På torsdagsmorgonen kom utrikesminister Tobias Bilström (M) och försvarsminister Pål Jonsson (M) till riksdagen för att informera utrikes- och försvarsutskotten om hur man ser på ett svenskt deltagande. Beskedet är att man vill delta i insatserna – och att man överväger att ingå i både en USA-ledd insats och en EU-insats. Tobias Billström betonade att det i båda fallen handlar om ”defensiva” uppdrag, som syftar till att skydda sjöfarten.
– Det handlar inte om att angripa några markmål och bägge insatserna måste särskiljas från de operationer mot markmål som USA och Storbritannien har genomfört, säger Tobias Billström efter mötet.
”Konsekvenser för svensk ekonomi”
Utrikesministern menar att den stora påverkan huthiernas attacker fått på handelstransporterna på Röda havet och genom Suezkanalen innebär stora risker.
– Det skulle kunna få stora konsekvenser för både europeisk och svensk ekonomi. Men det stannar inte där, dessutom kan det leda till instabilitet i regionen som till exempel kommer nekas införsel av spannmål, säger Tobias Billström.
Socialdemokraterna säger i nuläget nej till svenskt deltagande i såväl den amerikanska insatsen som EU-insatsen. Han menar att det är svårt att särskilja insatserna från den som inneburit attacker mot markmål.
– Det finns en uppenbar risk för sammanblandning mellan de olika insatserna. Så som uppläget ser ut nu har man inte Socialdemokraternas stöd, säger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för S.
Hans största farhåga är att Sverige dras in i en konflikt som eskalerar.
– Den risken måste vi ta på allvar, säger Morgan Johansson.
Tät koppling till Gaza
Morgan Johansson pekar på den täta kopplingen mellan situationen i Röda havet och kriget i Gaza.
– Blir det vapenvila i Gaza kommer det också bli vapenvila i Röda havet med mycket stor sannolikhet. Jag tycker att all kraft nu måste inriktas mot det.
Morgan Johansson vill att Sverige driver på via EU för tydliga krav på en vapenvila i Gaza.
– Här tycker jag att den svenska regeringen varit alldeles för otydlig.
Tobias Billström säger att det är uteslutet för regeringen att driva igenom ett svenskt deltagande i insatser i Röda havet utan stöd från Socialdemokraterna.
– Om vi skickar män och kvinnor i uniform är det en god tradition att det är förankrat brett i riksdagen, säger han.
V stängde öppen dörr
I måndags höll Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling dörren öppen för att stödja en EU-insats, i en intervju med Dagens ETC. Dagen efter skrev han på Facebook att Vänsterpartiet säger nej till svenskt deltagande i alla militära insatser i området.
”Det som behövs nu är diplomatiska ansträngningar för att huthierebellerna ska sluta attackera civil sjöfart, samtidigt som omvärlden måste sätta press på Israel för eldupphör i Gaza. Sverige behöver öka sina ansträngningar för deeskalering och fred i regionen, istället för krig och militära lösningar”, skrev Håkan Svenneling.
Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren säger att diskussionerna fortsätter, men att partiet kommer att säga ja till en EU-insatser.
– En EU-insats med en tydligt defensiv hållning kommer att ha Centerpartiets stöd, säger hon.
Miljöpartiet har ännu inte tagit ställning, har uttryckt att man är skeptiska både när det gäller den amerikanska insatsen och EU-insatsen.