– Ett volymmål är en absurd tanke i sig. Det står i strid med asylrätten som är en individuell mänsklig rättighet. Har man asylskäl så ska man få asyl oavsett hur många som söker. Volymmål strider mot den enskildes rätt till prövning. Oavsett vilka uppgörelser som görs i migrationskommittén så kommer jag stå upp för asylrätten och rösta mot volymmål, både i riksdagen och på partikongressen, säger Magnus Manhammar.
Att förslaget ens kommer upp hos Socialdemokraterna är mycket konstigt eftersom det går emot partiets egna principer, tycker han.
– Vi har ett principprogram där det är väldigt tydligt att vi värnar asylrätten. Om det tas beslut om en mer begränsad migrationspolitik kommer det också att stå i strid med beslut som vi tog på kongressen 2017, att inte fatta beslut som skiljer sig från EU. Redan nu är vår migrationspolitik bland de striktaste i Europa och gör vi den ännu sämre hamnar vi i bottenligan i EU. Det nya förslaget som nu förhandlas skiljer sig väsentligt från EU, säger Magnus Manhammar.
”En tystnadskultur”
Han poängterar att även de nya reglerna om försörjningskrav och uppehållstillstånd avviker från partiets egna kongressbeslut.
– På partikongressen 2017 beslutade vi också att vi såg permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening som positivt för integrationen.
Enligt Magnus Manhammar finns det många socialdemokrater som tycker som honom i frågorna.
– Vi är ett brett parti med lika många åsikter som medlemmar, men det finns ett starkt stöd för mänskliga rättigheter i folkrörelsen. Det finns även personer i andra partier som är emot det som nu förhandlas. Tyvärr har vi nog en tystnadskultur inom svensk politik, som gör att många enskilda ledamöter är försiktiga att uttala sig. Men för mig är det en viktig del av demokratin att diskutera viktiga frågor öppet, säger han.
Magnus Manhammar har förutom sitt politiska arbete även arbetat som volontär med flyktingmottagande i flera omgångar på ön Lesbos i Grekland.
– Jag var där 2015, 2016 och nu i januari. Flyktinglägret Moria har aldrig varit värre. Jag har vänner som bor på Lesbos och jobbar som volontärer och jag har följt det som händer där hela tiden. Det är hemskt att se hur EU blundar. Där syns konsekvenserna av EU:s migrationspolitik i verkligheten. Det gör att man skäms som europé och politiker, men jag försöker göra vad jag kan, säger Magnus Manhammar.
Globala konsekvenser
Ännu ett svenskt steg mot att stänga flyktingar ute skulle få stora konsekvenser för politiken även utanför landets gränser, både i Europa och globalt, påpekar han.
– Vårt ansvar är större än oss själva. Om vi urgröper asylrätten i den rika delen av världen, vi som faktiskt har råd att ta emot flyktingar, vad får det för konsekvenser för närområdena som Libanon, Jordanien och Turkiet? Det är ju en rännil av alla flyktingar som kommer vidare därifrån till Europa. Många från exempelvis Syrien stannar ju i närområdena för att de hoppas kunna återvända hem.
Förhandlingarna om en ännu mer begränsad migrationspolitik sker på felaktiga grunder och på fel sätt, menar Manhammar.
– Det görs med förevändningen att signalpolitiken gjorde att det kom färre flyktingar till Sverige, men det berodde egentligen på att man stängde Balkanrutten och EU:s gränser. Vi borde istället bygga det bästa systemet för mottagande och arbeta för fred och mänskliga rättigheter i konfliktområdena.
Att närma sig SD:s migrationspolitik, som han menar att ett volymmål och en åtstramning av famijeåterföreningsrätten är exempel på, är både förkastligt och osmart, anser han.
– SD tjänar på en samhällsdebatt som ger dem rätt, men den europeiska debatten visar att man inom de övriga partierna måste stå upp för sina egna värderingar och inte ge efter.