– Det går inte att tänka bort Örebro och den masskjutningen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) när Dagens ETC möter honom utanför Rosenbad vid lunchtid på fredagen.
Den misstänkte gärningsmannen Rickard Andersson hade licens för fyra stycken jaktvapen. Enligt Pistolskytteförbundet var han inte medlem i någon klubb, men sedan halvautomatiska vapen godkändes för jakt av Naturvårdsverket 2023 räcker det med att ha en jägarexamen för att få vapenlicens. Något som tidigare krävde flera års medlemskap i en skytteklubb.
Huruvida ett AR-15-vapen användes vid masskjutningen i Örebro råder det dock fortfarande oklarheter kring. Enligt en person med god insyn i utredningen som TV4 pratat med handlar det om två pumprepeterande hagelgevär och två halvautomatiska kulgevär.
Att regeringen och Sverigedemokraterna nu ändå lägger fram förslag som vill begränsa tillgången till just halvautomatiska vapen, som modellen AR-15, ska snarare ses i preventivt syfte, menar Gunnar Strömmer. För att minska riskerna för framtida dåd.
– Efter den fruktansvärda masskjutningen i Örebro så ser vi också att den typen av dåd har drabbat oss. Insikten om att den typen av vapen har använts vid liknande dåd i andra länder, den ställs på högkant också i vårt svenska samhälle. Så när vi blickar framåt i ljuset av det går det inte att tänka bort Örebro. Balanspunkten har förändrats och i ljuset av det är det viktigt att vi tar till de preventiva åtgärder vi kan göra. Då tycker vi att det här är ett naturligt steg, säger han.
S: En helomvändning
Socialdemokraterna välkomnar förslagen och att Tidö-partierna vänt i frågan.
– Det är helt uppenbart att de har gjort en helomvändning vad gäller de här semi-automatiska vapnen med militärliknande utseende, som AR-15, säger Teresa Carvalho (S), rättspolitisk talesperson, till Dagens ETC.
– Jag hoppas att det kommer fler sådana helomvändningar, exempelvis vad gäller att luckra upp tidsbegränsningarna för automatvapen, fortsätter hon.
Gunnar Strömmer delar inte bilden av att de gjort en helomvändning.
– Nej det gör jag inte. Därför att vår utgångspunkt har hela tiden varit att vi ska ha en mycket hög säkerhet när det gäller vapenhantering i Sverige. Det finns ett mycket starkt intresse av att skydda samhället mot brottslighet och olyckor när det gäller vapen. Samtidigt, och det tror jag det finns ett stor erkännande för bland svenska partier, så har vi också oerhört många människor i Sverige som ägnar sig åt jakt och sportskytte, som är ordningsamma och skötsamma, som har ett starkt civilsamhälle med organisationer som har ett mycket stort ansvar och utövar stark social kontroll för att saker och ting ska gå till på rätt sätt, säger han.
Utredningen som lämnades i våras hade just den utgångspunkten, menar Strömmer.
– Hur kan vi upprätthålla en mycket hög säkerhet och samtidigt inte i onödan begränsa möjligheterna för jägare och sportskyttare att utöva sina väldigt legitima intressen.
Men ni har tidigare varit emot ett förbud för halvautomatska vapen?
– När det gäller två av de delar som vi nu presenterar så baseras den ena på ett utredningsförslag som vi har fått att berätta under en längre tid. När det gäller AR-15 så är det helt riktigt. Det var ju inte tillåtet i Sverige ända fram till sommaren 2023 då Naturvårdsverket fattade ett beslut om att det bör tillåtas. De tyckte att likheterna med andra halvautomatiska vapen var så stora att det var motiverat att göra den förändringen. Sedan har det förts en diskussion om detta också i Sverige. Där är det riktigt att också våra partier i den här avvägningen tyckt att vi måste ha goda skäl om vi ska gå en annan väg än den som Naturvårdsverket har slagit in på i det här fallet, säger Strömmer.
På fredagen lade även S fram en rad förslag för skärpningar av vapenlagstiftningen, som går steget längre än regeringens.
– Vi vill skyndsamt granska alla vapenlicenser som finns idag. Det finns uppenbart fall där varningsklockorna borde ringt, säger Teresa Carvalho.
Bland annat vill Socialdemokraterna se tydligare lämplighetsbedömningar vid ansökningar om vapenlicens, men också ökade möjligheter att korsköra register för att identifiera varningssignaler, ökade inslag av personliga intervjuer, intyg från vården och utökade registerkontroller.
– Men också återkommande kontroller, så att man inte bara får sin licens och sen gäller den för alltid, utan att man återkommande gör kontroller.
Hur ofta de återkommande kontrollerna ska göras kan hon inte säga.
– Jag har inte låst fast någonting i detalj. Det får en utredning titta på, vad som är rimligt. Men att det behövs återkommande kontroller tror vi är uppenbart.
– Vidare så ser vi att regeringen och SD har velat gå i en mer liberal riktning med att exempelvis luckra upp tidsbegränsningar som finns, till och med för automatvapen. Och även flytta ansvaret från polismyndigheten till en helt ny och oprövad myndighet. Det tror vi är helt fel väg att gå. Vi ser ju uppenbart att det behövs mer, inte mindre kontroll. Så även om regeringen idag har pekat på att man vill gå till viss del i samma riktning som vi så uppmanar vi också regeringen att släppa de här tidigare förslagen de har haft. Och istället försöka hitta en samsyn kring en mer restriktiv vapenlagstiftning, säger Teresa Carvalho.
Splittrade sverigedemokrater
Så sent som i höstas var sex av åtta riksdagspartier emot ett förbud mot halvautomatiska vapen, av så kallad AR-15-typ. Endast S och MP ville se ett förbud.
Miljöpartiet har en motion i frågan som ska behandlas i riksdagen på torsdag. En majoritet i justitieutskottet har dock röstat nej till förslaget.
Inom Sverigedemokraterna råder splittring, då riksdagsledamoten Tobias Andersson, som även är ordförande i näringsutskottet, under fredagen skrev på X att han inte står bakom regleringarna av AR-vapen.
Justitieminister Gunnar Strömmer känner sig dock trygg på att de har SD med sig i frågan.
– Ja, alltså Sverigedemokraterna och regeringspartierna är ju överens om de här tre delarna som vi har presenterat idag. Och det är mycket naturligt eftersom det här är frågor som hanteras inom ramen för vårt samarbete, säger han.