Det handlar om att genom tvång eller påtryckningar uppmanas att ändra eller dölja sin sexuella läggning, könsidentitet eller sitt könsuttryck. Fysiska såväl som psykiska skador kan uppstå, varför FN har likställt fenomenet med tortyr.
– MUCF visar i en rapport att det är ett ganska utbrett fenomen, inte minst inom de frikyrkliga församlingarna. Jag tycker det är märkligt att man inte bara kan förbjuda den här företeelsen, när vi har så tunga instanser som har sagt att det här är ett stort problem som man måste markera emot.
Det säger Daniel Vencu Velasquez Castro, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Utredaren: förändra inget
Sommaren 2023 kom resultatet från en utredning tillsatt av den förra, S-ledda regeringen. Förslaget från utredaren var att ingen särskild reglering som kriminaliserar omvändelseförsök skulle införas.
Utredaren anser ju att det redan finns tillräckligt lagstiftning för att förebygga omvändelseförsök. Håller inte du med?
– Jo, men det har ju alltid varit olagligt att döda sin dotter i Sverige. Ändå har vi sagt att när det kommer till hedersvåld så har vi också velat kriminalisera motivet bekom handlingen. Jag förstår inte varför vi inte kan applicera samma logik på omvändelseförsök, säger Daniel Vencu Velasquez Castro.
Du vill att omvändelseförsök som motiv ska betraktas som en försvårande omständighet?
– Precis. Idag står det relativt fritt för vilken församling som helst att helt öppet säga att det är fel på en person som är hbtqi och att man kan få hjälp att bota det. Det finns det ingen lagstiftning mot idag.
Splittrat Tidösamarbete?
Omvändelseförsök är förbjudet i flera länder, bland annat Tyskland, Frankrike, Norge och Island. Moderaterna och Liberalerna har tidigare sagt att de vill driva på för ett förbud och i augusti öppnade jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) för just detta, trots utredarens förslag.
– Arbetet har dragit ut på tiden därför att det finns så många olika syn på den här frågan, sa hon till SVT.
Sverigedemokraterna har sagt nej till ett förbud, medan Kristdemokraterna har vacklat i frågan. Båda partierna sa nej i RFSU:s tidksrift Ottars valguide 2022, men KD:s partiledare Ebba Busch öppnade för ett förbud i DN samma år. Dagens ETC har inför den här artikeln ställt frågan till båda partierna. Ingen av dem har svarat.
I en interpellation har Daniel Vencu Velasquez Castro begärt svar från Paulina Brandberg om regeringen avser att tillsätta en ny utredning, samt när riksdagen kan vänta sig att få information om regeringens arbete mot omvändelseterapi.
Idag fick han svar från justitieminister Gunnar Strömmer (M), som skriver: ”Frågan om hur vi på ett effektivt och ändamålsenligt sätt kan motverka omvändelseförsök är för närvarande föremål för analys. ”
– Jag skulle faktiskt säga att hans svar tyder på att det är ett löftesvek från Tidöregeringen när det kommer till förbud mot omvändelseförsök, kommenterar Daniel Vencu Velasquez Castro.
– Det var det enda löftet man hade till hbtqi-community i Tidöavtalet. Det säger väldigt mycket om regeringen. Inte ens det kunde man leverera.
Har majoritet i riksdagen
Frågan ställer sig, säger Daniel Vencu Velasquez Castro, om regeringen har bytt hållning, eller om L och M är bakbundna av KD och SD. I samband med könstillhörighetslagen körde L och M över sina samarbetspartier och skapade en majoritet i riksdagen utan dem. Det är principiellt en dålig ordning, säger Daniel Vencu Velasquez Castro.
– Det organisatoriska hantverket bakom en lagstiftningsprocess har inte utskotten, det har regeringskansliet. Men det är uppenbart att det finns en majoritet för ett förbud mot omvändelseförsök. Jag hade önskat att man kunde tillsätta en utredning som får kommittédirektiv om att förbjuda omvändelseförsök, men misslyckas man med det så behöver vi hitta andra vägar för att gå vidare.
Daniel Vencu Velasquez Castro debatterar frågan mot Gunnar Strömmer i riksdagen imorgon.