Fram tills nu är det främst Miljöpartiet och Vänsterpartiet som profilerat sig när det gäller sex timmars arbetsdag. Men inför Socialdemokraternas kongress i Västerås i morgon kommer nu krav från socialdemokrater runt om i landet om att lyfta frågan. Dagens ETC:s genomgång av motionerna visar att idén har starkt stöd i Skåne och Stockholm, men också i Vara och Fagersta.
Skånedistriktet har sedan tidigare fattat ett kongressbeslut om att sträva mot 30 timmars arbetsvecka. Flera av Skånekommunerna, däribland Helsingborg, Lund och Malmö, har inför kongressen skrivit motioner där man kräver förkortad arbetstid. I Malmö vill styrelsen att Socialdemokraterna arbetar för att införa 35 timmars arbetsvecka med bibehållen lön till år 2020. Satsningen kan delvis finansieras genom att företagens sänker sina vinstandelar med några procentenheter, menar S i Malmö som också skriver att förkortad arbetstid är en feministisk reform men också en reform som tjänar ett större samhällsekonomiskt värde.
– Jag tycker att motionen talar för sig själv. Vi har diskuterat detta länge, att vi vill ta ett steg till. Det handlar om att få ett hållbart arbetsliv, säger Joakim Sandell, S-ordförande i Malmö.
Tillhör vänsterfalangen
Han säger att de grupper som arbetar för en arbetstidsförkortning sakta med säkert har flyttat fram sina positioner. Tanken om kortare arbetsdagar har även stöd av Stockholmsdistriktet. I sin motion om jobben skriver distriktet att det är hög tid att arbeta för en allmän arbetstidsförkortning.
Både Skåne och Stockholm räknas till den socialdemokratiska vänsterfalangen och statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet tycker inte att det är konstigt att det är just här frågorna om förkortad arbetstid väcks.
– Stockholms stad och Skåne räknas som mer radikala. De är inflytelserika såtillvida att de är viktiga för att försöka markera åt vänster i partiet, att hålla den debatten levande. Om man får igenom saker och ting är en annan sak. Om jag inte minns fel så ville de sätta ned klackarna mer när det gäller vinsterna i välfärden än vad partiet sedan gjorde. Tyngdpunkten i partiet ligger snarare mot mitten, säger han.
Jonas Hinnfors betonar också att det är ett pressat parti som möts i Västerås imorgon. I valrörelsen lovade Stefan Löfven att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020, och nu börjar det bli dags att leverera.
– Jag tror att det är ganska många som börjar oroa sig för att man inte klarar de högt uppsatta jobbmålet, och vad det för partiet och för utsikterna i valet 2018, säger han.
I år handlar socialdemokraternas kongress uteslutande om två frågor, jobben och om S som folkrörelse. Av de 550 motionerna som kommit in handlar 430 om jobb.
Också i det tidigare vänsterstyrda Fagersta vill de lokala socialdemokraterna ha kortare arbetsdagar. Styrelsen vill att partiet låter utreda hur normalarbetstiden kan sänkas till 36 timmar i veckan.
Beräknas ge en halv miljon nya jobb
Enligt ett räkneexempel i motionen skulle en sänkning av arbetstiden med fyra timmar i veckan för alla sysselsatta ge en halv miljon nya jobb, förutsatt att den totala mängden arbetade timmar inte ändrades.
– Så långt kommer man kanske inte att nå, men om man når en femtedel har det enorm betydelse för att bekämpa arbetslösheten, säger Marino Wallsten (S), ordförande i kommunstyrelsen i Fagersta och upphovsman till motionen, som hela lokalgruppen står bakom.
Marino Wallsten beklagar att partistyrelsen på förhand har valt att avslå motionen.
– Jag tycker att det är en välfärdsreform värd namnet. Jag tycker absolut att vi ska diskutera det. Om vi har ambitionen att ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 bör vi inte stänga ute något förslag innan man har fått vända på stenarna, säger han.
Det finns också de som tycker att S bör gå steget längre och arbeta för en halvering av arbetstiden till fyra timmar. Daniel Löfblad, ordförande i SSU Båstad, har lämnat in en enskild motion där han föreslår just det.
– Vi har tragglat för länge om sex timmars arbetsdag, men jag menar att vi kan införa fyra timmars arbetsdag om det är det vi vill prioritera. Det går ihop. Det enda vi får betala med är att klassklyftorna avskaffas, att vi inte får rika och fattiga utan blir jämlika. Och det är inget pris att betala, för det är det jag vill uppnå, säger han.