Socialdemokraterna och Miljöpartiet är nu överens om jobbpolitiken, rapporterar Aftonbladet i dag. I överenskommelsen märks höjd a-kassa, nedläggning av fas 3 och stopp för missbruk av visstidsanställningar.
Men att den nya regeringen får igenom politiken i sin helhet är knappast troligt. S och MP måste söka stöd över blockgränserna och det finns en hel del i jobböverenskommelsen som de borgerliga är kallsinniga till. Dagens ETC reder ut hur det kan tänkas gå, med hjälp av liberale statsvetaren Svend Dahl.
Nya platser i yrkeshögskolan och vuxenutbildning
Så går det: Går att hitta lösning
– Här är det mycket möjligt att det går att hitta en förhandlingslösning med något alliansparti. Och det är lite detta vi får lära oss att leva med nu. S och MP kan ha kommit överens om vissa saker men det kommer att behöva förhandla allt i riksdagen en gång till, säger Svend Dahl.
Skrota fas 3 och ersätta det med extratjänster, utbildningar och flexjobb
Så går det: Upplagt för bråk
– Jag tror någonstans att det finns möjlighet att förhandla kring frågorna, men jobbpolitiken är ett område där de borgerliga kommer att vilja visa enad front. I grund och botten kommer man att söka konflikt.
Trots att fas 3 är så hårt kritiserat från alla håll?
– Det är möjligt att det är vad som talar för att det finns förhandlingsutrymme. Men det är också stor skillnad på vad som kommer att hända inom de närmsta månaderna och vad som händer om, säg, ett år. Initialt kommer de borgerliga att vara förhandlingsovilliga men det kommer att ändras med tiden.
Stopp för att stapla visstidsanställningar på varandra
Så går det: De borgerliga backar inte
– Jag har svårt att se att allianspartierna skulle splittras här eftersom de i grunden har en positiv anställning till visstider. Frågan blir då vilken position SD tar i frågan och om S och MP kan hitta ett samarbete där.
Men Sverige har ju till och med fått kritik från EU för missbruket av visstidsanställningar?
– Jag har ändå svårt att se att de borgerliga skulle stödja det. Man har duckat för kritiken från EU och har icke-hanterat frågan. Jag tror inte de kommer att göra en helomvändning.
Svenska löner och villkor för alla på den svenska arbetsmarknaden
Så går det: Kan bli verklighet
– Det finns en medvetenhet inom allianspartierna om att vissa delar av arbetskraftsinvandringen inte fungerat så bra. För att förbättra systemet måste man kanske reformera det så människor inte riskerar att utnyttjas. Där tror jag en samsyn är möjlig. Om det sedan kommer att bli precis som S och MP vill återstår att se.
Höjt tak i a-kassan
Så går det: Klappat och klart
– En höjning av taket i a-kassan får man igenom. Det finns en jättebred enighet i riksdagen och det är bara Moderaterna som är emot.
Men Folkpartiet har ju sagt att en höjning av a-kassan måste kombineras med en uppluckring i Lagen om anställningsskydd, LAS?
– Stora delar av Folkpartiet vill ha en höjning. Att börja villkora något i en förhandling vore taktiskt fel och jag har väldigt svårt att se att FP skulle göra det. Det är på samma sätt som med den tredje pappamånaden. Den kommer FP att rösta för eftersom det är FP-politik. Höjd a-kassa är också FP-politik. Många inom partiet är missnöjda.
Lagstiftad kvotering om inte bolagsstyrelser är mer jämställda inom sex år
Så går det: Blir verklighet så småningom
– Det är absolut en fråga det går att förhandla med alliansen om. Partierna är kluvna men de har varit inne på ämnet tidigare så där kan man säkert komma någonstans. Det skulle inte förvåna mig om man kom överens. För övrigt är det också intressant att läsa konservativa debattörer i sociala medier och Twitter. De är väldigt bekymrade eftersom de bedömer att sannolikheten är stor att allianspartierna röstar för något sådant.