Tidigare i veckan delade han med sig av ännu en kontroversiell idé – att Socialdemokraterna och Moderaterna ska styra Sverige tillsammans. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver han och hans moderata kollega Jari Puustinen att de båda partierna borde kunna hitta gemensamma vägar framåt, för att då kunna undvika att småpartier får orimligt inflytande.
– Vi säger inte att vi ska sitta i regering ihop, men vi vill kasta in det här perspektivet. Vi borde i alla fall kunna prata med varandra, och hitta lösningar i de frågor där vi faktiskt inte står så långt ifrån varandra, säger Jimmy Jansson till Dagens ETC.
Vad skulle det kunna vara för frågor?
– En modern arbetsrätt. Moderaterna har aldrig drivit stenhårt att man måste försvaga arbetsrätten, snarare har de haft inställningen att man inte ska stöta sig med LO-väljare. Likaså försvaret, där måste de två stora partierna ta ansvar. I energipolitiken står vi egentligen inte så långt ifrån varandra, och inte heller när det gäller idén att vi måste ha ett förståeligt och robust skattesystemet. Och migrationsfrågan förstås, där behövs långsiktighet.
”Tagit emot för många”
Enligt Jimmy Jansson är migrationspolitiken avgörande. Sverige har inte klarat av att hand om de människor som kommit hit de senaste tio åren. Det behövs ett tak för invandringen, och det behövs hårdare krav på dem som kommer hit. Annars kommer en negativ utveckling, som han menar är verklig, bara fortsätta. Han pratar om arbetslöshet, utanförskap och ökad brottslighet. Växande klassskillnader som delvis är en följd av migrationspolitiken.
– Klassklyftor har vi alltid haft, men nu har de drivits på av att vi också har etnifierat klasskillnaderna. Utlandsfödda har svårare att komma in på arbetsmarknaden, svårare att klara skolan, svårare att hitta bra bostäder. För mig är det uppenbart att vi har tagit emot för många sett till vad samhället är rustat för, säger han.
De som ändå ska ha rätt att stanna i Sverige tycker Jimmy Jansson att det ska ställas betydligt hårdare krav på. Risken att vårt välfärdssystem utnyttjas är för stor, menar han.
– Jag tror att de flesta vill jobba, men samtidigt är det för lätt att utnyttja systemet. Kommer du hit som nyanländ har du rätt till bostad, försörjningsstöd och barnbidrag utan att det krävs nästan något av dig. Jämfört med vad du kommer ifrån kan tillvaron bli rätt trivsam. Att då vara tillräckligt motiverad till att lära dig ett språk, det är inte alla som klarar det. Risken är att du fastnar i ett parallellsamhälle.
Den migrationspolitik du tycker att S ska driva, hur skiljer den sig från SD:s?
– Det skiljer sig massor. SD lägger skulden på individerna, jag är systemkritiker. SD ser inte klasskillnaderna som problemet, men det gör vi. Jag tror att det är jätteviktigt att S kan vara tydliga, vi måste kunna kritisera systemet.
Behov av vänstersväng
Att kunna visa på sambanden menar Jimmy Jansson är avgörande för Socialdemokraterna. En för generös migrationspolitik har lett till växande klassklyftor. Misslyckad bostadspolitik och välfärd som blivit en marknad, har lett till ökad segregation. Lösningen är en tuffare migrationspolitik, och en politik där välfärden står i centrum.
– Det hänger ju ihop. Jag ser ett behov av en vänstersväng där vi behöver bli mer tydliga var vi står i välfärdsfrågorna, som att ta fajten om att alla välfärdsbolagens vinster ska återinvesterats, att vi måste ha ett klassperspektiv i klimatomställningen, att vissa bidrag behöver höjas och pensionerna bli jämställda. Men de åtgärderna löser inte samhällsproblemen själva, ska vi få ett land där människor känner tilltro igen behövs en tuffare migrationspolitik.
