– Det här är samhällsanalyser som sen ska ligga till grund för vår politik för 2030-talet, säger partisekreterare Tobias Baudin på en pressträff på måndagen.
Projektet aviserades i mars, och drygt ett halvår senare är det dags för de fyra första av totalt elva arbetsgrupper med varsitt politiskt område, att presentera sina analyser.
– Helt enkelt säga som det är, och först därefter presentera förslag, säger Tobias Baudin.
Mycket fokus i analyserna ligger på konsekvenserna av en stor invandring och en bristande integration.
– Sverige har otroligt allvarliga problem med en gängkriminalitet som fördärvar människoliv, drabbar oskyldiga och hotar vårt samhälle. En för stor invandring, för dåligt fungerande integration och en otillräcklig förmåga att vidta åtgärder i tid har gjort att problemen har bitit sig fast och fått spridning. säger Teresa Carvalho, riksdagsledamot som lett arbetsgruppen om gängkriminaliteten.
Var invandringen för hög eller är det bristande integration som är huvudproblemet?
– Jag tror att de samvarierar. Antalet har betydelse, men också vilka insatser man vidtar för att integrera de som ändå kommer. Vi säger ju inte att vi är emot all invandring, men vi ska ha en stram migrationspolitik för att alla som ändå kommer hit ska ha en möjlighet att komma in i det svenska samhället.
Lawen Redar som lett gruppen om ett gemensamt språk, lyfter fram den kraftiga segregationen som ett stort samhällsmisslyckande, och betydelsen av att lära sig svenska för att komma in på arbetsmarknaden. Inte minst i de 61 områden som av polisen pekas ut som utsatta, där 74 procent idag har utländsk bakgrund.
– Det finns vissa förskolor där svenska språket delvis har försvunnit, säger hon och lyfter även att mycket av problemen med segregation förvärrats av privatiseringar och det fria skolvalet.
Hon är självkritisk till Socialdemokraternas roll.
– Vi har givetvis ett ansvar för samhällsutvecklingen, säger hon.
Upptagna med SD
Det har också funnits en rädsla att stigmatiseras och kopplas samman med SD som bidragit till att man inte vågat erkänna problemen fullt ut.
– Vi har lagt väldigt mycket tid, behövlig tid, på att adressera SD som ett extremnationalistiskt parti. Men det kanske har omöjliggjort våra möjligheter att utveckla en egen klassmedveten integrationspolitik, säger Lawen Redar.
– Men det som SD står för handlar om att polarisera befolkningen, att likställa svenska muslimer med islamister. Det är så långt ifrån vår vilja att åstadkomma en samhällsgemenskap man kan komma.
Att Lawen Redar själv har två utlandsfödda föräldrar gör att arbetet med analysen har påverkat henne på ett personligt, känslomässigt plan.
– Det är klart att jag berörs när jag möter människor som inte har fått utveckla sitt svenska språk, och ser den isolering de hamnat i, inte minst anhöriginvandrade kvinnor. Och ser den utsatthet som barnen har av att gå i förskoleklasser där man inte har en enda kompis med svenska som modersmål. För jag vet att den här skolsegregationen kommer påverka hela vägen till gymnasieskolan. De möjligheter som exempelvis min generation fick kan inte lovas den svenskfödda generationen idag. Och det menar jag är ett stort samhällsmisslyckande.
De socialdemokratiska arbetsgrupperna ska nu gå vidare med att skriva andra delen av sina rapporter som väntas komma i maj, där konkreta förslag och politikutveckling ska läggas fram.