi ser framåt.
Kan man inte göra det utan att svara att ni vill se färre invandrare i stan?
– Jag har beskrivit i texten vad som är vår politik. Man kan säkert ifrågasätta om vi tolkat frågorna rätt. Därför kan man ju också motivera svaret, vilket vi har gjort, säger Fredrik Olovsson.
Viktigt att låta medborgarna ställa frågor
Katrineholms-Kurirens ansvariga utgivare Marie Hillblom håller med om att frågan är problematiskt, men menar att det är viktigt att låta medborgarna ställa sina frågor och låta läsrana se vad politikerna svarar.
– Vi har valt att släppa igenom frågan därför att det representerar en fråga som många tycker att är viktig, säger hon.
– Vilken fråga är det man inte skulle få ställa? Egentligen blir ju det intressant att se vad politikerna svarar.
Marie Hillblom menar att det öppnar för en debatt och att väljare och läsare har rätt att se hur politikerna reagerar även på en fråga som inte i sig är något som tidningen står för.
– Är frågan i sig egentligen farlig? Det är väl svaren och den debatt och de tankar som finns kring den här frågan som vi vill lyfta. Vi tror ju på ett samhälle där alla människor har lika värde, det är inte alla partier som gör det. Det kan alla som läser svaren se, det är inte alla partier som gör samma analys, säger Marie Hillblom.