I Danmark har Socialdemokraterna gått en liknande väg som den Jimmy Jansson tror är nödvändig för de svenska socialdemokraterna. Vissa menar att de danska socialdemokraterna kunde ta över makten 2019 tack vare den politiken, och att Dansk Folkeparti just därför tappade väljare.
Lyfter fram Palme-citat
Jimmy Jansson säger att det inte är Danmark han sneglar på. Snarare är det den svenska socialdemokratin. Så som den såg ut förut.
– Vad S behöver göra är att hitta tillbaka till sin kärna. Och den kärnan består inte av att vara snäll, utan är en krävande ideologi, där man bidrar tillsammans. Hela idén bygger på att var och en gör sitt yttersta för att bidra. När man upplever att alla inte gör det, då rämnar förtroendet, viljan att betala skatt, du får motsättningar.
I den socialdemokratiska kärnan ryms heller inga öppna gränser, enligt Jimmy Jansson. Han refererar till det som flera andra socialdemokratiska förespråkare av hårdare migrationspolitik har gjort innan honom – en intervju med Olof Palme från 1977. Han får frågan hur främlingsfientlighet ska motverkas och svarar: ”För det första måste vi ha en reglerad invandring, det har jag alltid varit anhängare av. Alltså att vi på ett rimligt sätt, kvantitativt, kan bemästra problemet. För det andra att vi för en konsekvent jämlikhetspolitik. Om någon av dessa två förutsättningar brister, riskerar vi att få svåra problem.”
– Det är precis vad det handlar om. Det vi borde ha hållit fast vid. Nu får vi istället se till att gå tillbaka dit.
Är tuffare migrationspolitik och välfärden i fokus rätt väg för S?
Payam Moula, chefredaktör för tankesmedjan Tidens tidning Tiden
– Nja, det vi behöver göra är att strama åt arbetskraftsinvandringen, och föra en politik närmare den som LO och S förespråkar. När det gäller asyl- och anhöriginvandringen ligger vi nu på låga nivåer. Men vi behöver skärpa integrationspolitiken. Vi borde ha mer utbildning i svenska språket, nationella språkkrav i välfärden och snabbare till att komma i jobb.
– Ska Socialdemokraterna växa så tänker jag att S utöver det behöver våga omfördela. De behöver våga ta från dem som äger mest för att till exempel höja pensionerna och anställa fler i välfärden. Även om det innebär höjda skatter för dem som har mest.
Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet
– Jag tror att det både moraliskt och partistrategiskt är fel väg. När S har vunnit val har de i regel gjort det på välfärdsfrågan. Om jag går tillbaka historiskt har det nog faktiskt aldrig hänt att de hur vunnit val på den typen av hårdare tag mot invandring. Även i andra länder ser det ut så. De vinner där de driver välfärdspolitik. Så det de borde göra, det är att gå tillbaka till en traditionell välfärdspolitik och sätta den i centrum.
– De danska socialdemokraterna kan inte ses som ett bevis för att hård migrationspolitik är lösningen, de vann inte fler röster förra valet, utan de sitter i regering för att ett par små borgerliga partier åkte ur.
Amalia Rud-Pedersen, kandiderar till ny SSU-ordförande
– Nej. Det är fel att ställa migration mot välfärd, då köper man en problembeskrivning som gör det svårare att bedriva offensiv fördelningspolitik. Vi underfinansierade integrationen som behövdes efter flyktingkrisen 2015. Precis som vi underfinansierat skolan, bostadsbyggandet och klimatsatsningar. Skjuter man utgifter på framtiden får man betala med ränta. Vägen till större väljarstöd för S är genom en mycket mer offensiv fördelningspolitik som ger svar på integrationen, klimatkrisen och den ekonomiska ojämlikheten.
– Jag tror det är svårt för regeringen att tänka nytt efter sju år vid makten. Därför behövs ett starkt SSU som orkar ta ansvar och pusha S framåt.