Många tidigare politiker har fått kritik för att de går över till PA-branschen för snabbt efter att de hoppat av sina politiska uppdrag. Du tänker göra båda sakerna samtidigt. Hur tänker du?
– Jag tycker att det går att förena om man är i sådana branscher där man inte själv har någon typ av beslutandemöjlighet. Det kan handla om jämställdhetsutbildningar, ledarskapscoachning, det kan också handla om omvärldsorientering eller köp av fastigheter. Det tycker jag går att förena om man har en armlängds avstånd mot sitt egna område.
Hur menar du?
– Till exempel ska The Swedish thing inte jobba någonting med privatskolor, eller vårdbranschen eller någonting sådant.
Jag menar att det kan få ringar på vattnet. Att man får en större bekantskapskrets.
Du säger i en intervju med Dagens opinion att du och Jonas Nyström, vd för The Swedish thing, ska växeldra varandra. Vad innebär det?
– Jag menar att det kan få ringar på vattnet. Att man får en större bekantskapskrets. Du har ju fått reda på detta genom att jag börjar samarbeta med Jonas. Det hade du inte fått annars. Man får en större spridningseffekt om man är fler och hjälper varandra med olika saker.
Som folkvald ska du representera väljarna. Hur hänger det ihop med att ha uppdrag för en byrå som jobbar med lobbying?
– Att samla, skola, påverka. Det har varit hela mitt liv. Jag vill samla, skola, påverka även fortsättningsvis och det tycker jag att jag kan göra även i en PA-byrå.
Hur ska väljarna vara säkra på att det är deras intressen du driver i rollen som politiker?
– Jag kommer vara helt öppen med att jag är socialdemokrat och att det är de värderingarna jag står för.
Hur ska väljarna veta att det du gör inte är ett PA-jobb?
– Väljarna ska kunna veta att jag står för mina värderingar som socialdemokrat, oavsett vilket uppdrag jag har och jag ska kunna bedriva min åsikt på olika sätt. Om man vill vara fler som vill bedriva den åsikten så kan man hjälpas åt.
Har du informerat socialdemokraternas gruppledare i Skövde om att du jobbar för en PA-byrå parallellt?
– Socialdemokraternas gruppledare vet inte att jag börjar med det här samarbetet. Det har jag inte pratat med honom om. Men han vet att jag har mitt eget bolag och ger ut böcker och håller utbildningar.
”De blev jätteglada”
Monica Green driver bolaget Greenkontakten, där hon bland annat håller jämställdhetsutbildningar, ger ut böcker och hjälper kunder med omvärldsanalys. På sajten kan man läsa ett omdöme från en tidigare kund, en hemybygdsförening, som fått hjälp av Green att få igenom bidrag för ombyggnad hos Boverket. Samtidigt jobbar hon politiskt med bostadsfrågor som ledamot i AB Skövdebostäder.
Kan du vara politiker och ha sådana uppdrag parallellt, och ha trovärdighet?
– Det får dem som ger mig uppdraget bedöma. I det här fallet hjälpte jag bara till att hitta kontakterna och de blev jätteglada för det. Det är inte så lätt som liten bygdegårdsförening att hitta rätt i beslutsdjungeln.
Du säger att det är de som ger dig uppdraget som ska bedöma din trovärdighet. Har du inte ett ansvar gentemot väljarna också?
– Absolut, säger Monica Green och blir tyst några sekunder innan hon fortsätter.
– Och jag är helt öppen med de uppdrag jag har. Jag har inga hemligheter i det jag gör. Allt är öppet.
Hon säger att hon tror att det kan finnas missförstånd om vad man hjälps åt med i en byrå som The Swedish thing.
– En del tror att vi har hemliga avtal med någon, eller tjänar pengar på det ena eller andra. Och det har vi ju inte.
Samtidigt ligger det lite i PA-uppdragets natur att det är hemligt.
– Okej. Jag har inte varit med om det i alla fall hittills. Jag känner mig trygg i att jag har mina värderingar och står för dem och att jag är öppen med dem. De som vänder sig till mig ska veta att jag är socialdemokrat och driver sådana frågor oavsett vilket uppdrag jag har.