Texten uppdateras.
Socialdemokraterna säger nej till en förändring av arbetsrätten enligt las-utredningen som lades fram tidigare i år, som en del av januariöverenskommelsen. Det skriver Stefan Löfven i ett inlägg på Facebook.
Istället vill partiet att en förändring av arbetsrätten ska genomföras enligt överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter. Det är en överenskommelse som godkändes av Svenskt näringsliv och PTK, men avvisades av LO.
”Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen”, skriver statsministern.
”Stärker den svenska arbetsmarknadsmodellen”
Under en pressträff på torsdagsmorgonen utvecklar Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, hur regeringen ser på saken.
– Tyvärr nådde inte parterna fram till en bred överenskommelse. Men både PTK och Svenskt näringsliv är överens, och de anser att det är deras överenskommelse som ska ligga till grund för lagstiftning istället för las-utredningen, säger hon.
Regeringens uppfattning är därmed att ”det finns en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter”.
– Arbetsmarknaden förändras snabbt. Det är viktigt att vi tillsammans klarar av att möta de utmaningar som dessa förändringar för med sig.
På en fråga hur Centerpartiet och Liberalerna ser på detta besked svarar Eva Nordmark att man har en dialog med dem.
– Vi har klargjort vår inställning. Och det framgår tydligt i januariavtalet att om parterna kommer överens, då är det deras överenskommelse vi ska gå vidare med.
”Kan inte godtas”
Vänsterpartiet har tidigare hotat med misstroendeförklaring mot regeringen om las-utredningen blir lag. Man är heller inte nöjda med det nya beskedet, uppger Jonas Sjöstedt på Twitter.
”LO har aldrig godtagit uppgörelsen som PTK slutit. Därför kan den inte vara grunden för lagstiftning för LOs medlemmar. Regeringen kan inte påtvinga LO försämringar, det kan vi inte godta”, skriver han.
Det är bra att LAS-utredningen inte ska bli lag. Det är en viktig delseger för alla oss som vägrar slå sönder anställningstryggheten och anser att parterna ska förhandla om och avgöra dessa frågor. Men...
October 29, 2020”Stort misstag”
Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, säger att det är bra att regeringen skrotar den obalanserade Toijer-utredningen men att det är ett stort misstag att inte lyssna på LO.
– Socialdemokratiska regeringar som medvetet struntar i vad LO-medlemmarna och deras förbund tycker brukar få problem med väljarstödet. Jag tror att S spelar ett högt och kortsiktigt spel med LO-medlemmarnas anställningstrygghet som insats. Jag tror att det är ett allvarligt och historiskt misstag, säger han.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson har dock inte gett upp, utan räknar med att LO får inflytande över processen.
– Självklart ska LO påverka detta arbete. Vi ska bland annat se till så att missbruket av de otrygga anställningarna begränsas mer än det som nu finns med i överenskommelsen. Nu är det faktiskt dags att göra något bra för arbetarna i Sverige. Vi accepterar inget annat, säger hon i ett uttalande.
”Accepterar ingen fördel för LO”
Liberalerna och Centerpartiet har tidigare sagt att de i första hand vill jobba vidare med överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv.
I en skriftlig kommentar till Dagens ETC betonar Nyamko Sabuni (L) dock vilka premisser som gäller.
– Låt mig vara tydlig till Socialdemokraterna: Vi kommer inte att acceptera att den part som inte mäktade med att förhandla ända in i mål, LO, får någon fördel utöver den överenskommelse som träffats. Det är den överenskommelse om arbetsrätten som inkommer - inte något annat - som vi i det läget kommer att gå vidare med, säger hon.
Centerledaren Annie Lööf välkomnade beskedet från Socialdemokraterna.
– Bra att också (S) fortsatt säger att de vill modernisera arbetsrätten och nu ställer sig bakom det som PTK och Svenskt Näringsliv sagt ja till. Dessa parter har bett om tid för att själva analysera, avtala och återkomma till oss. Viktigt att vi respekterar det. Självklart är det då helheten i de ansvarstagande parternas förslag som ska genomföras, säger hon i en skriftlig kommentar till Dagens ETC.
Märklig process
Caroline Johansson, biträdande lektor i civilrätt särskilt arbetsrätt vid Uppsala universitet, säger att hela processen kring förslagen varit ganska märklig. När parterna tog upp förhandlingarna för andra gången tolkades det som att de var överens, men sedan sa LO att man inte kunde enas.
– Då tänkte man att det inte skulle bli det förslaget, för S kan ju inte säga ja om LO säger nej, säger hon.
– Det har varit svårt att prognostisera. Det är inte min roll som forskare, men jag tänker att det är lite förvånande. Å andra sidan hade det nog varit svårt att gå vidare med Toijer-utredningen också, med tanke på hur remissvaren såg ut, säger hon.
Caroline Johansson säger också att det är svårt att se hur avtalet ska se ut när det väl blir lagstiftning. Ett exempel som är intressant är att parterna har skrivit i protokollet att de vill ha en förtydling i förarbetena när det gäller ändringen av uppsägning på saklig grund till sakliga skäl.
– Det är för mig ett ganska intressant sätt att stifta lag. Att man låter några andra tala om vilka avvägningar man ska göra i förarbetena. Jag tänker att det typiskt sätt brukar vara departementens uppgift. Jag upplever också att man vill få till en större tydlighet om vad som ska gälla. I många frågor tar man upp saker som redan gäller i praxis, men att man vill klargör att det inte ska kunna göras någon annan bedömning. Det ska vara tydligt var arbetsgivarens ansvar tar stopp, säger hon.
— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt)