S till regeringen: Skicka inte försvarsministern till Turkiet
Bild: Henrik Montgomery/TT & Ali Lorestani/TT (montage)
Dagens ETC
Stanna hemma. Den uppmaningen riktar Socialdemokraterna till försvarsminister Pål Jonson (M) som i nästa vecka planerar att åka till Ankara för att gjuta olja på vågorna efter den turkiska ilskan mot aktionen med Erdogandockan.
– Vi ska inte fortsätta med den här skytteltrafiken, säger den utrikespolitiska talespersonen Morgan Johansson.
– Det kommer bara ställas ännu mer krav, vi ska inte delta i det här spelet.
Ett turkiskt godkännande av Sverige och Finland som nya Natomedlemmar tycks avlägset. När aktivister från Rojavakommittéerna hängde upp en docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan utanför Stockholms stadshus – med en referens till avrättningen av den italienska diktatorn Mussolini – svarade Turkiet med att skjuta upp den svenska talmanens besök i Ankara. Och i veckan kom Erdogan med nya krav för att släppa in Sverige och Finland i Nato. 130 personer som Turkiet betraktar som terrorister måste utlämnas, enligt presidenten.
I slutet av nästa veckan åker försvarsminister Pål Jonson (M) till Ankara i hopp om att få den turkiska regeringen på bättre humör. Det borde han låta bli, anser Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson.
– Det kommer bara ställas ännu mer krav, vi ska inte delta i det här spelet, säger han.
Borde ha fördömt bombningar
Morgan Johansson menar att det inte finns motiv för president Erdogan och hans regering att gå Sverige och Finland till mötes före det parlaments- och presidentval som väntas den 14 maj. Ytterligare diskussioner med Turkiet riskerar bara driva fram ytterligare turkiska krav som kan bli svåra för Erdogan att backa ifrån efter valet, enligt Morgan Johansson.
– Jag ser nu hur Erdogan klättrar så högt upp i stolpen med sina väldigt kategoriska uttalanden om sådant som att lämna ut 130 personer. Det kommer bli svårt för honom att klättra ner därifrån, säger han.
Morgan Johansson är kritisk till den svenska regeringens hantering av frågan i flera avseenden. Sverige borde ha fördömt de turkiska bombningarna av kurdiska mål i Syrien och norra Irak i november som ett folkrättsbrott, enligt Johansson. Och statsminister Ulf Kristersson borde inte ha bugat inför Kemal Atatürks grav, vilket väckte reaktioner mot bakgrund av dennes ansvar för folkmordet på kurder under 1930-talet.
– Man måste kunna hålla på sin nationella integritet, även när man är inne i en sådan här förhandling, säger Morgan Johansson.
”Inte öppet för tolkning”
Men när det gäller reaktionen mot aktionen med den upphängda Erdogandockan skiljer sig inte Morgan Johanssons mot de moderata statsrådens.
”En avskyvärd uppvisning i omdömeslöshet”, twttrade Johansson efter aktionen.
Turkiets justitieminister ansåg att svensk säkerhetstjänst borde ha ingripit för att förhindra aktionen. Varför valde du att fokusera på aktionen, inte på svensk yttrandefrihet?
– Även om man är aktivist emot Nato får man tänka efter lite vad det är för signaler man sänder. Jag kan inte acceptera när man försöker driva med att döda politiker.
Som justitieminister var Morgan Johansson med och förhandlade det avtal mellan Sverige, Finland och Turkiet som tecknades i samband med Natotoppmötet i Madrid i somras. Morgan Johansson menar att Sverige nu gjort det som avtalet säger att man ska göra för att få grönt ljust av Turkiet för sitt Natomedlemskap.
– Vi har aldrig lovat att förändra tryck- och yttrandefrihetslagstiftningar och vi har aldrig lovat att lämna ut ett visst antal människor. Det här är någonting som Turkiet kommit på själva att de ska driva.
Bär ni inte ett ansvar för att Turkiet nu har utrymme att ställa olika krav utifrån sin tolkning av avtalet?
– Det är inte öppet för tolkning. Turkiet har krävt mer än vad avtalet säger. När de säger att vi ska lämna ut 130 personer vet de mycket väl hur våra regler fungerar, för det har vi förklarat för dem i jag vet inte hur många möten.
Är det överhuvudtaget rimligt att sätta sig i förhandlingar med en regim som fängslar sin opposition och som bombar kurder i Irak och Syrien?
– Man måste alltid vara beredda förhandla och diskutera med länder som inte har samma ingång som vi själva har, det är en del av regeringsuppdraget.
Det regeringen nu ska göra är att invänta det turkiska valet och förlita sig på att övriga Natoländer sedan kan övertyga Turkiet, anser Morgan Johansson.
– Vi har levt upp till Madridavtalet, nu är det upp till Turkiet att förhålla sig till det och övriga Natoländer att göra resten av jobbet.