Regeringen har hittills sagt att den är emot ett förbud, men när ansvarig minister Åsa Regnér (S) pressades av Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé i endebatt i SVT:s Aktuellt kunde hon inte säkert säga att S aldrig någonsin kommer att föreslå ett nationellt tiggeriförbud.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag kan inte lova det, därför att jag kommer att följa den här frågan. Jag vill att tiggeriet ska upphöra, men jag tycker att det är otroligt viktigt att vara varsam med omsorg om de här människorna det handlar om, var hennes svar.
Göteborg säger nej
Moderaterna och Sverigedemokraterna är i dag de enda två partierna i riksdagen som vill se ett förbud, men Tomas Tobé menar att det är en tidsfråga innan fler partier ställer sig bakom M:s förslag. Redan nu har enskilda röster höjts för ett förbud. En av dem är den socialdemokratiske civilministern Ardalan Shekarabi. För drygt ett år sedan sade han i en intervju att han och regeringen övervägde ett totalförbud. Han fick dock snabbt backa när Stefan Löfven tillbakavisade att sådana planer fanns.
Men frågan är långt ifrån slutdiskuterad, och det kan bli avgörande vad lokala S-företrädare runt om i landet tycker. Dagens ETC har pratat med socialdemokrater i landets fyra största kommuner, och majoriteten är emot ett förbud.
– Vi vill absolut inte förbjuda tiggeri, jag tycker att det är oanständigt. Som att försöka förbjuda empati och medmänsklighet, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Är tiggeriet ett problem i Göteborg?
– För de människor det berör är det naturligtvis ett stort problem, det är inget liv man önskar någon. Men det antyds ibland i debatten att det är jobbigt att behöva gå förbi tiggare. Om det är vårt största problem tycker jag inte att det är så jäkla jobbigt, säger hon.
Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm, är inne på samma linje.
– Vi ser inte förbud som någon bra lösning. Det är andra insatser som behövs för att komma tillrätta med det faktiska problemet. Exempelvis måste de illegala bosättningarna bli enklare att avhysa. Vi måste även sätta större tryck på bland annat Rumänien så att tiggarna kan få bättre förutsättningar och social status i sina hemländer, säger hon.
”En mer smakfull väg”
I Uppsala finns det i dag ett förbud mot ordningsstörande tiggeri. Det regleras i de lokala ordningsstadgarna. Kommunalrådet Erik Pelling (S) tycker att problemet med tiggare som stör måste tas på allvar.
– Det är många kommuninvånare som upplever det som jobbigt, det ska vi inte vifta bort. Sedan handlar det om vad vi gör åt det, säger han.
Ett generellt förbud mot tiggeri tror han inte på. Han säger också att han tycker sig se att regeringens samarbete med tiggarnas hemländer har gett resultat.
– Vi ser ett minskat antal tiggare och det är förhoppningsvis en effekt av att regeringen lägger resurser och har gjort insatser i Rumänien och Bulgarien. Det är en långsammare men betydligt mer smakfull väg än att drämma till med ett förbud, säger han.
Inget besked från Malmö
Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö, säger att han sällan är begeistrad över förslag som har sitt ursprung hos Vellingemoderaterna. Samtidigt vill han varken säga ja eller nej till ett förbud i dag utan vill invänta den översyn av ordningslagen som Socialdemokraterna beslutade om vid sin senaste stämma.
– Det viktiga är att det görs en nationell översyn och att vi får likadana regler att förhålla oss till i alla kommuner. Att vissa kommuner förbjuder innebär egentligen bara att tiggarna åker till andra kommuner, säger han.