Sedan dess har debatten lyfts i arbetarekommun efter arbetarekommun i länet. Allt fler börjar nu öppet våga kritisera den politik den egna regeringen för.
– De senaste veckorna, efter vårt utspel, har flera varit i kontakt med mig och sagt att de går i samma tankar. Det handlar om partivänner och även människor som är engagerade i Rädda barnen, Svenska kyrkan och Pingströrelsen, säger Jonas Magnusson, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Jönköpings län.
Lång diskussion
Han fortsätter:
– Det finns ett starkt momentum i frågan just nu. Möjlighetsfönstret står öppet.
Diskussionen har egentligen funnits där länge. Veckan efter utspelet i ETC Jönköping offentliggjorde styrelsen i Gislaveds arbetarekommun ett brev som de redan i september hade fattat beslut om att skriva till regeringen.
”Vi vill med detta brev vädja till er alla att göra allt ni kan för att stoppa utvisningar av de barn och ungdomar som nu lever med hot om att utvisas! Försök att hitta en lösning så att ensamkommande unga som varit i Sverige länge får möjlighet att stanna”, skriver de.
Samtidigt har diskussionen lyfts på flera andra ställen i länet. Enligt uppgifter till ETC Jönköping pågår diskussionen både i Eksjö och Nässjö. I Habo lyftes frågan om att gå ut med ett uttalande mot regeringen på arbetarekommunens styrelsemöte i tisdags. Hur resultatet blev är i skrivandes stund oklart. I Vetlanda arbetarekommun ska frågan tas upp på styrelsemötet om två veckor.
– Jag har fått till mig från en partimedlem, som också sitter i styrelsen, att hon vill lyfta det här. Vi kommer att ta upp frågan på nästa styrelsemöte så får vi se var vi landar, säger Martina Jansson (S), ordförande i Vetlanda arbetarekommun.
Hon fortsätter:
– Jag vet att det här har kommit upp i flera kommuner i länet. Det är delvis från Socialdemokrater för tro och solidaritet men det kommer också från andra medlemmar som tycker att migrationsfrågan är viktig.
S-kvinnor tog tidigt ställning
Även S-kvinnor i länet var tidigt ute och tog ställning i frågan. De gick emot sin egen förbundsstyrelse på S-kvinnors kongress i augusti. Jönköpingsdelegaterna ville att förbundet skulle rikta tydligare kritik mot regeringens migrationspolitik.
– Vi från länet hade inte samma uppfattning som förbundsstyrelsen. Vi hade åsikten att det behövs ett skarpare ställningstagande, säger Desirée Törnqvist, ordförande för S-kvinnor i Jönköpings län.
Hon fortsätter:
– Vi har samma uppfattning som Socialdemokrater för tro och solidaritet. På vår egen distriktskongress tog vi sedan ett uttalande i samma anda.
”Kritiska från början”
Samtidigt startade SSU i Jönköpings län sin höstkampanj nu under veckan. Den går på samma tema. De lyfter tre krav i kampanjen: Permanenta uppehållstillstånd, lagliga vägar till Europa för att undvika tragedin på Medelhavet och att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas.
– Vi har varit kritiska redan från början när regeringen införde det. Tillfälliga uppehållstillstånd innebär ju inte att färre söker sig till Sverige eller att färre är i skyddsbehov. Det innebär bara att man försämrar förutsättningarna, för dem som kommit till Sverige, att skapa sig en framtid och trygghet här, säger Anna Franzén, ordförande för SSU i Jönköpings län.
Levt i tron att de ska få stanna
Även i Jönköpings arbetarekommun har diskussionen varit uppe men enligt Ilan De Basso har styrelsen ännu inte haft något formellt förslag att ta ställning till.
– Jag vet att det finns flera i våra led som är djupt engagerade i flyktingfrågan. Och är det så att frågan väcks så ska vi ta en diskussion och se var vi landar, säger Ilan De Basso, ordförande för Jönköpings arbetarekommun.
Ställningstagandena som diskuteras i arbetarekommunerna går i de flesta fall i samma anda. Stoppa utvisningarna av unga afghaner, gör en ny säkerhetsbedömning av Afghanistan och, om det behövs, genomför en riktad amnesti till de afghanska flyktingbarn som kom till Sverige innan den migrationspolitiska uppgörelsen verkställdes.
Argumentet är att regelverket har förändrats efter att ungdomarna har kommit till Sverige. Skulle beslutet ha fattats den dag de kom skulle de alla ha fått stanna. Därför har också flera av ungdomarna levt i tron att de kan skapa ett nytt liv i Sverige. Men när de har fyllt 18 år, och den nya migrationspolitiska överenskommelsen varit i kraft, så har de i stället börjat avvisas.
Vad är det som gör att den här frågan väcks så starkt just i Jönköpings län?
– Jag hoppas att det är för att vi har en väldigt god människosyn. Att vi tycker att vi inte kan utsätta människor som redan har varit med om mycket för ännu mer. Det kan också vara för att kyrkorna är så starka här. Någonstans så präglar de vardagen och livet för oss som bor här, säger Martina Jansson (S), ordförande för Vetlanda arbetarekommun.
Söndagen den 19 november arrangerar SSU dessutom en förväntat stor manifestation i Rådhusparken om just migrationspolitiken.